Kadın ve Demokrasi Derneği(KADEM) Eskişehir İl Temsilciliği Eskişehir Öğretmenevi’nde düzenlenen törenle açılışı gerçekleştirildi. KADEM Genel Başkanı Doç.Dr. Sare Aydın Yılmaz, Eskişehir’de, kadın sorunlarını sahaya inerek çözmeye, kadınların sesini duyurmaya geldiklerini söyledi.

Öğretmenevi’nde düzenlenen törene, Eskişehir Vali Özdemir Çakacak, eşi Kevser Çakacak, AK Parti Genel Başkan yardımcısı Eskişehir Milletvekili Harun Karacan, AK Parti Eskişehir Teşkilatı yöneticileri, meclis üyeleri, Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen, ilçe milli eğitim müdürleri, bürokratlar, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.

KADEM Eskişehir İL Temsilcisi Hatice Kaya, Kadın ve Demokrasi Derneği’nin 2013 yılında Dünya Kadınlar Günü’nde kurulduğunu belirterek, “Kurulduğu günden bu yana kadına, kadınları ilgilendiren her türlü soruna ve gelişmeye çok yönlü bakış açısıyla yaklaştı. Kadınların bugüne kadar kazandığı hakları bir kenara bırakmadan kadının erkeği, erkeğin de kadını tamamladığını dolayısı ile sosyal rollerinde bu açıdan  değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Cinsiyet adaleti kavramını kendine rehber edindi. Çünkü adalet olmadan eşitlik eksik kalır” dedi.

Daha sonra kürsüye gelen KADEM Genel Başkanı Doç. Dr. E. Sare Aydın Yılmaz, Eskişehir’de Türkiye genelinde 24. Temsilciliği açılmasından mutluluk duyduğunu söyledi.

Her bölgenin, her yörenin kendine has kültürü, değerleri ve köklü geçmişi, örf ve adeti kendine has toplumsal yapısı olduğunu vurgulayan Doç.Dr. Yılmaz, “Her bölgenin aynı zamanda bunlardan beslenen kadına ilişkin kendine özgü yaklaşımları vardır. Türkiye’de gittiğimiz her bölgede o yöreye ait farklı kadın meseleleriyle karşılaşıyoruz. KADEM olarak bizler, insan haklarının ayrılmaz bir parçası olarak gördüğü kadının halklarını hedefliyoruz. Bu amaçla söylem ve politika üretiyor, projeler yürütüyor, kampanyalar düzenliyor, kadınları geliştirici eğitimler ve sorunlarına çözüm üretecek çalıştaylar gerçekleştiriyoruz” dedi.

Kadem olarak, Eskişehir’de de, kadın sorunlarını sahaya inerek çözmeye, kadınların sesini duyurmaya geldiklerini kaydeden Yılmaz şunları söyledi:

“Değerli Eskişehirlilerin samimiyetine güvenerek ve onların desteğini arkamıza alarak, kadın sorunlarına çözümler aramaya, kadınları toplumun her alanında güçlendirmek için çalışmaya devam edeceğiz.

Biliyoruz ki, kadının insani değerlerden uzaklaştırılarak metalaştırıldığı ve haksız yere ikincil durumda bırakıldığı günümüz toplumlarında, kadını ötekileştiren her türlü anlayışla mücadele etmek hepimizin öncelikli göreviridir. Aileyi oluşturan en temel unsurlardan biri olan kadın, geleneksel değerler ve modern yaşam arasında sıkışıp kalarak mağdur olmaktadır. Hukuk önünde eşitliğin de ötesine geçen, adalet temelli bir yaklaşıma toplum olarak ihtiyacımız vardır. Bu noktada esas olan, farklılıklarda doğan mağduriyetlerin giderileceği hakkaniyet ve adalet odaklı politikaların tesis edilmesidir.

KADEM olarak kullandığımız cinsiyet adaleti kavramı, tam da bu adalet anlayışından yola çıkmaktadır. Bu kavram, kadın ve erkeğin birbirini tamamlayan ve dengeleyen eşdeğer iki parça olduğunu ifade eder.  Günümüzde kadınlarla erkekler arasındaki suni ve haksız bir eşitlik yarışı var. Bu yarış aslında kadının hanımlık ve annelik meziyetlerini zaafa uğratmakta ve onu farkında olmadan tüketmektedir.”

KARACAN: ESKİŞEHİR’İN KADINLARIN  DEĞERİ FARKLI

KADEM’in Eskişehir İl Temsilciliğine katılan AK Parti Genel Başkan yardımcısı ve Eskişehir Milletvekili Harun Karacan, ünlü ozan Neşet Ertaş’ın“Kadın insandır, erkek insanoğlu. Kadınlar var oluş sebebimiz analarımızdır” sözleri ile konuşmasına başladı.

 Bugün Eskişehir için özel bir gün olduğunu, Kadın ve Demokrasi Derneği'nin açılış günü olduğunu ifade eden Karacan şunları  söyledi:

“Eskişehir’imizin kadınları, ilçelerimizin kadınları ayrı bir değer. Merkezimizde ki kadınlarımız apayrı değeri var.

