Açıklamaları videodan izleyebilrisiniz

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 8 ayın hesabını verdı. Yaptıkları ve yapacakları projeleri paylaştı. Kurt konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

Odunpazarı Belediyesi’nin son 8 ayda gerçekleştirdiği çalışmaları sizlerle paylaşacağımız değerlendirme toplantısına hepiniz hoş geldiniz.

Odunpazarlı hemşehrilerimizle 5 yılda çok büyük işler başardık. Katılımcılığın, demokrasinin, dayanışmanın ne olduğunu tüm Türkiye’ye gösterdik. Odunpazarı’nda sosyal demokrasiyi her alanda egemen kılmaya devam ettik. 2019 yılında, yönetimimizin de ikinci dönemindeyiz. Daha önce de belediyeciliğin, artık klasik belediyecilik olmaktan çıktığını söylemiştik. Bizim amacımız sosyal demokrat,  toplumcu, katılımcı, şeffaf bir belediye yaratmak. Bunun için de çalışmalarımıza devam ediyoruz.

2019-2024 vizyon projelerimizin de içinde yer aldığı stratejik planımızı hazırladık. Bunu yaratırken de Eskişehir’de bulunan bütün demokratik kitle örgütleriyle işbirliği yaptık. Toplantılar düzenledik, demokratik kitle örgütlerinden görüşler, öneriler aldık. Biz, Odunpazarı Belediyesi’nin yönetimine seçildiğimiz ilk günden beri gerçekleştirdiğimiz çalışmaların hepsinde Odunpazarlı hemşehrilerimizin sesine kulak verdik, onların sesi olduk. 

Bugün gelinen noktada Odunpazarı’nda yaşanan büyük değişim 7’den 70’e tüm insanların yüzlerini güldürüyor, güzel günlere olan umutlarını arttırıyor. Odunpazarlı hemşehrilerimiz artık geleceğe daha umutla bakıyor.  Biz, Odunpazarı Belediyesi’ni sosyal demokrat, şeffaf, katılımcı, halkçı bir anlayışla yönetiyoruz. Bugün gerçekleştirdiğimiz bu toplantı da bunun kanıtı…

Tasarruf… Odunpazarı Belediyesi’nin yönetimine seçildiğimiz ilk günden beri en çok dikkat ettiğimiz nokta. Geçmiş dönemde Odunpazarı Belediyesi’nde kiralık araç dönemine son vererek, kendi araçlarımızı, otobüslerimizi almış ve tasarruf yapmıştık. Bugün de çöp kamyonlarında kiralık araç dönemini sona erdiriyoruz. Az önce teslim törenini gerçekleştirdiğimiz 16 çöp kamyonu ile hemşehrilerimize hizmet edeceğiz. 16 çöp kamyonunu satın alarak 1 ayda 1 milyon 300 bin TL, 1 yılda ise 15 milyon 841 bin 810 TL tasarruf sağlayacağız. Kıymetli dostlarımız, 16 çöp kamyonunu alarak yaptığımız bu tasarrufu yine Odunpazarlı hemşehrilerimiz için gerçekleştireceğimiz çalışmalarda kullanacağız.

Odunpazarı Belediyesi olarak,  2019 yılında 1 842 iş ve tamiratı kendimiz yaparak maliyet açısından önemli ölçüde tasarruf yaptık.


2014 yılında sefer başına 400 TL’ye yapılan cenaze nakil aracı ve cenaze yakınlarını otobüsle taşıma hizmeti, 2019 yılında bütün maliyetlerin artmasına rağmen belediyemize maliyeti 85 TL’ye gerçekleşmektedir. Odunpazarı Belediyesi’nin bu alanda toplam tasarrufu yaklaşık olarak 1 milyon 134 bin TL.

Değerli Basın Emekçileri,

31 Mart Yerel seçimlerinden önce 4 başlıkta hazırladığımız 2019-2024 Vizyon Projelerini sizlerle paylaşmıştık. 25 maddeden oluşan “Halkçı”, “Sosyal”, “Gelişim-Dönüşüm” ve “Spor” başlıklarını altında hazırladığımız bu projelerimizden bir kısmını uygulamaya başladık.

