Şeker-İş toplantı salonunda yapılan sınav öncesi Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, Eskişehir Lokantacılar Odası Başkanı Bahar Bilen, eski başkan Abdullah Karakuş, Baksan Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü İlhan Özata, Yunus Emre Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Refik Pehlivan, lokantacı esnafıyla bir araya geldi.

Sınav öncesi konuşan Eskişehir Lokantacılar Odası Başkanı Bahar Bilen, “Alınan yasaya göre ustalık belgesi istenmemekteydi. Bu 13 yıldır ciddi zarar vermişti, teşkilatımıza. Çok ciddi üye kaybına ve ekonomik kayba neden olmuştu. Federasyon başkanımızın başlatmış olduğu ciddi çalışmalar sonucu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yapmış olduğumuz ziyaret ve müracaatlar sonuç verdi. Artık ticaret odaları da ustalık belgesi istemektedir. Bakanlık dedi ki bundan sonra belgesi olmayan lokanta açamayacak. Bizlerde bu bağlamda böyle bir karar aldık. Kalfalık sınavlarını başlatmış bulunuyoruz. Bundan sonra Eskişehir’de eğitimsiz hiçbir esnaf kalmayacak” dedi.

USTALIK BELGESİ OLMAYAN LOKANTA AÇAMAYACAK

Baksan Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü İlhan Özata sınavın önemine dikkat çekerek, “Artık gelişen dünyada hiçbir meslek belgesiz olarak yapılmayacak.  O yüzden Türkiye’de bazın gelişmeler yaşanmaktadır. Ustalık belgelerinin sorulması ustalık belgesi olmayan insanların çalışmaması, dükkan açamaması artık ciddiye alınmaya başlanmıştır. Bir de MYK belgesi istenmiştir. MYK belgesi olmayan, endüstri meslek lisesi diploması olmayan,  bir de ustalık belgesi olmayan kişiler hem çalıştırılamayacak hem de dükkan açamayacaklar. Bizim burada ustalık belgesi ve meslek lisesinin en büyük avantajı işyeri açmasına sahip olmasıdır. MYK belgesinin böyle bir hakkı yoktur. Önemli olan eğitimli, sınavına girmiş, belgesini almış ustaların ellerinden yemek yemek istiyoruz” diye konuştu

BU KENTİN DİNAMİĞİ BİZİZ

Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, “ Tek başınıza hiçbir şey değilsiniz. Eskişehir artık ülkenin gündeminde olan bir kent. Hem ekonomisiyle hem sosyal hayatıyla. Ekonomi ve sosyal hayatın bu kadar hızlı geliştiği bu kadar çok hızlı büyüdüğü, bu kadar çok turistin bu kente geldiği süreçte bu kentin en önemli dinamiği olan sizler sabah kalktığınızda aynaya bakın ve kendinize şunu söyleyin; ‘ben bu kentin her şeyiyim’. Bizler yaşadığımız bu kentin kent kimliğine katkı koyan aş, iş, istihdam üreten insanlarız. Bugün bir şoför tek başına, şoför tek başına, mobilyacı tek başına dükkanı açıp kapatır ama bizler ufacık tezgahlarımızda bile garsonuyla, komisiyle, ustasıyla, yardımcısıyla bu kente en az 5-10 kişiyi istihdam eden adeta bacasız fabrika gibiyiz. Ülkenin ekonomik şartlar ve koşullarının bu kadar zorlaştığı bir süreçte hala ayaktaysak , hala dükkanlarımızı çalıştırabiliyorsak bu sizin marifetiniz, beceriniz ve insanlık kalitenizden kaynaklanıyor. Bu kentin her caddesinde her bulvarında her sokağında bizim bir üyemiz vardır. Eskişehir’e gecenin hangi saatinde gelirseniz gelin mutlaka bir kafe açıktır. Bu kentin dinamiği biziz. O yüzden her şeyin en iyisine layıksınız. Bunu yaparken eğitim ve ekonomiye çok dikkat edeceğiz” dedi.

2005 yılında çıkan ve geçtiğimiz aylarda değişen yasayı eleştiren Yenice, “Eğitim anlamında hepimiz alaylıyız. Çağdaş dünyada alaylı olmanın yanına mektepli olmanın da çok önemli olduğu süreçteyiz. 80’li yıllarda 3380 Sayılı kanunu çıkaran Türkiye Cumhuriyeti Parlamentosu 2005 yılının mayıs ayında 5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Kanununu çıkarırken bizim kanunumuza lokanta açan kişiye ustalık belgesi zorunluluğu getirmiştir. Ancak ekonomik ambargoyla ülkenin gelirlerine ket koyan 5104 Sayılı TOBB’un lokanta açtıkları yerde ustalık belgesi istememektedir. Devlet 80 yılında çıkardığı yasasına 2005 yılında ket vurmuştur. 13 sene devlet sizin emeğiniz boşa gitti. 13 sene mücadele ettik. Sağ olsun İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’ya bağlı Mali İdareler Genel Müdürlüğü bizim haklılığımız kabul edip bunu geçen aylarda değiştirdik. Biz esnafımız biz her türlü eğitime cani gönülden katkı koyarak devletimizin sağlamış olduğu bu imkanlardan faydalanacağız. Kapı gibi diplomamızı oraya asacağız ” ifadesinde bulundu.

25 YIL ONLARA HİZMET ETTİK ARTIK YETER

Türkiye’nin ilk milli ve yerli kartını çıkardıklarını aktaran Yenice, “26 yıl kanımızı emdiler, sülük gibi. Yüksek giderler o parası, bu parası. 22 Kasımda yasa 6 aylık süre içerisinde devreye giriyor. Bundan sonra yemek kartları komisyonları yüzde 6 . Dedik ki hep bize balık yemeyi öğrettiniz. Bir de balık tutmayı öğrenelim. 5 yıldır yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde yemekmatik kartımızı çıkardık. Türkiye’nin ilk milli ve yerli kartı. Kullanduığımız sodexo, ticket yıllık 2,5 milyar hacmi ile siz gece çalışırken Fransız Fransa’da yatağında uyurken senin yılda 2,5 milyar dolarını alıp gidiyor. Hiçbir masrafı olmayan kartımızı çıkardık. Bu kart sizin kartınız. 25 yıl onlara hizmet ettik artık yeter. Bundan sonra kendiniz kazanacaksınız” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim