DİSK Genel İş Sendikası işçilerinin kitlesel basın açıklamasına demokratik kitle örgütleri ve siyasi parti temsilcileri de katıldı.

Adalar’da yapılan basın açıklamasında konuşan DİSK ve Genel İş Sendikası İl Temsilcisi Günay Ayaz, İşçilerin özgür toplu sözleşme hakkı yok edilmiş 696 sayılı KHK ile Yüksek Hakem Kurulu tarafından süresi en son imzalanan Toplu sözleşmenin verdiği 4+4 ücret zamlarıyla yüz binlerce işçi enflasyon altında çalışmaya mahkûm edildiğini söyledi.

 2019 asgari ücreti asgari geçim indirimi dahil 2020 TL tutarında belirlendiğini hatırlatan Ayaz şunları söyledi:

“ Asgari ücret farklarının yansıtılması konusunda belirsizlik halen devam etmektedir. Hükümetin bu çıkardığı kadro yalanının asıl amacı yüz binlerce işçinin asgari ücrete mahkûm edilmek istendiğini göstermektedir.

Belediye Şirketleri ve Merkezi İdarede asgari ücretin yüzdelik fazlasına göre ücret alan işçiler daha fazla hak kaybıyla yüz yüzedir. Oysaki taşeron sisteminde çalışırken yaptıkları iş ve görevleri nedeniyle bağlı bulunduğu ihale şartnameleri gereği asgari ücretin yüzdelik fazlarına göre ücret alan işçiler, yeni asgari ücret üzerinden güncellenmediği durumda bu işçilerin ücretleri yasal asgari ücret seviyesine düşecektir. Bir başka ifadeyle taşeronda iken verilen bu asgari ücret farkları bugün sözde kadro dedikleri ucube sistemle gasp edilecektir işçilerin hak mahrumiyetleri de çığ gibi büyüyecektir.

Oysa Belediye Şirketleri bünyesinde geçiş yapılan işçilerin ortada halen bir hizmet alım ihale ilişkisi devam etmesi ve tabi oldukları Kamu İhale Mevzuatı hükümleri gereğince Asgari Ücret farklarının ödenmesi zorunluluktur. 

VERGİDE ADALET İSTİYORUZ

Ayrıca adaletli bir vergi sisteminde olması gereken çok kazanandan çok vergi, az kazanandan az vergi alınması gerekirken ne yazık ki ülkemizde hükümet bu durum tersine çevirmiş yıllardır aylara göre artan vergi yükü ücretiyle geçinen yaşam mücadelesi veren işçi ve emekçilerin omuzlarına yüklenmiştir.

EFLASYON FARKLARI ÖDENSİN!

Merkezi idareye ve Belediye şirkete geçirilen işçilere YHK tarafından 2018 yılından başlayarak 2020 sonuna kadar Altı aylık dilimlerle yüzde 4 lük zamlar yapılmaktadır. Ayrıca yol ve yemek, yakacak, Çocuk parası, sorumluk pirim vb ücretler artışsız çok düşük tutulmaktadır. 2018 yılı enflasyon oranı %20,30’ dır.2019 yılı enflasyon oranının % 15.90 olarak hükümetin öngördüğü ülkemizde işçiler 4+4 zamlarla enflasyon altı çalışmaya mahkûm edilmektedir. Hükümetini buradan uyarıyoruz emeğinden başka sermayesi olmayan emekçilerin ve ailelerinin beklentisi, enflasyon karşısında korunmak ve geçim şartlarının iyileştirilmesidir.

Yerel Yönetimlerde ve Belediyelerde halen çalışan Taşeron Şirket Çalışanları KAMU İŞÇİSİ olarak istihdam edilmeli ve İLAVE TEDİYE hakları 1 Nisan 2018 tarihinden bu güne geriye dönük olarak derhal ödenmelidir.

Merkezi idareler ve Belediye Şirketlerine geçişleri yapılan yüz binlerce emekçinin ücretleri Ocak ayından itibaren güncellenerek, asgari ücrete yapılan ücret zamlarının yansıtılarak, ödenmesini istemekteyiz. Özgür Toplu Sözleşme uygulaması ve Enflasyon farklarının ücretlere yansıtılması için acil yasal düzenlemeler derhal yapılmalıdır.”

Editör: TE Bilişim