Türk İş İl Temsilciliği ve bağlı sendika başkanları ile işçilerin katıldığı “Vergide Adalet Sağlansın” başlıklı basın açıklamasında vergi adaleti istendi.

Türk İş İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Orhan Demir yaptığı konuşmada acımasız vergi yükünü protesto etmek, adaletsiz vergi politikalarının emekçiler lehine düzenlenmesini ve sosyal hukuk devleti ilkelerine göre belirlenmesini talep etmek için alanlara çıktıklarını söyledi.

Ülkemizde gelir vergisi mükelleflerinin büyük çoğunluğunu ücret geliri elde edenler oluşturduğunu belirten Demir, “Ücretli çalışanlar üzerinde hem doğrudan gelir ve kazanç üzerinden alınan hem de dolaylı olarak mal ve hizmet üzerinden alınan vergilerin ağır yükü bulunuyor. Kamu ve özel sekterde çalışan milyonlarca memur ve işçinin gelir vergileri kaynağından kesinti yapılarak ödeniyor. Ücretimizden kesilen vergiler gelir vergisi hasılatının önemli bir kısmını oluşturuyor” dedi.

Vergi düzeninin adil olmadığını belirten Türk İş İl Temsilcisi Orhan Demir şunları söyledi:

“Hakka ve hukuka uygun değildir. Anayasa’nın ilgili maddesiyle bağdaşmayan bu anlayış sürdürülebilir değildir. TBMM’ye sunulan vergi düzeninde eni değişiklikleri içeren yasa teklifi emekçilerin beklentilerini karşılamıyor. Vergi adaletsizliğini ortadan kaldırmıyor. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullara ve sosyal beklentilere cevap vermiyor. Bu teklifle ücretliler lehine olan ayırım ilkesi yine gözetilmiyor. Bu sosyal adaletle bağdaşmıyor.

Oysa dar ve gelirli geniş kesimlerin beklentisi, çağdaş ve adil bir vergi sisteminin oluşturulmasıdır. Türkiye’de uygulanmakta olan tüm vergi kanunlarında öncelik ‘Vergi Adaleti’ sağlanması olmalıdır. Bu yönde atılan adımlar konfederasyonumuz tarafından olumlu karşılanacaktır. Ancak doğrudan ve dolaylı vergilerin en büyük ödeyicisi olan işçileri, işverenler ile aynı oranlarda vergilendirmek; haksızlıktır, adaletsizliktir. Türkiye’de vergi alanında yapılacak bir reform ancak ücretliler aleyhine var olan bu adaletsiz yapının değiştirilmesiyle mümkün olacaktır.”

Editör: TE Bilişim