ESKİŞEHİR (İHA) - İstanbul Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri ve akademisyenleri tarafından yapılan ilk yerli üretim olan elektrikli araba ‘YEREL T1’, Türkiye turunun 11’inci ayağında Eskişehir'e geldi. 
Espark Alışveriş Merkezi önüne saat 17.00'de vatandaşlara tanıtımı yapılan aracın yaklaşık ağırlığının 500 kilogram olduğu öğrenildi.
Ayrıca araç yapılan bir defa şarjla 500 kilometre yol kat edebiliyor. İlk yerli üretim elektrikli araç ‘YEREL T1’ önünde birçok vatandaş hatıra fotoğrafı çektirdi. Proje ile ilgili konuşan İstanbul Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencisi Çağıl Ceylan, yapılan elektrikli otomobilin bir buçuk yıllık bir çalışmanın sonucunda ortaya çıktığını söyledi.
İstanbul Üniversitesi lisans ve lisansüstü öğrencilerinin yanı sıra akademisyenlerin de katıldığı bir çalışma sonucunda otomobilin yapıldığını belirten Ceylan, "Yüzde 100 elektrikle çalışan bir arabadır. Tek şarj ile 500 kilometre yol kat edebilen bir araçtır ve 500 kilometre yol kat ettiğinde elektriğin Türk Lirası olarak karşılığı 7 buçuk TL harcamaktadır" dedi.
Patent çalışmalarına Türkiye turundan sonra başlayacaklarını aktaran Ceylan, "İçten yanmalı araçlarla kıyaslandığında, artıları ve eksilerinden bahsedeyim; aracın şarj süresi 500 kilometre ilerledikten sonra tamamıyla yeniden şarj edebilmeniz için şarj istasyonlarında yani ev şebekesi dışındaki istasyonlarda şarj süresi 4 ile 4 buçuk saat sürmektedir ama ev şebekesinde şarj süresi 10-12 saat süre alacaktır. En fazla 500 kilometrede bir şarj etmeniz gerekiyor. Aracın yol tutuşu randımanı olarak, yokuş çıkarken ya da inerken veya zorlu yol şartlarında herhangi bir elektrikli araçlarımızda da sorun yaşamadığımızı gördük" diye konuştu. 
Ceylan, yaptıkları otomobile yaklaşık 450 bin TL harcandığını, bu miktarın üniversite tarafından karşılandığını belirtti. 
 
Editör: TE Bilişim