Ankara Bölge İdare Mahkemesi 3. İdari Dava Dairesi, yapımının tamamlanması için çeşitli engeller çıkartılan Ilıca Barajı inşaatının tamamlanmasında kamu menfaati olduğu, söz konusu inşaat yapım işinin Toprak Koruma Kurulu ve Bakanlığın 2. kararı ardından başlatıldığı gerekçesiyle Ilıca Barajı inşaatına kaldığı yerden devam edilmesinde sakınca olmadığı kararını verdi.

Büyükşehir  Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklama şöyle; "Eskişehir yerel gündemini uzun süredir meşgul eden, inşaatının yüzde 80’inin tamamlanmış olmasına karşın önüne çeşitli engeller çıkartılan Ilıca Barajı ile ilgili Ankara Bölge İdare Mahkemesi son kararı verdi.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ESKİ Genel Müdürlüğü, 2008 yılında gerekli izinleri almış ve gerekli kamulaştırmaları yaparak Aşağı Ilıca Mahallesi’nde 49 hektarlık alanda baraj yapımına başlamıştı. Söz konusu inşaat, 2014 yılında yine yereldeki bazı siyasi etkiler sonucu mahkeme kararı ile durduruldu. ESKİ Genel Müdürlüğü 2017 yılı başında ilgili kuruluşlara yeniden başvuru yaparak inşaatın tamamlanması için izin verilmesini istedi. Bu başvurunun ardından Toprak Koruma Kurulu kamu yararı olduğu gerekçesiyle baraj yapımının devamına oy birliği ile karar vermiş, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da kararı onaylamıştı.

ESKİ Genel Müdürlüğü bu izinlerin ardından baraj inşaatına devam etmiş ve tamamlanma aşamasına getirmişti. Ancak bu dönemde de gerek hükümet ve bakanlık nezdinde, gerekse Büyükşehir Meclisi’nde alınan çeşitli kararlarla barajın hizmete girmesi engellenmeye çalışıldı. Bu dönemde yine bazı yerel siyasetçilerin gayretiyle Eskişehir Valiliği mahkeme kararına karşı işlem yaptığı gerekçesiyle ESKİ Genel Müdürü Suat Balcı hakkında soruşturma izni vermişti.

Büyükşehir Belediyesince karara yapılan itiraz sonucu, Ankara Bölge İdare Mahkemesi’nde dava açıldı. Mahkeme yaptığı incelemenin ardından, Ilıca Barajı inşaatının tamamlanmasında hukuk açısından bir sakınca olmadığına, aksine kamu menfaati bulunduğuna ve ESKİ Genel Müdürü Suat Balcı hakkında soruşturma açılmasına da gerek olmadığına karar verdi.

Ankara Bölge İdare Mahkemesi’nin söz konusu kararı ile Ilıca Barajı’nın tamamlanmasının önünde artık hiçbir engel kalmamış bulunuyor."

Editör: TE Bilişim