Eskişehir gündeminde bir süredir tartışılan “hız limitlerinin arttırılması” yönündeki tartışmalara, Karayolları Genel Müdürlüğü 4. Bölge Müdürlüğü tarafından “olumsuz” rapor verildi.

Bilindiği gibi Emniyet Müdürlüğü, şehir içi meskun mahal ve çevre yolundaki hız limitlerinin arttırılmasını talep etmiş, UKOME (Ulaşım Koordinasyon Merkezi), Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, Karayolları sorumluluğunda bulunan çevre yollarındaki hız sınırları değişikliği için Karayolları Genel Müdürlüğü’nden gelecek raporun beklenmesine karar verilmişti.

Karayolları Genel Müdürlüğü 4. Bölge Müdürlüğü tarafından Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı UKOME Şube Müdürlüğü’ne gönderilen raporda, devlet yollarında hız sınırlarının arttırılmasının tehlikeli olacağı değerlendirildi.

Söz konusu raporda, karayolları trafiğinde hız, hem kaza ihtimalini hem de kazadan kaynaklanan kayıpların (can ve mal) vahim sonuçlar doğurmasını etkileyen en önemli unsur olarak tanımlandığı belirtildi. Raporda, “Yüksek hız hem kaza riskini hem de kaza olması halinde önemli düzeyde kayıplara yol açma ihtimalini arttırmaktadır. Bunun nedeni hız arttıkça hem sürücünün tepki verme süresi içinde kat edilen mesafenin hem de durmak için gerekli mesafenin artmasıdır. Sürücü en hızlı şekilde reaksiyon göstererek fren yapsa dahi durma mesafesi hızla ilişkili olarak artmakta, kaza kaçınılmaz hale gelmekte ve kazanın şiddeti artmaktadır” denildi. Raporda ayrıca, Avrupa ülkelerindeki hız limitleri konusunda da örnek değerler verildi. Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İsveç, İsviçre, Norveç gibi ülkelerde meskun mahallerde bulunan yollardaki hız limitinin 50 km/saat olduğu kaydedildi.

Karayolları raporunda ise, Çevre yolu olarak bilinen devlet yollarının yerleşim yerleri arasında kalması, yol kenarında üniversite, yurtlar ve okulların bulunması, yayaların üst geçitler yerine güvenlik önlemlerini tahrip ederek karşıdan karşıya geçişlerde araç yollarını kullanmaları gibi faktörler nedeniyle Karayolları Genel Müdürlüğü Eskişehir’deki devlet yollarında hız sınırlarının arttırılmasının uygun olmayacağı belirtildi.

 

Editör: TE Bilişim