Eskişehir-Bilecik Tabip Odası ve SES Eskişehir Şubesi ortak bir basın açıklaması yaparak, “Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği”ni kabul etmediklerini açıkladılar.  

Ceza sistemini ağırlaştıran, sözleşme feshini kolaylaştıran, dayanaksız ve keyfi yaptırımlar getiren, birinci basamakta çalışan sağlık emekçilerinin taleplerini karşılamayan sözleşmenin tüm maddeleriyle derhal feshedilmesi gerektiğini ifade eden SES Eskişehir Şube Başkanı Birtürk Özkavak, “İhtar Puanı Cetveli’nde yapılan değişiklikle ceza uygulanacak fiil sayısı 35’ten 40’a çıkarılmış, basına, haber ajanslarına, radyo ve televizyon kuramlarına veya sosyal medya araçlarıyla bilgi veya demeç vermek ceza puanı verilecek fiiller arasına eklenmiştir.” diye konuştu. (Aile Sağlığı Merkezi) ASM sağlık çalışanlarının mevcut iş güvencesinin tamamen ortadan kaldırıldığını belirten Özkavak, yeni yönetmelikle ilgili şunları aktardı: “Kanuni dayanağı bile bulunmayan bir komisyonun verebileceği keyfi kararlarla işten atmalar kolaylaşacaktır. Entegre ASM çalışanlarına, mazeretli olup olmadığına bakılmaksızın beş nöbet görevini yerine getirmediğinin/getiremediğinin tespit edilmesi durumunda sözleşme feshi uygulanacak denilmekte, sağlık çalışanlarının sağlık hakkı yok sayılmaktadır. Bir sözleşme dönemi içerisinde herhangi bir fiilin ikinci ve devam eden ihlallerinde, ihtar puanı iki kat olarak uygulanır denilmekte, sağlık çalışanları işiyle tehdit edilmektedir.”

GERİ ÇEKİLİNCEYE KADAR MÜCADELE EDEĞİZ

Yönetmelik ile; ASM’lerde hali hazırdaki zorlu çalışma şartlarının giderek ağırlaştırıldığına dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Zaten yapmakta olduğumuz kronik hasta takipleri mantıksız kriterler dayatılarak takibi yapılamayacak hale getirilmekte, belirlenen kriterlere uyulamaması durumunda ise cezayla tehdit edilmektedir. Üstelik bu ek görevleri yerine getirebilecek altyapı konusunda herhangi bir çözüm sunulmayarak sağlık emekçileri yine kaderleriyle baş başa bırakılmaktadır. İstediğimiz her yeni güne yeni bir ekleme-çıkarmayla uyanmak değildir, bu akıldışı ceza yönetmeliğinin tamamen feshedilmesidir. Yönetmeliğe karşı tepkisini dile getiren ve taleplerini muhataplarıyla paylaşan bizlere yönelik ücretten kesme ve ceza puanı verme uygulamaları, tüm itirazları susturma ve dayatmalara boyun eğdirme çabaları tutmayacaktır. Bugün olduğu gibi bizler yine alanlarda olmaya, eleştirilerimizi ve taleplerimizi haykırmaya devam edeceğiz. Yönetmelik geri çekilinceye ve birinci basamak alanında taleplerimiz doğrultusunda düzenlemeler yapılıncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz.”

Editör: TE Bilişim