DİSK Birleşik Metal İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan ICF işçilerinin fabrika önünde süren direnişinin  44. gününün ardından şehir merkezinde bir yürüyüş düzenledi. Akşam saatlerine Alaaddin Parkı’nda bir araya gelen işçiler, buradan Adalar Migros önüne yürüdü.

Yürüyüşe, işçilerin ailelerinin yanı sıra DİSK Birleşik Metal İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Genel Sekreteri Özkan Atar ile birlikte bir çok siyasi parti ve sendika temsilcisi de katıldı.

Soma’da ölen maden işçileri ve Torunlar center inşaatındaki ölen inşaat işçilerini anarak konuşmasına başlayan Birleşik Metal İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, “ICF de çalışan kardeşlerimiz bir haksızlığa, hukuksuzluğa uğradılar. Anayasal haklarını kullandılar, karşılığında kapının önüne konuldular. Bundan dolayı sizler bir buçuk aydır arkadaşlarımızı yalnız bırakmıyorsunuz. İnşaat iş kolunda her gün canlarımız gidiyor, her gün insanlar iş cinayetlerine kurban gidiyor”  dedi.

Bir milyon altı yüz kişinin inşaat sektöründe çalıştığını ifade eden Başkan Serdaroğlu, “ Bunun Türk İş’e bağlı bir sendikaya üye sayısı yaklaşık yüzde iki oranında, özel sektördeki örgütlülük sayısı ise binde birlerle ifade ediliyor. İş kazalarının olmasının en büyük nedenlerinden biri bu” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’DE Kİ SENDİKALAŞMA ORANI YÜZDE DOKUZ

ICF işçileri Gebze, Düzce ve diğer yerlerdeki işçiler gibi anayasal haklarını kullandıkları için işten atıldıklarını belirten Metal İş Genel Başkanı Serdaroğlu;  “Türkiye’de ki sendikalaşma oranlarını yüzde dokuz. Sözleşme yapma oranı ve işçi oranı arasındaki fark yaklaşık yüzde ellidir. Türkiye de toplu sözleşme yapan işçi oranı yüzde beşlerdedir. Ülkede eğer yüzde beş oranında bir sendikalaşma varsa bu ülkenin ayıbıdır. Bu yasaların insanları sendikalaşma konusunda ne kadar engellediğinin somut bir göstergesidir.”

“Şimdi 40 arkadaşımız izinde “

Kadın erkek ayrımı yapmadan işverenin intikam amaçlı elinden gelen her şeyi yatığını belirten Serdaroğlu; “ Öncelikle iki tane arkadaşımızı tazminatsız olarak işten atıldı. O arkadaşlarımız öncü arkadaşlarımız. Bildiğimiz klasik yöntemler. Daha sonra sindirmeye çalıştırıldı süresiz izinler kullandırmaya çalıştırıldı, arkasından evlerine tebligatlar gönderildi.  İşten çıkartıldı diye. Şimdi 40 tane arkadaşımız izinde, onların da evlerine tebligat gelmesi söz konusu. Böyle bir ortamda iş yerinde mücadelimizi kararlıkla sürdürüyoruz. 44 gündür her gün fabrika önünde diren işçi pozisyonuna uygun mücadelemizi göstermeye çalışıyoruz.”

“Vicdan azabını çekersiniz”

Buradan bir kez daha uyarıyoruz bu insanlar anayasal haklarını kullandılar, vergi kaçırmadılar, hırsızlık yapmadılar, başka bir suç işlemediler. Siz bu insanları işten atıyorsanız, bunun karşılığını mutlaka hukuk önünde vereceksiniz. Bu insanların işten atılmasının azcık da kırıntısı varsa yürekleriniz de bu vicdan azabını sizler çekeceksiniz.

Eskişehir’ de sarı sendika, yandaş sendika zulmü ve onların insafına bırakılan bir emekçi sendikasının varlığından söz eden Serdaroğlu;  “İşte biz onlara alternatif olarak DİSK’in yıllarca bütün gücünü ortaya koyarak mücadelesini sürdürmesini sağladık. İşverenlerin de diske bağlı sendikalara yönelik bu tür çabaları asla sonuç vermeyecektir. Hiçbiriniz moralinizi bozmayın bunlar bizim, kılıcımızı bilemekten başka bir işe yaramıyor, bizim mücadele azmimizi fazlalaştırıyor” dedi.

Türkiye ekonomisini sırtlayan metal işçileridir diyen Serdaroğlu; “ Dünya dolar milyonerleri artmış durumda. Metal işçileri Türkiye ekonomisinin yüzde kırkını sırtlıyor. Buna rağmen metal işçilerini asgari ücretle çalıştırmaya mahkum bırakıyorlar. İşte asgari ücretle çalıştıkları için, işte iş kazaları ortamından kurtulmak için, işte işverenin iki dudağı arasına mahkum olmamak için bütün bu işçiler geldiler.”

Deniz Sevim

 

Editör: TE Bilişim