Eskişehir’i yakından tanıma ve inceleme amaçlı kente gelen Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı Zeki Apalı ve 48 tur rehberi, Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay’ı ziyaret etti. Ziyaret sonunda Vali Yardımcısı Günay ve TUREB Başkanı Apalı, yapılan kaçak turlar hakkında açıklamalarda bulunarak, bu turların önüne geçilmesi için çeşitli adımların atılması gerektiğini ifade etti.
Eskişehir Valiliği Toplantı Salonunda gerçekleşen ziyarette, Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, TUREB Başkanı Zeki Apalı ve 48 tur rehberi, Eskişehir’in turizm kaynakları ve potansiyeli hakkında konuştu.
“BİRİLERİNİN SADECE GRUBUN BAŞINDA BULUNMASI REHBER GİBİ ALGILANIYOR”
Ziyaret sonunda kaçak turlar hakkında konuşan Turistik Rehberler Birliği (TUREB) Başkanı Zeki Apalı, organize turlarda grubun başında bulunan kişilerin rehber olarak algılandığını ve buna bağlı rehber konusunda şikayetlerin geldiğini ifade ederek, “Organize turlarda, seyahatlerde herhangi bir acentenin veya kamuda çalışan birilerinin sadece grubun başında bulunması rehber gibi algılanıyor ve arkasından bize rehberlerden şikayet var deniliyor. Oysaki bu arkadaşlarımız bizim söylediğimiz anlamda belgeli rehberler değil. Belgeli rehber, bizim mesleki kanunumuza göre en az üniversite mezunu, bir yabancı dili iyi derecede bilen, belli sınavları geçmiş ve belirli kriterler haiz olup mesleği yapabilme yetkisine sahip kişilerdir. Turist Rehberleri Birliği de bu rehber arkadaşlarımızın en üst kuruluşudur” ifadelerini kullandı.
“ESKİŞEHİR’DEN BİZE SÜREKLİ ‘REHBERLER ANLATAMIYOR’ ŞEKLİNDE ŞİKAYETLER GELMEKTEYDİ”
Başkan Apalı, belgeli ve belgesiz rehberler arasında anlatım farkına vurgu yaparak, “Gerçek rehberlerin anlatımı ile bizim sahte dediğimiz bu belgesiz veya bir şekilde yönlendirilmiş kişilerin anlatımları arasında dağlar kadar fark var. Bu sebepten dolayı Eskişehir’den bize sürekli ‘Rehberler anlatamıyor’ şeklinde şikayetler gelmekteydi. Araştırdık baktık aslında bunlar bizim rehberlerimiz değilmiş, aslında hiç rehber değil. Dolayısıyla bu sorunu nasıl çözmemiz lazım, Eskişehir’de en deneyimli ekiplerimiz getirip, şehri gösterip, bu turlara deneyimli ekiplerle, gerçek profesyonel rehberler eşliğinde tur yaptırıp, insanların da memnuniyet derecelerini yükseltmeyi hedefledik. Bu amaçla Eskişehir’e geldik” diye konuştu.
“BAZI İNSANLAR CEPLERİNE HAKSIZ YERE PARA AKITMAYI HEDEFLİYORLAR”
Apalı, geçtiğimiz günlerde düzenlenen izinsiz turda yaşanan trafik kazasına dikkat çekerek şunları dile getirdi:
“Geçenlerde yaşandı bir kaza biliyorsunuz 14 kişi hayatını kaybetti ve izinsiz düzenlenen bir tur idi. Okullarda yani kamu kuruluşlarının, belediyelerin düzenlediği turlarda, yasa gereği bir seyahat acentesi üzerinden sigortalı, donanımlı araçlarla rehber eşliğinde gezi, sürekli yapılması lazım. Kamu kuruluşları bunları ihale ile bir firmaya teslim ettiklerinde aslında teslim alan firma, ya da ihaleyi kazanan firma, bütün bu koşulları yerine getireceğini beyan ediyor, taahhüt ediyor. Ancak kontrol mekanizması çok iyi çalışmadığı için arada işte rehber bulundurmadan veya sigorta yapmadan turu tamamlayıp, bazı insanlar ceplerine haksız yere para akıtmayı hedefliyorlar. Aslında burada yapılması gereken, hem kazaların önüne geçmek, hem belgesiz faaliyetleri durdurmak adına kamu denetlemelerine hız vermek gerekir.”
