TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümleri 2018 – 2019 yılı mezunlarına 20 Mayıs 2019 tarihinde Mezuniyet  ve Rozet Takma Töreni düzenledi. 

Açılış konuşmasını yapan İMO Eskişehir Şube Başkanı Deniz Kılıç, teknolojinin hızla gelişmekte olduğu, bilgiye ulaşmanın kolaylaştığı günümüzde bilginin işlenmesi ve paylaşılmasının önem kazandığını söyledi.  Gençlerin, merakları ve öğrenme becerilerinin değiştiğini, görsel konulara ilgisi arttığını ancak, sabrı ve odaklanma süresinin ise azaldığını vurgulayan Kılıç, “Bu nedenle öğrenim programlarının ve yöntemlerinin yenilenmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. İnşaat Mühendisliği öğrenim programları, verilen derslerin tür ve içeriği ile bunların sınıfta ve laboratuvarda işleme yöntemlerinin gözden geçirilerek yenilenmesi gerekli hale gelmiştir. Düşünen, sorgulayan, toplumsal ve çevre konularına duyarlı, mesleki yenilikleri takip edip kendi başına öğrenebilen mühendislerin yetişmesi ortak hedefimizdir. Bu bağlamda, öğretim planları yapılırken ilk/orta öğretim programları ve üniversite giriş sınavındaki gelişmeler, mevcut inşaat mühendisliği bölümlerinin durumu, olanakları, öğrenci ve öğretim üyesi sayıları ile toplumun genç mühendislerden beklentileri dikkate alınmalıdır. Başarılı sonuçlara ulaşabilmek için konunun yalnızca inşaat mühendisliği kapsamında değil, aynı zamanda tarihsel, toplumsal ve felsefi bileşenlerinin de dikkate alındığı bir ortamda araştırılması gerek görülmektedir” dedi.

“Bugünden itibaren yaşamınız da yeni bir dönem başlıyor ve ömrünüz boyunca taşıyacağınız bir kimliğe sahip oluyorsunuz” diye genç meslektaşlarına seslenen İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Deniz Kılıç şunları söyledi:

İnşaat sektörü acımasız çarkların içinde

“İnşaat Mühendisliği sizlere başkaları tarafından isteğiniz dışında verilen bir kimlik değil, isteyerek, seçerek sahip olduğunuz, uğrunda emek sarf edip, ter dökerek kazandığınız bir kimliktir. Çalışılıp emek verilerek elde edilen her şey çok değerli ve kıymetli olduğunu çok iyi öğrenmişsinizdir.

Bugünlerde Türkiye`nin birçok üniversitesinde sizlerle birlikte bu kimliğe ve unvana sahip olan binlerce genç arkadaşınız mezun olacak. Yarından itibaren bu meslektaşlarınızla büyük bir rekabet içinde olacaksınız.

Bugünden itibaren bir parçası olacağınız inşaat sektörü ne yazık ki tamamen piyasa ekonomisinin acımasız çarkları içerisindedir. Denetimsiz, aşırı rekabetçi, güvencesiz ve güvenliksiz, rantçı bir ortamda ve başıbozuk bir düzensizliktedir.

Bunun böyle olması siyasi iktidar ve bazı yerel yönetimler tarafından özellikle istenilmekte ve tüm uygulamalar buna göre yapılmakta ve yaptırılmaktadır.

Amacı; sağlam ve güvenli yapı yapmak değil, suçlu bulmak üzerine çıkarılan yasalar;

Amacı; doğayı, çevreyi, tarihi korumak değil, rant peşinde koşanlara alan açan planlamalar;

Bilimden, teknikten ve denetimden kaçırılarak yapılan projeler. Sonuçta çarpık kentleşme, güvenliksiz ve gayri ekonomik yapı, güvencesiz ve düzensiz bir sektör meydana getirmiştir.

