Odunpazarı Belediyesi tarafından jeoloji, makina, kimya ve mimarlar mühendisleri odaları temsilcileri, Kent Konseyi, çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve basın mensubunun katılımıyla Çatalağzı Termik Santrali’ne teknik gezi düzenlendi.

Eskişehir’den gelen Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt ve beraberindeki heyeti Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün karşıladı, Akgün, Zonguldak'ın Kilimli ilçesi Çatalağzı Kasabası’nda bulunan Çatalağzı Termik Santrali’ne(ÇATES) ilişkin bilgi verdi ve kül depolama alanını gezdirdi. Santralin çevresi ve su boşaltım alanında yapılan inceleme gezsinde soğutma işlemi yapıldıktan sonra kullanılan suyun akıtıldığı siyah renkte akan dere izlendi. İnceleme gezisinde basın mensupları vatandaşlarla görüşerek, Çatalağzı’nda kurulan termik santralin etkilerini sordu. Vatandaşlar, santralin yaşamlarını nasıl değiştirdiğini ve olumsuz yönlerini anlattı. Konuyla ilgili konuşan Kurt, “Bu inceleme gezisi ile hep okuduğumuz şeyleri yaşama olanağı bulduk halkın tepkilerini de görünce bizim başımıza gelebileceklerin daha da korkutucu olduğunun farkına vardık” diye konuştuk.

Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün ise inceleme gezisinde şunları söyledi: “Zonguldak’ta üretilen kömürler koklaşabilen kömürlerdir, Zonguldak’taki termik santralin kurulma nedeni atık kömürlerin değerlendirilmek istenmesidir. Bizim derdimiz şu; 1,5 kilometrede 3 bin 90 megawatt santral çalışıyor ve 8 ve 9’uncu ünite planlanıyor aynı alanda. Biz diyoruz ki artık bu kadarı yeter biz burada yaşamak istiyoruz, bunun mücadelesini veriyoruz. Bu barajda patlak olduğu için suyu kaçırıyor, su buharlaşıp, küller kuruyunca rüzgarlı havalarda bu tozlar havaya karışıyor, bu da hava kirliliğine neden oluyor, eğer Eskişehir’de termik santral kurulursa sizin ileriki süreçte yaşayacağınız en önemli sorun kül sorunu olacak, atığı nereye toplayacaksınız bu büyük sorun.”

Vatandaşlara mikrofon uzatan gazeteciler onlardan yaşananları dinledi. Fatma hanım, “Kaç tane kanser hastası var bilmiyoruz, her taraf dolu kanser hastası yazın perde açamazsın cam açamazsın toz bulutundan, Eskişehir’e sakın yaptırmayın, biz batmışız siz engel olun” dedi.

Editör: TE Bilişim