24. Kadem'in şube açılışında dernekten daha farklı daha güzel hizmetler yapacağına inanıyorum

Ülkemizin  2023, ülkemizin 2053, ülkemizin 2071 yıllarında kadınlarımızın her alanda daha çok yer alacağına inanıyorum. Eğitim alan kadınlarımız çalışma hayatında daha çok alıyor. Bir çok kızımız en üst seviyede çıkması için  çalışıyoruz. Kadem vasıtası ile yeni projeler üretilecek. Uluslararası projeler üretilecektir.

Hep beraber siyasiler olmak üzere bürokratlarımızda dahil kadınlarımızın daha heyecanlı daha aktif olması için çalışmamız gerekiyor.”

VALİ: KADIN SADECE AİLE YÖNETİMİNDE DEĞİL DEVLET YÖNETİMİNDE ETKİLİ OLDU

Kadın ve Demokrasi Derneği Eskişehir İl Temsilciliğinin açılışına katılarak bir konuşma yapan Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, ülkemizde kadının sadece aile yönetiminde değil devlet yönetiminde de etkili olduğunu söyledi.

Ülkemizin her alanda ilerlediğini, gelişip  büyüdüğünü ifade eden Vali Çakacak şunları söyledi:

“ Bakınız son derece zorlu bir coğrafyada olmamıza ve son 1,5 yıldır ülkemize, milletimize, vatanımıza içeriden ve dışarıdan bekasına yönelik yoğun saldırılar olmasına rağmen 2017 yılının 3. çeyreğinde ekonomimiz % 11,7 büyüme göstererek bu dönemde dünyanın en çok büyüme gösteren ülkesi olmuştur.

Özellikle son 10- 15 yıldır bu gelişmeye, büyümeye paralel olarak insan hak ve özgürlüklerinde ve kadın haklarında, kadına şiddetin önlenmesinde, kadınların sosyal, siyasal ve ekonomik hayata katılımlarında önemli gelişmeler kaydedildi.

Çünkü biz biliyoruz ki toplumun temeli ailedir. Ülke olarak bu kadar saldırılar ve zorluklar karşısında toplumumuzun çok güçlü olmasının temelinde güçlü aile yapısına sahip olması bulunmaktadır. 

Güçlü ailenin temeli ve ana direği ise güçlü kadındır.

Kadının rolünün sadece ailede anne olarak sınırlamıyoruz. Ancak anne olmadan çocuk olmaz. En önemli ve en temel eğitimi ailede anneden alarak başlıyoruz. Güçlü toplumun temeli de burada başlıyor.

Bizim inancımız ve kültürümüz kadını ve erkeği üstünlük yarışına sokmaz. Her iki cinse de insan olarak bakar ve insan bizim inancımızda eşrefi mahlukattır, yani yaratılmışların en şereflisidir.

Geleneğimiz, kültürümüz de insanı yaşat ki devlet yaşasın diyor. Erkeği yaşat veya kadını yaşat demiyor, insanı yaşat diyor.

Aslında bizim kültürümüzde kadın sadece ailenin yönetiminde etkin değil, aynı zamanda devlet yönetiminde de hep etkin olmuştur.

Hem devlet olarak, hem bu tür STK’lar olarak amaç kadınların sosyal hayatta, siyasal hayatta ve ekonomik hayatta daha fazla yer almasını sağlamak.

Kadına şiddetin önlenmesinde ve kadının ekonomik hayata katılımında son 10 yılda önemli düzenlemeler hayata geçirildi ve bu konularda pozitif ayrımcılık diyebileceğimiz düzenlemeler de yapıldı. Mesela kadınların ekonomik hayata katılımlarında farklı teşvik sistemleri uygulandı.

Kadına şiddetin önlenmesi konusunda düzenlemeler yapılmasına rağmen tüm dünyada kadına şiddetin devam etmesi bizleri insan olarak üzüyor.

Şiddet, hele hele kadına şiddet acizlik göstergesidir. Ancak kadına şiddet konusunda STK ların, özellikle de kadın hakları ile ilgili STK ların güçlü tepkileri ve örgütlenmeleri son derece önemli ve etkilidir.

Biz her anlamda kadınları etkin olarak görmek istiyoruz. Evde, siyasette, bürokraside, ekonomik hayatın her kademesinde nüfus olarak ve etkinlik olarak her geçen zaman daha fazla olmasını arzu ediyoruz.

Kadınlar nasıl ki güçlü ailenin en önemli unsuru ise demokrasimizin de en aktif unsuru olmalıdır.

Yan yana geldiklerinde çok şey ifade eden “kadın ve demokrasi” kavramları 15 Temmuz’da demokrasiye sahip çıkma noktasında da kendini göstermiştir. İstanbul’da 15 Temmuz Şehitler Köprüsünde eli silahlı vatan hainlerinin üstüne üstüne yürüyen, onların tehditlerine boyun eğmeyen, üzerine doğrultulan tank namlusu karşısında bile geri adım atmayan, vücudunu hainlerin kurşunlarına siper eden o kadın kardeşimiz başta olmak üzere isimsiz nice kahramanımız akıllarda ve kalplerde sonsuza dek yaşayacaktır.

Eskişehir olarak kadın haklarını savunan STK ları güçlü olan bir ilimiz. KADEM ile daha da güçlü olacaktır.

Kadın ve Demokrasi Derneğinin kadına şiddetin önlenmesi, ekonomik, sosyal, siyasal hayatta daha fazla yer almasını sağlayacak hayırlı çalışmalara vesile olmasını diliyorum.”

Açılıştan sonra konuklara ikram ve yemek verildi.

Editör: TE Bilişim