25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle Eskişehir Barosu Kadın Hukuku Komisyonu adına Av. Demet Koçkanat açıklama yaptı. Koçkanat, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için neler yapılması gerektiğini anlattı.
Kadına yönelik şiddetle ilgili konuşan Koçkanat, “Medyada kadın cinayetleri, koca-baba dayakları, işkence magazinleştirilerek verilmekte, şiddete uğrayan kadının ne yaptığı, ne söylediği ya da nasıl giyindiği sorgulanmaktadır. Fiziksel, sözel ve cinsel şiddete uğrayan kadınların bunu hak edip hak etmediği tartışılmakta; kurbanlar suçlanmakta ve failler ‘mağdur’ ilan edilmektedir. Şiddet, dinsel-geleneksel önyargılarla, cinsiyet ayrımcı politikalarla ve yasalar eliyle meşrulaştırılmaktadır. Kadın hakları savunucuları olarak bizler, kadının cinsel, fiziksel, psikolojik bütünlüğünün dokunulmaz olduğunu; kadının insan haklarının temel insan hakkı olduğunu bir kez daha hatırlatıyor; kadına yönelik her türlü şiddet sonlanıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi yüksek sesle ifade ediyoruz” diye konuştu.
Kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın sona erdirilmesi için neler yapılması gerektiğini sıralayan Koçkanat, “Devletin kadınlara yönelik her türlü şiddet eylemini açık bir şekilde kınamasını, şiddete uğrayan kadınlar için sığınma evlerinin sayısının artırılmasını, ücretsiz danışmanlık, psikolojik ve tıbbi destek ve yasal yardım yapılmasını istiyoruz. Cinsiyet ayrımcı politikalar, yasalar ve uygulamaların kaldırılmasını, eylem ve eğitim projelerinin kadın örgütleriyle birlikte yaşama geçirilmesini, kadına yönelik şiddeti önlemek için kampanyalar, ana-baba eğitim programları başlatılmasını bekliyoruz. Kadınların ekonomik özgürlüğü için çalışmasının önündeki engellerin kaldırılmasını, sosyal güvenlik, parasız eğitim ve parasız sağlık haklarından yararlanılmasının sağlanmasını istiyoruz. Medyanın, kadın ve çocuklara yönelik şiddeti teşvik edici yayınlar üzerinde kendi oto-denetim mekanizmasını kurarak kadın ve çocuklara yönelik şiddeti bir malzeme olarak kullanmaktan vazgeçmesini ve son olarak evde, sokakta, işyerinde yaşanan kadına yönelik şiddetin sorumlularının yargılanmasını ve caydırıcı yasal tedbirler alınmasını istiyoruz.”
Koçkanat sözlerini, “Bizler Kadın Hukuku Komisyonu üyeleri olarak kentimizde yaşanan kadına yönelik şiddet ve kadın cinayeti davalarını takip etmeye devam ederek Mirabel kardeşlerden günümüze uzanan bu şiddet sarmalını kırmak için hukuk mücadelemize devam edeceğiz” diyerek sonlandırdı.
Editör: TE Bilişim