Ülkemiz büyük bir ekonomik kriz yaşıyor. Fabrikalar, iş yerleri kapatılıyor, insanlar işsiz kalıyor. İşsizlik, Kasım Ayında TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, yüzde 2.9 puanlık artış ile yüzde 14’lere ulaştı. Türkiye’de 4 milyon 650 bin işsiz insan var. İnsanların alım gücü düştü, açlık oranı arttı. Böylesi kötü bir tablodan, belediyelerin özellikle de muhalif belediyelerin etkilenmemesi imkânsız. Bizler de çalışmalarımızı sürdürürken Türkiye’nin ekonomik yapısını göz önüne alıyoruz. Daha az para ve maliyetle daha çok iş yapmaya çalışıyoruz; birçok işi kendi bünyemizde yapıyoruz. Yeri gelmişken, bu koşullarda büyük bir özveri ile çalışan, çalışma arkadaşlarıma tekrar teşekkür ediyorum.

Yerel seçim döneminde mahalle mahalle gezerek, hemşehrilerimle bir araya geldim. Gittiğim her toplantı ve evde her mahalleye 2019-2024 Vizyon Projelerimiz kitapçığını dağıttık. Bu kitapçıkta ‘Halkçı Projelerimiz’ başlığı altında her mahalleye halk merkezi sözü vermiştik. Bu sözümü de o dönemde Emek Mahallesi’nin 2’inci halk merkezi olan Amigo Orhan Halk Merkezi’nin açılışını yaparak gerçekleştirmeye başlamıştık. ‘Halk İçin Halk Merkezi’ sloganıyla gerçekleştirdiğimiz ve bir yıl içerisinde 12 bin 198 hemşehrimize hizmet ettiğimiz halk merkezlerinin sayısını artırmaya devam ediyoruz. 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Orhangazi Mahallesi’nde yer alan halk merkezini, mahalleye daha iyi hizmet verebilmek için kapasitesini artırarak yeniden inşa ettik. Yıldıztepe Mahallesi’ni ise yeni bir halk merkezine kavuşturduk. Orhangazi Halk Merkezi, vatandaşlarımıza hizmet etmeye başlarken, Yıldıztepe Mahallesi Erdal İnönü Halk Merkezi’nin yapım çalışmaları sürüyor. Her iki halk merkezimizin de yakın zamanda resmi açılışını yapacağız. Ayrıca, Yenidoğan Mahallesi’ne bir sürprizimiz var. Yenidoğan Mahallesi’nde yer alacak halk merkezimizin proje çizimi tamamlandı. Yenidoğan Halk Merkezimiz de bizim hemşehrilerimize yeni yıl hediyemiz olacak.

Yine ‘Halkçı Projelerimiz’ başlığı altında vatandaşlarımızın en acılı günlerinde de yanında olmak için Taziye Evi ve Seyyar Taziye Çadırı sözü vermiştik. Aldığımız seyyar taziye çadırı ile hemşehrilerimizin ihtiyaçlarına cevap vermeye başladık.   

Değerli Hemşehrilerim,

Halkçı Projelerimiz başlığı altında yer verdiğimiz projelerden biri de “Kocaçınar Yaşam Merkezi 2” projemiz. Kıdemli vatandaşlarımızın konaklama dışındaki tüm ihtiyaçlarına cevap vereceğimiz bu merkeze, Gültepe Mahallesi’nde bulunan Üniversite Evleri Sosyal Tesislerini dönüştürdüğümüz halk merkezi içinde yer vereceğiz. Tadilatı başlayan ve en kısa sürede çalışmaları bitecek olan merkezde, koca çınarlarımız, yemekten sosyalleşmeye, kurs ve atölye çalışmalarından, etkinlik ve gezilere kadar emekliliğin tadını çıkaracak.

Halkçı Projeler içerisinde yer alan çalışmalardan biri de “Engelsiz Park ve Atölye”. Odunpazarı

Belediyesi olarak, engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıracak projelerimize yeni dönemde de devam ediyoruz. Odunpazarı’nda engelleri ortadan kaldırmak ve engelli bireyler için etkinlikler düzenlediğimiz Seramik Park Engelli Merkezimizi, engelli bireyler ve ailelerine daha iyi hizmet vermek için yenileyerek Engelsiz Park ve Atölyeye çevirdik. Engelsiz Park ve Atölye ile engelli bireylerimizin en büyük destekçisi olacağız.  Tadilatı devam eden “Engelsiz Park ve Atölye” kısa süre sonra hizmete açılacak.

2019-2024 Vizyon Projelerimiz katalogunda ele aldığımız bir diğer başlık da “Sosyal Projelerimiz”. 

Değerli Basın Emekçileri,

Sizlerinde bildiğiniz, kamuoyunda da sıkça yer alan sözlerimizden biri de “100 Yeni Kreş”.

