Psikiyatri uzmanı Dr. Fikret Hacıosman’nın İstanbul Esenler’de bir hastası tarafından silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirmesi sonrası Türk Tabipleri Birliği ülke genelinde basın açıklamaları yaparak sert tepki gösterdi.

Eskişehir-Bilecik Tabip Odası yönetim kurulu üyesi Dr. Nazan Aksaray, Osmangazi Üniversitesi Mermer Salon önünde basın açıklaması yaparak “Kamu İdaresi harekete geçmek için kaçımızın ölmesini beklemektedir” dedi.

Ülkemizde sağlık çalışanlarının her gün onlarca kez şiddet yaşadığını vurgulayan Dr. Aksaray, “Sağlıkta şiddet dalgası azalmak bir yana, hızlanmakta, yaygınlaşmakta, meslektaşlarımıza silahla yaralamaya/öldürmeye varan infial yaratıcı boyutlar kazanmaktadır. Türk Tabipleri Birliği sağlıkta şiddetin nedenleri ve çözüm yıllarını, daha etkili olacak caydırıcı niteliğe sahip cezalar öngören yasa tasarıları hazırlamış, bunların TBMM’de kabul edilmesi için çaba sarfetmiştir. Sağlık Bakanlığı’ndan randevu talep edilmiş, sorunun çözümü için ortak çalışma gurubu kurulması önerilmiştir. Ne yazık ki, Bakanlık randevu taleplerine yanıt verme nezaketinden  bile uzak duyarsız ve etkisiz tutumunu sürdüregelmektedir” diye konuştu.

Bir hekimin hastane içerisinde ateşli silahla öldürülmemsi sağlık kuruluşlarındaki güvenlik önlemlerinin yetersizliğinin artık göz ardı edilemeyecek ve ertelenemeyecek acil bir sorun olduğunun apaçık gösterdiğini belirten Eskişehir-Bilecik Tabip Odası yönetim kurulu üyesi Dr. Nazan Aksaray şunları söyledi:

“Sağlık çalışanları ve Türk Tabipleri Birliği görece basit önlemlerle bile engellenebilecek olan şiddet vakalarına karşı tahammüllerini çoktan kaybetmiştir.

Silahın sağlık kuruluşlarına bile kolayca sokulabilmesi karşısında başta kamu otoritesi olmak üzere bütün toplum silahlanmanın normal bir olgu gibi görülmesini sosyal bir sorun olarak ele almalı; bireysel silahlanma zaman kaybetmeden kontrol altına alınmalıdır.

Sağlıkla şiddetin kanıksanmasını kabul etmeyeceğiz ve onu durdurana kadar mücadelemize devam edeceğiz.  Sorunu ve çözüm yollarını ele almak için TBMM Başkanı ve Sağlık Bakanı ile acil görüşme talebimizi kamuoyu önünde kendilerine bir kez daha iletiyoruz.

Şiddetin ve diğer sorunlarımızın çözümü için Sağlık Bakanlığı ile birlikte bir çalışma grubu oluşturulmasını ortak akla inanmanın ve meslek örgütlerini merkeze alan çağdaş demokrasi anlayışının bir gereği olarak görüyor ve talebimizi de yineliyoruz.

Sağlıkta şiddetin engellenmesi için TBMM’ye sunduğumuz yasa teklifinin yeni yasama döneminde ivedilikle yaşama geçirilmesini bekliyoruz.”

Editör: TE Bilişim