Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

İç İşleri Bakanı tarafından yapılan açıklamaya göre, 2019 yılının kasım ayına kadar Türkiye’de tam 299 kadın cinayeti işlendiğini belirten Prof. Dr. Büyükerşen, “Duyduğumda dehşete kapıldım. Üstelik bu cinayetleri işleyenlerin yüzde 95’i, kadınların eş, arkadaş ya da akrabaları.

Birleşmiş Milletler 25 Kasım’ı 1999 yılında Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü ilan etti.  Yani aradan 20 yıl geçmiş ve biz de ülke olarak bu günü kutlamışız.  Peki kadın cinayetleri istatistiklerinde olumlu yönde bir değişiklik var mı? Maalesef hayır. 2016 yılında 301, 2017 yılında 350, 2018 yılında ise 281 kadın cinayete kurban gitmiş. Üstelik bunlar yaşamını yitiren kadınlarımızın sayısı. Yaralı olarak kurtulanları, hala evlerinde şiddet görmeye devam eden kadınları saymıyorum. Bu fotoğrafa bir bütün olarak baktığımızda karşı karşıya olduğumuz durum çok daha net anlaşılacaktır” dedi.

Kadınları şiddete karşı korumanın başka ve yeni yollarını bulması gerektiğini ifade eden Büyükerşen şunları söyledi:

“Devlet olarak yeni düzenlemeler getirmeliyiz. Toplumsal huzur ve barışı, ekonomik kalkınmayı, işsizliği önlemekle yakından ilgili bir sıkıntı var orta yerde. . Yalnızca devlet ve yasalarla değil, eğitimle çözülmesi gereken bir sorundur kadına şiddet.

Son yıllarda ne yazıktır, üzülerek takip ediyoruz ki, başta insan hakları olmak üzere, kadın hakları, hayvan hakları, çevre duyarlılığı gibi konularda giderek geriye gidiyoruz. 25 Kasım’larda, 8 Mart’larda yaptıklarımızla, düzenlediğimiz etkinlikler, yayınladığımız mesajlarla zannediyoruz ki, Kadına Yönelik Şiddeti Önlemek konusunda ciddi işler yapıyoruz. Maalesef hayır.

Kadın bu ülkenin yarısıdır. Kadın annedir, evlattır, kardeştir, eştir, sevgilidir, arkadaştır. Hayatın kendisidir. Kadın ekmektir, aştır, çiçektir. Çiçeksiz bir dünyanın ne kadar çirkin olacağını bilmem anlatmaya gerek var mı? Bu kadar çok şeyi kendi benliğinde, ruhunda birleştiren başka bir canlı yoktur dünya üzerinde.

Bu duygu ve düşüncelerle,                                                           

Kadına uygulanan her türlü şiddeti ve öfkeyi kesinlikle telin ettiğimi bir kere daha ifade etmek istiyorum.

Erkekler şunu sakın unutmayın, sizi de bir kadın doğurdu, emzirdi, büyüttü. Onlar bizim en değerli varlıklarımızdır.

Tüm kadınların, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nü kutluyor, önlerinde sevgi ve saygıyla eğiliyorum.”

Editör: TE Bilişim