5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla Eskişehir Adliyesi önünde Baro tarafından basın açıklaması yapıldı.

Eskişehir Baro Başkanı Av. Mustafa Elagöz burada yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Geçmiş yıllarda coşkuyla kutladığımız Avukatlar gününü, artık bir coşkuyla kutlayamıyoruz. Çünkü her geçen gün tüketiliyoruz.

İstanbul Barosu’na kayıtlı meslektaşımız Av. Ersin Arslan görevi başında katledildi. Birkaç gün önce Manisa Barosu’na kayıtlı meslektaşımız Av. Muhammed Halil Yavuz intihar etti. Bu insanlar henüz 27 yaşındaydı. Büyük hayallerle başladıkları meslek yaşamlarına ve hayatlarına uzanan kirli eller ve başta ekonomik sebepler olmak üzere, meslek icrasında karşılaştıkları sorunlar, meslektaşlarımızı bizden kopardı. Öncelikle hayatını kaybeden meslektaşlarıma bir kez daha Allah’tan rahmet, tüm avukat camiasına başsağlığı diliyorum.

Bu yıl Avukatlar Günü'nü, avukatlara yönelik her türlü fiziki ve psikolojik saldırıların vahim boyutlara ulaştığı, bağımsız savunmayı temsil eden avukatların yok sayılmaya, yargının kurucu unsuru olduğunun unutturulmaya çalışıldığı, gerek yasal düzenlemeler gerekse de fiili uygulamalarla mesleğin icra edilemez hale getirildiği bir ortamda karşılıyoruz.

Sayısı yüz otuz beşleri geçen Hukuk fakülteleri ve buradan yeterli eğitim verilmeden mezun edilen binlerce hukukçu hakim, savcı ve avukat olarak meslek icrasına başlarken Türk yargısı da her geçen gün kan kaybetmektedir. Marifet hukuk fakültesi açmak değil, nitelikli hukukçular yetiştirmek olmalıdır.

Ülkemizde çok ciddi bir hukuk krizi yaşanmaktadır. Bir hukuk devleti olan ülkemiz maalesef her geçen gün bu özelliğini kaybetmektedir. Devleti yönetenlerin Anayasaya, yasalara ve hukukun evrensel değerlerine uymak zorunda olmadıklarına dair bir anlayış içinde hareket etmeleri ülkemizin en önemli sorunu haline gelmiştir.

Devletin üç ana kurucu unsuru olan Yasama, yürütme ve yargı erklerinin tamamının yürütme organının tekeline sokulmak istenmesi ve bu anlayışın hukuk tanımaz bir biçimde devam ettirilmesi, ülkemizde yaşanan sorunların ana sebebidir. Türkiye Cumhuriyeti maalesef kanunlarla değil, genelgelerle yönetilen bir ülke olmuştur.

2020 ve devamında 2021 yılının ilk çeyreğinde çok ciddi hukuk skandalları ile karşılaştık. Genelgelerle kanunların yok sayıldığı, genelgelerin kanun gibi uygulandığı, yargının bu hukuksuzluklara karşı bir refleks göstermediği ve bu hukuksuzlukları olağanlaştırdığı, bundan feyz alan siyasilerin hoyratça davranışları, cumartesi kararları ve kararnameleri ile ülkede çok ciddi kararların alınması, anayasanın ve  kanunların önemsenmediği ve yok sayıldığı, yargıya açıkça talimat verildiği günleri yaşadık.

Siyaset yargıya müdahale etmekten vazgeçmelidir. Ülkemizde bir süredir yargı reformları adı altında çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalarda, sorunu her gün yaşayan avukatlar ve onların meslek örgütü olan barolar neden yer almadı? Neden bizleri de bu çalışmalara dahil etmediniz? Çağırdınız da gelmedik mi? Yapılan bunca hukuk reformundan bugüne kadar nasıl bir sonuç aldınız? Bu reformlarla yargılamaları mı kısalttınız? Adalete erişimi mi kolaylaştırdınız? Yargıyı mı bağımsızlaştırdınız? Hakimler üzerindeki baskınızı mı kaldırdınız? Mahkemelerden doğru kararlar çıkmasının yolunu mu açtınız? Mahkemelerdeki dava ve dosya sayısını mı azalttınız? Yargıda liyakati mi getirdiniz? Kişi hak ve hürriyetlerini mi güçlendirdiniz?  İfade özgürlüğünün önünü mü açtınız?  Artık görüş ve kanaatinden dolayı insanların yargılanmasının yolunu mu kapattınız?  Toplumun adalete olan inancını %20 lerden %100 lere mi çıkarttınız? Hangisini yaptınız? Gerçeklerle örtüşmeyen reformlarınızla yargı sistemini her geçen gün içinden çıkılmaz bir hale soktunuz.

Lütfen adaletin ayarını daha fazla bozmayın! ‘Ayarını bozduğun kantar, gün gelir seni de tartar’sözüyle sözlerime burada son verirken, sorunların konuşulmadığı, gerçek bir kutlama havasında kutlayacağımız Avukatlar günü kutlamalarını görmek dileğiyle. Hukukun işlemediği ülkemizde hukuka ve adalete inancını kaybetmeyerek zor şartlar altında mücadele eden tüm avukatlarımızın 5 Nisan Avukatlar Günü’nü kutluyorum. ‘Herkes için adalet, adalet için avukat’ diyor ve  katılımlarınızdan dolayı hepinize sevgi, saygı ve şükranlarımı sunuyorum.

                                                                                    

Editör: TE Bilişim