Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle açıklama yapan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen,  Dünya Mekçi Kadınlar Günü’nü derin bir hüzün ve endişeyle andıklarını söyledi.

“Ülkemizde 1921 yılından beri, zaman zaman kesintiye uğrayarak da olsa anılan bu anlamlı ve önemli gün, kadın hak ve özgürlüklerinin hem hukuk düzeni hem de toplum nazarında geliştirilmesi ve güçlendirilmesi için yapılan çalışmaları temsil eden bir gündür” diyen Prof. Dr. Büyükerşen’in açıklaması şöyle:

“ Elbette, kadınlarımızın karşı karşıya bulundukları sıkıntıları, eksiklikleri gidermek için yapılan çalışmaları bir güne indirgemek mümkün değil. Ancak bu konudaki hassasiyetin, toplumun tüm kesimlerine, kadın erkek ayırt etmeden tüm bireylerine, yöneticilere ve siyasetçilere hatırlatılması açısından son derece önemli bir gündür.

Geçtiğimiz 2018 yılında ülkemizde 470 kadın, erkek şiddetine maruz kalarak yaşamını yitirdi. Bu korkunç bir rakam.

Biliyorsunuz bizim gibi ülkelerde siyasetçiler işlerine gelmeyen şeyleri çok çabuk unuturlar ya da unutur görünürler. O nedenle, kadın hak ve özgürlükleri konusunun özellikle siyasetçilerimize sık sık hatırlatılması gerektiğini düşünüyorum.

  Ülke nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınlarımız bugün, iş dünyasında, siyaset dünyasında, hem ülke hem de kendi gelecekleri üzerinde yeterince söz sahibi olamamaktadırlar. Bunda geleneksel aile yapısının, toplumsal olarak sahip olduğumuz tarihsel sürecin ve eğitim sistemimizin çok önemli rolü olduğunu söylemeliyim.

 Şunu da sevinerek görüyorum ki, özellikle son yıllarda, kadın-erkek eşitliği ve bunun yanında kadın hak ve özgürlükleri konusunda toplumun geneline yayılan ve gelişerek devam eden bir hak arama mücadelesi var. Kısa, orta ve uzun vadede bu mücadelenin çok önemli ve olumlu sonuçlar yaratacağından kuşkum yok.

 Yaşam var olduğu sürece, birçok sıkıntıyı, sorunu çözmek olanaklıdır. Ancak dönüşü olmayan tek yol ölümdür. Erkek şiddetine maruz kalarak yaşamlarını yitiren tüm kadınlarımızı huzurlarınızda bir kez daha saygıyla ve şükranla anmak isterim.”

Editör: TE Bilişim