Eskişehir Barosu Kadın Hakları Komisyonu başkanı Betül Duman, kadın cinayetlerine yönelik tepki göstererek, "Sorun kadını yok sayan aileyi erkek lehine güçlendirip kadını ev içine hapsetmeye çalışan, erkek egemen kültürdür" dedi.

Diyarbakır Barosu'na kayıtlı Avukat Müzeyyen Boylu'nun boşanma davası açtığı ve hakkından evden uzaklaştırma kararı bulunan eşi tarafından çocuklarının gözü önünde katledildiğini hatırlatan Eskişehir Barosu Kadın Hakları Komisyonu başkanı Betül Duman, aynı gün Aydın'da yaşayan Nergis Yavaş ve Ödemiş'te Gizem Tabak'ın öldürüldüğünü söyledi.

Kadınların her gün ülkenin her yerinde erkekler tarafından öldürüldüğünü belirten Duman, "Kadınlar her gün ülkenin her yerinde erkekler tarafından taciz ediliyor ve tecavüze uğruyorlar. Kadınlar her gün ülkenin her yerinde erkeklerin fiziksel, psikolojik ve ekonomik şiddetine maruz kalıyorlar. Üzgünüz ama sadece üzgün değiliz biz aynı zamanda çok öfkeliyiz" dedi.

Ataerkil düzenin; toplumsal cinsiyet eşitsizliği tüm ülkeye iyiden iyiye yerleşen şiddet kültürü ve iktidar tarafından bilinçli olarak beslendiğini ve desteklendiğini vurgulayan Betül Duman şunları söyledi:

"Kadınları birer birer yaşamdan çekip alıyor. Kadınlar sanki bir savaştaymışçasına birer birer öldürülürken, siyasal partiler kadının nafaka hakkının kısıtlanması için yasa değişikliği teklifleri veriyor.

Kadınlar her gün erkek egemen sisteminin hoyratlığı altında ezilirken ve hayatlarını kaybederken Kadın Erkek Fırsat Eşitliği komisyonu toplantısında hukukçu bir kadın milletvekili 'kanunlar, örf ve adet üzerinde olamaz' şeklinde konuşma yapıyor.

Meslektaşımıza yönelen erkek şiddeti, sosyal statünün veya gelir durumunun kadına yönelik şiddet konusunda bir farklılık yaratmadığını bir kez daha göstermiştir. Sorun kadını yok sayan aileyi erkek lehine güçlendirip kadını ev içine hapsetmeye çalışan, erkek egemen kültürdür. Koruyucu ve önleyici tedbirler arttırılmadığı, etkin bir yargılama süreci yürütülmediği ve hepsinden önemlisi toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması hususunda topyekün bir mücadeleye başlanmadığı sürece kadın cinayetlerinin önüne geçmek mümkün değildir.

Kadına yönelen erkek şiddetini bir kez daha kınıyoruz. Meslektaşımız Avukat Müzeyyen Boylu'yu kaybetmenin derin üzüntüsü ile kendisine rahmet, yakınlarına Diyarbakır Barosu'na ve tüm meslektaşlarımıza başsağlığı diliyor, davanın takipçisi olacağımızı beyan ediyoruz."

Editör: TE Bilişim