Haber Erdoğan Ekiner

  İşçiler, yargı kararına karşın, Reysaj Muayeni İstasyonlarından 16 işçinin daha çıkartılmasını protesto etti.

NAKLİYAT-İŞ Sendikası’na üye oldukları için işten çıkartılan ve mahkemelerin sendikal hak lehine karar vermesine karşın, işe iade edilmeyen 25 işçiye aynı nedenle işten çıkartılan 16 işçinin daha eklenmesi, sendika üyesi işçilerin tepkisine neden oldu. Çok sayıda işçi Eskişehir’deki Reysaj Muayene İstasyonu önündeki basın açıklamasına katıldı. Basın açıklamasına Entil ve diğer iki fabrikada tazminatlarını ve birikmiş ücretlerini alamayan Birleşik Metal-İş üyesi bazı işçiler ve Emekli-Sen Eskişehir Şube Başkanı Suat Başaraner de destek verdi.

İşçilerin muayene istasyonu içinde basın açıklaması yapma isteğine Jandarma tarafından izin verilmezken, Nakliyat-İş üyesi işçiler Reysaj Muayene İstasyonu girişindeki işverenin tutumunu protesto ettiler. Nakliyat-iş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, hak tanımazlık ve işverenin işçi düşmanlığı yaptığını, yargı kararına uymadığını, sendika üyesi işçilere bir avukat tarafından tamzinatlarını alıp işyerinden ayrılma teklifi ve baskısı yapıldığını söyledi.

“İŞVEREN BU HUKUKSUZLUĞUN HESABINI VERECEK”

Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu sendikalı olmanın Anayasal hak olduğunu vurguladığı konuşmasında, “Mahkeme işten çıkarmaların kanunsuz olduğunu ilan etti. İşveren Durmuş Öven, işçi ve sendika düşmanı bir tavır içinde.. Sendikalı arkadaşlarımıza kendisinin avukat olduğunu söyleyen biri tarafından tazminatlarını alıp işten ayrılma teklifi yapıldı. Bunu kabul etmeyen 16 sendikalı arkadaşlarımız, kıdem tazminatları da verilmeden işten çıkartıldı. İşçi arkadaşlarımız kıdem tazminatlarını alıp işten ayrılmayı kabul etmediler. İşveren kendini Anayasının ve yasaların üstünde görüyor. Yerel mahkeme de işçilerin lehine kararar verdi. İşveren bu kanunsuzuğun hesabını verecek. Reysaj’a Nakliyat-İş girecek. İşçilerin sendikal hakları engellenemeyecek” dedi.

İşten çıkartılan işçilerden biri de yaptığı konuşmada, “İşimizi en iyi biçimde yaptık. Kınama, ihtar cezası bile almadık. Tek suçumuz sendika üyesi olmak, bundan dolayı işimize son verildi” dedi. İşçiler “Atılan işçiler geri alınsın, Reysaja sendika girecek” biçiminde sloganları yüksek sesle dile getirdiler. Kalabalık muayene istasyonu önünden olaysız bir biçimde araçlarına binerek şehir merkezine geldi. Son süreçte, işten çıkartılan toplam 41 işçinin Zonguldak, Ereğli, Bartın, Eskişehir gibi il ve ilçelerden olduğu belirtildi.

 

Editör: TE Bilişim