“REHBERLİK KİMLİK KARTLARI KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TARAFINDAN ONAYLI KARTLARDIR”
TUREB Başkanı Apalı, belgesiz rehberlik yapan insanları, vatandaşların kolay bir şekilde tespit etme şansının bulunduğunu söyledi. Apalı, "Vatandaşlarımız için aslında çok kolay bir yöntem var. Grubun başında birisini gördüklerinde rehber olup olmadıklarına kimlik kartına bakarak anlayacaklar. Rehberlik kimlik kartları Turist Rehberleri Birliği tarafından verilen, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylı kartlardır. Eğer böyle bir kart görmezlerse, Turist Rehberleri Birliği’ni web sayfasına girip oradan o kişinin rehber olup olmadığını aslında kontrol edebilirler. Doğrudan il müdürlüklerine şikayet edebilirler, emniyete şikayet edebilirler, maliyeye şikayet edebilirler. Aslında vatandaşlarımızın yapabileceği engelleme anlamında çok basit işler var. Birazda vatandaşlarımızı bilinçlendirirsek bu konuda sanırım hızlı yol alabiliriz. Kamu yöneticileri aslında birinci derece sorumludur. Kuralları kanunları uygulamakla görevlidir. Anca bizim ülkemizde ne yazık ki kanunların uygulanmasında her zaman sıkıntı yaşıyoruz. Geçen o yaşanan ölümlü kaza, şehir dışında kontrol edilseydi il müdürlüğümüz tarafından ki yetkisi vardır. Kaza önlenebilirdi. Çünkü bakacaktı, araçta zaten normal kapasitesinin üzerinde yolcu var, programsız, plansız, izinsiz yapılıyor, durduracaktı, geri gönderecekti veya başka bir araç çağıracaktı. Yetkililer hakkında da işlem yapacaktı, bu da caydırıcı olacaktı” dedi.
“ESKİŞEHİR’DE 60’IN ÜZERİNDE ÖĞRENCİ ANITKABİR’E GÖNDERİLDİ DİYE İHBAR ALMIŞTIK”
Öte yandan Başkan Apalı, Eskişehir’den alınan bir ihbarı da hatırlatarak, “Eskişehir’de geçenlerde bir ihbar almıştık işte 60’ın üzerinde öğrenci Anıtkabir’e gönderildi diye bu gerçek çıktı. Eskişehir’in şöyle bir yapısı var, Eskişehir trafikten sorumlu Jandarma ve Emniyet çok hassas davrandı ve bu tür kendilerine ihbar gitmesi durumunda anında müdahale edebileceklerini söylediler. Yani bu bile aslında bir gelişme Eskişehir adına. Biz Eskişehir’in bulunduğu noktadan daha yukarılara, günü birlik turların dışında konaklamalı turlarla bir gecelemeli iki gecelemeli turlarla çok daha hızlı bir biçimde tırmanacağına inanıyoruz. O yüzden de dediğim gibi deneyimli arkadaşlarımızı buraya getirdik bir eğitim programı kapsamında. Eskişehir’e İnşallah güzel şeyler kazandıracağız” diye belirtti.
“REHBER BULUNDUĞU SÜRECE YASA DIŞI TURLARIN DÜZENLENMESİ SONA ERECEKTİR”
Ardından Eskişehir Vali Yardımcısı ihbar Ömer Faruk Günay, tur rehberlerinin kaçak turların önüne geçebileceğini belirterek, “Bugün bu toplantıya katılan arkadaşlarımızın hepsi belgeli, yetiştirdiğimiz rehberlerimiz. Biz istiyoruz ki turlar rehberler eşliğinde yapılsın ancak bütün turlar rehberini bulamıyor. Bulamadığı zaman ne oluyor kaçak tur, halbuki bu şekilde düzenlenmeli. Birisi parayla satarak sizi bir yerlerde dolaştırıp, akşam yatırıp gönderiyorsa o zaman bu turdur. Bir operatör tarafından düzenlenmeli ve rehber olmalı bahsedilen şey bu. Bir tek sorunumuz vardı, aradığımız zaman rehber bulamıyorduk. Hem tur operatörleri için geçerli hem de buraya gelmek, gezmek isteyen bir sürü gruplar oluyor. Eskişehir, yoğun yerli turist çeken bir il. İstiyoruz ki hepsinin nitelikli rehberleri olsun. Biz aradığımızda ya da tur düzenleyen herkes aradığında rehber bulduğu sürece bu tür kaçak tur adı altında ifade edilen yasa dışı turların düzenlenmesi sona erecektir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilişim