ESKİŞEHİR (İHA) - Eskişehir İl Müftüsü Niyazi Ersoy, Miraç Kandili münasebetiyle mesaj yayımladı. 
Ersoy, 25 Mayıs Pazar gününü, 26 Mayıs Pazartesi gününe bağlayan gecenin, nice ilahi hikmet, ilahi rahmet, sır ve bereketi içinde barındıran Miraç Kandili olduğunu belirterek, böylesi ilahi hikmet ve manalarla dolu bir geceyi idrak etmenin mutluluğunu hep birlikte idrak ettiğimizi kaydetti. Ersoy mesajında, “Kelime anlamıyla “gece yolculuğu” manasına gelen İsra ve “yükselmek, yükseğe çıkmak, yükselmeyi sağlayan vasıta” anlamlarına gelen Miraç; âlemlere rahmet olarak gönderilen Sevgili Peygamberimize, Mekke döneminde bir gece, Yüce Yaratan’ın sonsuz kudretinin eserlerini temaşa etmesi için önce Mescid-i Aksa’ya, oradan da semaya yaptırılan hikmet yüklü yolculuğu ifade eder. İsrâ Suresi’nin birinci ayetinde bu kutlu yolculuğun ilk aşaması şöyle anlatılır: “Kendisine ayetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kulunu (Muhammed’i) bir gece Mescid-i Haram’dan çevresini bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksa’ya götüren Allah’ın şanı yücedir. Hiç şüphesiz O, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir.” Yaratılanların en şereflisi olan Hz. Peygamberin, Rabbinin huzuruna kabul edilişini temsil eden İsra ve Miraç mucizesi bizlere, insanın, ilahi rızaya ve desteğe ulaştığında akıl ve idraki zorlayan derecede nice üst derecelere ulaşabileceğini gösterdiği gibi mana âleminde yükselip ilahi rahmet ve huzura erişmenin, öncelikle gönül ve ruh temizliğinden, ahlaki erdemlere yükselişten, her şeyin sahibi olan Yüce Allah’a bağlılık ve boyun eğmeden geçtiğini de hatırlatmaktadır. Miraç gecesi farz kılınan beş vakit namazın “Müminlerin miracı” olarak nitelendirilmesi de, namazın böyle bir yükselişte ne derece etkin ve önemli bir ibadet olduğunu gösterir. Gerçekten sadece bedeni ile değil özüyle, gönlüyle, duygu ve düşüncesiyle Allah’a yönelen ve namazda Rabbi ile baş başa kalmanın mutluluğunu yakalayan bir mümin, daima O’nun gözetimi ve desteği altında olduğunu hatırından hiç çıkarmayacak, bu bilinçle hayatının bütününe farklı bir anlam yükleyecektir.” ifadelerini kullandı.
“Maddi anlamda yükselişi hedefleyen ve bu yönde de önemli mesafeler kat eden çağımız insanı, üzülerek ifade edelim ki manevi alanda aynı derecede başarılı olamamıştır” diyen Ersoy, mesajına şöyle devam etti:
“İnsanoğlunun peygamberlerin Yüce Allah’tan getirdiği ilahi davetin özüne uygun davranmaması ve onun feyiz dolu ışığından uzaklaşması, manevi alandaki yükselişinin en büyük engellerinden biridir. Ümit ve temenni ediyorum ki, içinde yaşadığımız üç ayların manevi iklimi, kutsal gün ve geceler, bireysel ve toplumsal hayatımızda birbirimizle kaynaşma, daha da önemlisi kendimizle buluşma, Yüce Yaratanımızın bize ne kadar yakın olduğunu kavrama fırsatları olsun. Bu gece idrak ettiğimiz kandil vesilesiyle geçmişimizin muhasebesini yaparak geleceğimizi daha aydınlık kılabilirsek, sadece çevremizdeki insanlara değil bütün kâinata sevgi, dostluk, hikmet ve rahmet penceresinden bakmaya başlayabilirsek, bize sunulan bu altın fırsatı iyi değerlendirmiş, birey ve toplum olarak Miracı gerçekten idrak etmiş oluruz. Akıp giden zamanın bu önemli duraklarında ümitlerimizi tazeleyelim, Yüce yaratanımıza dönüp dua edelim. Çünkü dua ve tövbe, gönlü arındırmanın, kendini bulma ve bilmenin, ilahi huzura kabulün en güzel yolarından biridir. İlahi rahmete kavuşmanın bir diğer yolu da O’nun yarattığı kullarına karşı merhametli, sevgi ve saygı dolu olmaktan geçer. Bunun için de dost ve yakınlarımızı bu vesileyle arayıp gönüllerini alalım, dargınlık ve kırgınlıklara son vererek gönülleri tamir edelim, toplumsal hayatımızda barış ve dostluğu esas alalım, fakir ve muhtaçlara imkânlarımız nispetinde yardım elimizi uzatarak sevinci ve kederi aynı duyarlılıkla paylaşabilme erdemini yakalayalım. Bu vesileyle Soma’da yaşanan elim maden ocağı faciasında ve Balkanlarda yaşanan sel felaketinde vefat eden kardeşlerimize Cenab-ı Mevla’dan rahmet, geride kalan kederli ailelerine sabır, yaralı kardeşlerimize de acil şifalar diler, Aziz Milletimiz ve Eskişehirli hemşerilerimizin Miraç Kandilini tebrik eder, bu gecenin insanlığın barış, huzur ve mutluluğuna, bütün müminlerin de arınmasına ve affına vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ederim.”
Editör: TE Bilişim