Memur Sen Sağlık Sen Şube Başkanı Eskişehir Şube Başkanı Hasan Hüseyin Köksal, geçen hafta tüm Türkiye’de  bayramı yaşandığını herkes tatil modunda eşi ile dostu ile bayramı nasıl geçireceğini, geçirdiğini anlattığını vurgulayarak, “ Sağlık çalışanlarının %70 tatile çıkmadı. Vatandaşlarımız daha rahat huzurlu bayram geçirsin diye görevlerinin başındaydı. Diğer meslek grupları gibi bilgisayarı kapat tatil başlasın olmaz bizde aksine daha çok mesai olur tatillerde yoğunluk artar” dedi.

Sağlık hizmetlerinde her başvuru yapanın işinin acil olduğunu kaydeden Köksal şunları söyledi:

“Adliye sıra bekler, bankada, tapuda, vergi dairesinde çıtı çıkmaz ama bizde işi acildir. 112 çalışanları gittiği hiç bir vakanın ne olduğunu bilmez, sağlık çalışanları tüm meslek gruplarının aksine ön yargısız herkese eşit davranır.

Ama buna rağmen benim vergim ile maaş alıyorsun. O vatandaşın vergisi olmasa zaten çoluk çocuk aç kalmıştı. Dünyada örneği olmayan aynı işi yapan farklı ücret ve hakka sahip olan sözleşmeli gruplara ne diyeceksin.

Kim eşinden çocuğundan kaç para karşılığı ayrı kalmayı kabul eder. Ebe ve hemşirelerin sadece meslek hayatlarının 10 yılını evlerinden ayrı geçirdiğini biliyor musunuz?

Vekil Ebe Vekil hemşire vekil dedim ise milletvekili değil hemen ne demeyin 8 yıldır ne olacağı belli olmayan özlük hakları belli olmamış ücrada görev yapan, evlilik planı yapmakta zorlanan, evi ve işi arasında tercih yapmak zorunda kalan kesimdir.

Bütün Bakanlıklar Yardımcı Hizmetler kadrolarını Genel İdare Hizmetleri kadrolarına almışken Sağlık Bakanlığı üst düzey bürokratlar kendi makam ve mevkileri yüzünden bir çalışma yapmamış emekliliği hak etmiş binlerce kişi ek gösterge alamadan emekli oldu.

Her ayın 15 inde Devlet Memurları ayrıca özel sektör devlet işçisi tek kalemde maaş alırken sağlık çalışanları maaş, sabit, döner sermaye (sizlere ömür) üç ayrı kalemde ödeme alıyor ama başka Bakanlıklarda normal memurun aldığı maaşa ulaşamıyor. Yanlış duymadınız normal memurun maaşına ulaşamıyor.

Uzman doktorun astsubaydan daha az maaş aldığını biliyor musunuz?

İmamın hemşire ve ebeden daha fazla maaş aldığını biliyor musunuz?

İşçi emeklisinin maaşının doktor emekli maaşından daha yüksek olduğunu peki biliyor musunuz?

Hiçbir meslek grubunun almış olduğu ücrette gözümüz yok Allah daha çok versin ancak artık toplum en dezavantajlı grubuna (hastalara, şifa arayanlara) hizmet eden meslek grubu da bir düzenleme yapılmalı.

Hastaneye girdiğinizde 64 farklı meslek grubu ile karşılaşıyorsunuz. Bu meslekler kim biliyor musunuz; hizmetlisinden, ebesine, hemşiresinden, laboratuar teknisyenine, röntgen teknikerinden, mimarına, mühendisine… 112 çalışanları, Toplum Sağlığı Merkezi çalışanları, Halk Sağlığı Laboratuarı çalışanları… Sağlık sistemi bir bütün, sahada çalışan tüm sağlık personelinin birbirinden ayrılmayacak bir bütünün parça olduğunu biliyor musunuz?

Tatile giden personelin yerine kalanların fazla çalışarak açığı kapattığı farklı bir meslek grubu duydunuz mu?

Peki ya devlete ödediğimiz vergiler!

-Kuyumcu amca altın satar ama bir sağlık çalışanı kadar vergi ödemez.

-Tuhafiyeci kilo ile alır ama biz kadar vergi ödemez.

-Lokantacı herkesi doyurur ama bizim kadar vergi ödemez.

-Herkesi umreye götüren emekli imam Cengiz Kesimli hoca bizim kadar vergi ödemez.

  Kazancının üçte biri vergiye giden ve sabit kesilen sağlık çalışanı var. Kimsenin vergisi ile değil emek karşılığı alın teri karşılığı eşinden, çocuğundan ödün veren ailesinden günlerce uzak kalarak kazanılan bir ücret var. Örnekler daha da yazılabilir.

Hükümet ile memur arasında zam pazarlığı gibi algı yapılan mesele asıl olarak özlük haklarını yok sayanlara sormak lazım % kaç zam verilen fedakârlığa ölçeğidir.

Asıl kavgamız özlük haklarıdır!!!

Verilen mücadele belli kesimler tarafından % zammın gölgesinde bırakılmak istense de Sağlık İş Kolu olarak Sağlık Sen Genel Merkezimiz ve Başkanımızın ısrarla talep ettiği üzere;

-Vergi Dilimi,

-Yardımcı Hizmetler,

-Vekil ebe ve hemşireler,

-4/B sözleşmeli sorunları,

-Tek tip çalışma hayatı,

-Sabitlerin genel bütçeye aktarılması...

Kimse eşi ile işi arasında tercih yapmamalıdır. Bizim için verilecek zammın önemi yoktur. Asıl önemli olan özlük haklarımız.

Bir sözde Trollere sözümüz olsun

Memur-Sen büyüyen Türkiye’den payını istiyor. Kafasını sokağa çıkartan herkes şunu çok rahat görür ki; enflasyon %25, yer yer %40 olmuş çaya şekere gaza elektriğe %15-30 zam gelmiş, troller çıkıyor memur şükretsin dönem dönem % 15 zam tüm ürünlere geliyor diyor. Biz de onlara; Devletimiz en tepeden başlamak üzere kemer sıkarsa bizler bırakın zammı maaşlarımızı feda ederiz. Söylemleri Almanya Amerika gel gelelim işçiye memura sıra gelince söylemler Afrika… Bilmem anlatabildim mi troller.

Bu ülke hepimizin vatan hepimizin iyi günde kötü günde biriz beraberiz.”

                                                                                                                        

Editör: TE Bilişim