Coğrafi Veri Modelleme Ar-Ge Şirketi, İnönü Belediyesi’nin talebi üzerine bölgeye yapılması planlanan rüzgar enerjisi santrali için en uygun yeri tespit etti. Belediye konuyla ilgili Enerji Piyasaları Denetleme Kurulu’na (EPDK) başvurdu. Kuruldan izin çıkarsa İnönü ilçesi için önemli bir adım atılmış olacak.

Bu konudaki araştırmayı gerçekleştiren Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Can Ayday, araştırmanın sonuçlarını paylaştı.İnönü Belediye Başkanı Kadir Bozkurt’un talebi üzerine böyle bir çalışma yaptıklarını söyleyen Ayday, “Belediye bizden, İnönü’de rüzgar enerjisi santrali kurulması için uygun bölgelerin araştırılmasını talep etti. Biz de İnönü’nün uydudan alınan arazi modeli üzerinde inceleme yaptık. Bölgenin hassas haritasını elde ettik. Topografik ve mevsimsel verilere göre araştırmamızı gerçekleştirerek en uygun alanı tespit ettik” dedi.

ARAŞTIRMA NASIL ŞEKİLLENDİ

Rüzgar enerjisi santrali kurulacak bölgenin tespiti için yaptıkları bilimsel araştırma hakkında bilgi veren Ayday, şunları söyledi: “Öncelikle rüzgar enerjisi santralinin bölgedeki en yüksek yerde kurulması gerekiyor. Bu nedenle uydudan alınan arazi modeli üzerinde inceleme yaparak İnönü ilçesindeki yüksek yerleri bulduk. Ama sadece yüksek bir dağ olması bizim için yeterli değildi. Dağın zirvesinin sivri olmaması gerekiyor. Zirvenin düz ve küt olması gerekiyor. Çünkü dağın üzerine devasa büyüklükte rüzgar enerjisi panelleri konacak. Bu kriterler bölgenin topografik kriterleri. Buna ek olarak o bölgenin mevsimsel olarak da belli oranda rüzgar alması gerekiyor. Biz de buna uygun yerleri araştırarak o bölgeleri tespit ettik.

Bu çalışmalarda Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Yöntemlerini kullandık. Topoğrafya belirlemede uydu verilerinden Arazi Modeli oluşturduk. Haritayı bu şekilde oluşturduk.

Böylece haritada karşımıza, İnönü’de rüzgar enerjisi santrali için en uygun bölgeler çıktı.”

İLÇE MERKEZİNE 3,7 KİLOMTRE UZAKLIKTA

Elde edilen veriler sonucunda santral kurulması için bulunan en uygun bölgenin, İnönü merkezine yakın olduğunu söyleyen Ayday, “Bulduğumuz alan İnönü merkezine 3,7 kilometre uzaklıkta ve yaklaşık 2 kilometre karelik bir yer. Yani ilçe merkezine çok yakın ve geniş bir alan. Buraya yapılacak bir rüzgar enerjisi santrali istenen verimi sağlayacaktır” dedi.

BELEDİYE MÜRACAATINI YAPTI

Belediyenin bu konuda girişimlere başladığını söyleyen Ayday, “İnönü Belediye Başkanı Kadir Bozkurt, bu alana rüzgar enerjisi santrali yapılması için müracaat yaptı. Enerji Piyasaları Denetleme Kurulu’na (EPDK) yapılan müracaat sonrası izin çıkarsa bu projeyi gerçekleştirecek. Belediye buradan elde ettiği enerjiyi kendisi kullanabilir. Ya da elde ettiği enerjiyi EPDK’ya verecek, orası da İnönü’de kullanılan enerjiden düşecek. Gelen tüm para belediyeye gidecek. Bu çok doğru bir girişim” diye konuştu.

PROJE PROSEDÜRLERE TAKILDI

Öbür taraftan projeye ilişkin sorunlar olduğuna değinen İnönü Belediye Başkanı Kadir Bozkurt ise, İnönü’ye rüzgar enerjisi santrali kurmak için girişimlerde bulunduklarını ancak çok fazla prosedür olması nedeniyle projenin askıda kaldığını açıkladı.

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

Editör: TE Bilişim