Çok sayıda üniversite, çok sayıda bölüm, durdurulmayan kontenjan artışı, açılmayan öğretim elemanı kadroları, laboratuvar ve staj olanaksızlıkları ve daha nice birçok etmen ve sonuçta ucuz iş gücü olmaya zorlanan birçok sayıda mühendis.

Çözüm, her ile, hatta her ilçeye üniversite açmak değil, her mahalleye kreş açmak ve eğitimin çocukluk yıllarında özgürlükçü ve düşünsel olmasını sağlamaktan geçmektedir.

İnşaat mühendisliği kutsal bir meslektir

Bu karamsar tabloyu sizlerin gözlerini korkutmak ve mesleğinizden soğutmak için çizmiyoruz. Tam tersine sizleri mesleğinizi daha iyi öğrenip, deneyim kazanmanızı ve mücadele etmenizi teşvik için yapıyoruz.

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutuk`ta dediği gibi,’Her şeye rağmen muhakkak bir ışığa doğru yürümekteyiz. Bende bu imanı yaşatan kuvvet, yalnız aziz memleket ve milletimin hakkındaki sonsuz sevgim değil, bugünün karanlıkları, ahlâksızlıkları, şarlatanlıkları içinde sırf vatan ve hakikat aşkıyla ışık serpmeye ve aramaya çalışan bir gençlik görmemdir.’

Atatürk bu sözleri söylerken, ışığa doğru yürüyen, içi vatan aşkıyla dolu bir gençliği görmesinden doğan bir imanı yaşatmış içinde. Bizlerde, sizde, bu etrafına ışık serpen ve gerçeği arayan bir gençlik görmek istiyor ve de görüyoruz.

Değerli meslektaşlarım;

Tüm olumsuzluklara rağmen mesleğimiz, hayal eden, planlayan, projelendirip uygulayan ve üreten, ürettiğine dokunan son derece zevkli bir meslektir. Aynı zamanda insanoğlunun yaşamının her aşamasında bulunan, hayatını kolaylaştıran yararlı ve kutsal bir meslektir İnşaat Mühendisliği.

Bugünden itibaren Okulunuzu bitirerek ailelerinizin gurur kaynağı olacaksınız. Çalışma hayatında başarılı olarak ailenize ve topluma yararlı birer mühendis olacak, hem kendinizin hem de ülkenizin geleceğini şekillendirmeye başlayacaksınız.

Bu aşamada sizi ilk karşılayan, meslek örgütünüz İMO olacaktır. İMO; aynı eğitimi almış, aynı bilimsel ve teknik dili konuşan, sorunlarınızın ve gelecekteki meslek yaşamınızın ortaklaşa ilerleyeceği, arkadaşlarınız ile bir araya geldiğiniz meslek örgütünüzdür.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, başta inşaat mühendisleri olmak üzere, mesleğin sürdürebilirliğinde katkısı olabilecek paydaşları bir araya getirerek, alandaki gelişmelerin, iyi örneklerin ve sorunların tartışıldığı bir ortam oluşturulması ve her yönden başarılı inşaat mühendislerinin yetişmesine katkı sağlamaktadır.”

Mezuniyet  ve rozet takma töreni

Törene Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Eskişehir Teknik Üniversitesi Dekan Yardımcısı M.İnanç Onur, ESOGÜ İnsaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mizan Doğan, ESTÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tombul, İnşaat Mühendisleri Odası Sayman Üyesi Bülent Erkul, İnşaat Mühendisleri Odası Onur Kurulu Üyesi Fercan Yavuz, İnşaat Mühendisleri Odası Denetleme Kurulu Üyesi İnci Şentuna, İnşaat Mühendisleri Odası Danışma Kurulu Üyesi Müberra Çetinkaya, TMMOB’ye bağlı Odaların Başkan ve Yöneticileri ile Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi Öğretim Üyeleri katıldı.

Törende İnşaat Mühendisliği bölümlerinden mezun olan yaklaşık 200 öğrenciye mühendislik yemini ettirilerek, rozet ve baret hediye edildi.

Editör: TE Bilişim