Üretici ile tüketici arasındaki fiyat dengesizliğinin önüne geçilememesi çiftçi ve vatandaşı mağdur etmeyi sürdürürken, kazancın sadece satıcılarda olmasına Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan ateş püskürdü.

Kayıt dışı üretimin son dönemlerde arttığını, kayıtlı üretim mallarının elde kaldığını ifade eden Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, üretici-tüketici arasındaki fiyat dengesizliğinden şikayetçi. Üretim maliyetinin 50 kuruş olan bir sebzenin pazarda ve marketlerde tüketiciye 2 ila 3 liraya satıldığını, bu kazancın üreticiye yansımadığını, üretici ve vatandaşın mağdur olduğunu dile getirerek, “ İşin kaymağını rantçılar yiyor. Planlı bir ekim sistemi olmadıkça, devlet üretimi kayıt altına almadıkça, arz-talep dengesini sağlamadıkça, üretici zarar etmeye, vatandaş pahalıya ürün almaya, rantçılar da daha fazla kazanmaya devam edecek” dedi.

 Eskişehir çiftçisinin bir türlü planlı üretime geçemediğine dikkat çeken Buluşan, önceki yıllarda özellikle patates ve soğanda yaşanan üretim fazlalığı sorununun bu yıl da domates ve marulda yaşandığını ifade etti. Bu yıl sebze çeşitlerinde azalma yaşandığını bunu duyan fırsatçıların da sürekli ürün fiyatlarını arttırdığının altını çizen Buluşan, hükümetin bu konuyu ele almasını ve bu sorunun çözümü için çalışma yürütülmesi gerektiğini vurguladı. Buluşan son olarak kişiye özel tarım arazisi konusuna değinerek şunları söyledi: “ Tarım arazilerinin özelleştirilerek kişiye özel toprağa dönüştürülmesi tarımsal üretime bir darbedir. Bu tarımsal araziden toprak almaktır. Bunda da bir kısıtlamaya gitmesinde yarar var.”

Editör: TE Bilişim