İŞKUR’un Toplum Yararına Çalışma Programı (TYP) kapsamında Eskişehir’de AKP’li ve CHP’li belediyeler arasında ayrımcılık yaptığı ortaya çıktı. İŞKUR Eylül ayında sona eren altı aylık TYP kapsamında CHP’li dört belediyede çalışan işçilerin çalışma sürelerini bitirirken, sadece AKP’li belediyelerde çalışan işçilerin çalışma sürelerini uzattı.

İşçi Bulma Kurumu (İŞKUR), Toplum Yararına Çalışma Programı (TYP) kapsamında Eskişehir’de CHP’li Odunpazarı, Tepebaşı, Mahmudiye ve Han ilçe belediyelerinde çalışmakta olan 190 işçinin işlerine son verdi. CHP’li 4 belediyede çalıştırılan işçilerin işlerine son verilirken, AKP’li belediyelerde ve diğer kamu kurumlarında aynı program kapsamında çalışan yüzlerce işçinin çalışmaya devam etmesi kararı alındığı öğrenildi.

ÇAKIRÖZER  VE  BAŞKANLAR TEPKİLİ

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ile CHP’li Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan ve Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı uygulamaya tepki göstererek haksızlığın giderilmesini istediler.

Çakırözer, “TYP kapsamında CHP’li belediyelerimizde çalışan 190 ailemizin geçtiğimiz hafta işlerine son verildiğini öğrendik. Bunun tüm belediyeler için geçerli bir uygulama olduğunu sanırken AKP’li 10 belediyede ve diğer birçok kamu kurumunda istihdam edilen yüzlerce işçinin çalışmaya devam edecekleri bilgisi geldi. Tabii ki onlar devam etsinler. Ama o zaman CHP’li belediyelerde çalışan 190 işçimizin ve onların ailelerinin günahı ne? Böyle bir ayrımcılık yapılması çok büyük ayıptır. Vicdansızlıktır. Adaletsizliktir. Odunpazarı, Tepebaşı, Mahmudiye ve Han Belediyelerimizde İŞKUR tarafından gönderilerek altı aydır istihdam edilen bu 190 işçimiz arasında her görüşten insanımız var. Onlar şimdi kapının önüne konurken AKP’li 10 ilçe belediyemizde istihdam edilen işçi kardeşlerimiz çalışmaya devam ediyor. Bunun mantığı belli: 4 ilçemiz ve bu ilçelerde çalışan 190 işçimiz ve onların aileleri sadece tek bir nedenle cezalandırılıyorlar. ‘O ilçelerde başkanlar CHP’li’ diye cezalandırılıyor. Böyle büyük haksızlık, vicdansızlık olamaz” dedi.

Çakırözer, Çalışma Bakanlığına da çağrıda bulunarak,  “Belediyelerimiz, yurttaşlarımız arasındaki bu ayrımcı uygulamalardan, hakkaniyetsiz kararlardan vazgeçin. CHP’li belediyeleri cezalandırmaktan vazgeçin. CHP’li belediyeleri cezalandıracağız diye yüzlerce aileyi işsizliğe açlığa mahkum ediyorsunuz” dedi.

HÜKÜMETTEN BELEDİYELER ARASI AYRIMCILIK

İŞKUR Mart ayında Toplum Yararına Çalışma Programı (TYP) kapsamında Eskişehir’deki kurumlara 1750 işçi alınacağı açıklanmıştı. Program kapsamında Eskişehir’deki 14 belediyeye altı aylık çalışma süresi için işçi alımı gerçekleştirmişti. İşçi alımı sırasında da CHP’li belediyelere az kontenjan tanıyan Çalışma Bakanlığı, Çakırözer’in konuyu Meclise taşıması üzerine CHP’li belediyelerin kontenjanlarını yükseltmişti. Kontenjan artışıyla Odunpazarı Belediyesinde çalışan 60, Tepebaşı Belediyesinde çalışan 60, Mahmudiye Belediyesinde çalışan 50, Han Belediyesinde çalışan 20 işçi olmak üzere CHP’li belediyelere 190 işçilik TYP kontenjanı sağlanmıştı. Altı ayın sonunda 4 CHP’li ilçe belediyesindeki işçilerin işlerine geçen hafta son verildiği bildirildi.

Buna karşılık AKP’li başkanlarca yönetilen Sivrihisar, Beylikova, Mihallıçık, Çifteler, Alpu, Seyitgazi, Sarıcakaya, İnönü, Mihalgazi, Günyüzü ilçelerindeki TYP programı kapsamındaki işçilerin çalışmaya devam edecekleri öğrenildi.

Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı ve Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan yapılan ayrımcılığı doğrularken, “Böyle adaletsizlik olmaz. Bir an önce giderilmesini ve işçilerin işlerinin başına dönmesini istiyoruz” dediler.

190 AİLEMİZ AÇLIĞA MAHKUM EDİLMESİN

Program dahilinde daha önce de hem belediyelere ayrılan kontenjan dağılımında hem de işçilerin alımında adaletsiz uygulamaların yapıldığını hatırlatan Çakırözer, “İsminde ‘adalet’ kelimesi bulunan bir partinin uygulamaları adaletsizlik dolu. CHP’li dört belediyemizde çalışan bu emekçi kardeşlerimiz arasında her görüşten insan var. CHP’li belediyeleri cezalandırmak adına 190 ailemiz işsizliğe, açlığa mahkum edilmesin. Bu haksızlığa ve hukuksuzluğa AKP’ye oy vermiş değerli Eskişehirlilerimizin de tereddütsüz karşı çıkacağına, ayıplı bulacağına inanıyorum. Bir an önce bu haksızlığın giderilmesini istiyoruz” dedi. Çakırözer Çalışma Bakanlığı yetkilileriyle de temasa geçeceğini söyledi.

MECLİS’E TAŞIDI

Konuyu Meclis gündemine de taşıyan Çakırözer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi. TYP ödeneklerinin yurttaşlardan toplanan vergilerin kullanılarak oluşturulduğunu hatırlatan Çakırözer, “Bu ödeneğin belediyelere dağılımı ile belediyelerde çalışan işçilerin görevlerinin sonlandırılması ve devamına “iktidar-muhalefet ayrımı gözetilerek” siyasi partilere göre mi karar verilmektedir? Program kapsamında belediyelere alınacak işçilerimizin kontenjan dağılımlarında yaşanan adaletsizlikler de göz önünde bulundurulduğunda; tekrar aynı adaletsizliğin yaşatılmasında muhalefet partilerinin yönetimde olduğu belediyelerin “cezalandırılmak” istenmesi mi yatmaktadır?” diye sordu. 

Editör: TE Bilişim