Kreş sorunun çalışan ya da çalışmayan tüm kadınların en büyük sorunlarından biri olduğunu biliyoruz. Bu nedenle de Odunpazarı’na 100 kreş yapacağımızı söylemiştik. Yerel seçimlerden kısa bir süre sonra Kurtuluş Mahallesi’ne Kurtuluş Oyunpazarı ve Gündüz Bakımevi’ni açtık. Çocuklarımızın bilimsel, laik ve demokratik eğitim aldığı Kurtuluş Oyunpazarı da tıpkı Ihlamurkent Oyunpazarı ve Gündüz Bakımevi gibi Eskişehir’in en iyi kreşi olacak. Orhangazi Halk Merkezi ve yapım çalışmaları devam eden Yıldıztepe Mahallesi Erdal İnönü Halk

Merkezi’nde çocuklarımız için oyuncak kütüphaneleri yer alıyor. Tadilatı devam eden Üniversite Evleri Sosyal Tesislerini dönüştürdüğümüz halk merkezi Koca Çınar Yaşam Merkezi’nin yanı sıra 1 de oyuncak kütüphanesi bulunuyor. Ayrıca, Osmangazi Mahallesi’nde açma çalışmaları devam eden kreşimiz de bulunuyor. Bu kreşimizin de çalışmalarını en kısa sürede tamamlayacağız. Kreşlerimiz ve oyuncak kütüphanelerimiz ile çocuklarımız sağlıklı bir çevrede, eşit şartlarda, özgüveni yüksek bireyler olarak yetişecek. Kadınlar ise daha rahat bir nefes alacak.

Sosyal Projelerimiz başlığı altında Tarihi Odunpazarı Bölgesi’ne 5 yeni müze ve sanat merkezi

açacağımızı söylemiştik. Bu müze ve sanat merkezlerinden biri olan Ataol Behramoğlu Kitaplığı’nın açılışını, sanat ve edebiyat camiasının yoğun ilgisi ile gerçekleştirdik. Şair-yazar Prof. Dr. Ataol Behramoğlu’nun kitapları ve kütüphanesindeki önemli eserlerin yer aldığı Ataol Behramoğlu Kitaplığı, Odunpazarı Tarihi Bölgesi’nde yer alan 265 yıllık tarihi Yağcızade Konağı’nın Odunpazarı Belediyesi tarafından restore edilmesi ile oluşturuldu. Ataol Behramoğlu Kitaplığı’nda, Behramoğlu’nun Odunpazarı Belediyesi’ne armağan ettiği yaklaşık 7 bin kitap bulunuyor.

Sözünü verdiğimiz müze ve sanat merkezlerinden biri de Devrim Erbil Müzesi. Akcami Mahallesi Cemalciler Sokak, 12 bin 88 ada, 12 ve 13 parsellerde bulunan ve mülkiyeti belediyemize ait olan tarihi konak; restore edilerek Devrim Erbil Müzesi’nde dönüştürülecek. Projesi onaylanan Devrim Erbil Müzesi’nde yıl başından sonra restorasyon çalışmaları başlanacak.

Gençlerimiz, Türkiye’nin aydınlık yarınları… Sosyal Projeler başlığı adı altında yer alan projelerden biri de ‘Gençlik Merkezi’. Gençlerin bir araya gelmesi, bilim, kültür, siyaset konuşması; fikir alışverişinde bulunması için İstiklal Mahallesi Başarılı Sokak’ta 5 katlı ‘Adalar Gençlik Merkezi’ni açtık. Kütüphaneden, dersliğe, dans ve tiyatro odasına kadar pek çok

salonun bulunduğu Adalar Gençlik Merkezi; tüm gençlerimizin, üniversitelerde, okullarda bulunan kol ve kulüplerin kullanımına açık. Ayrıca yeni yılda gençlik stüdyomuz da aktif hale gelecek.

Kıymetli Odunpazarlı Hemşehrilerim,

 Odunpazarı Belediyesi klasiği haline gelen yeni yeşil alanlar, parklar ve bahçeler yaratma, ıslah etme çalışmalarına Park ve Bahçeler Müdürlüğümüz bünyesinde 31 Mart yerel seçimlerinden sonra da devam ettik. 2019 yılı yatırım programında yer alan 206 bin metre kare yeşil alan oluşturulması ve ıslah edilmesi hedefimizi, büyük bir gururla söylüyorum ki 212 bin 480 metre kare olarak gerçekleştirdik.

Tüm bunları yaparken klasik belediyecilik hizmetlerinden olan yol yapım ve onarım çalışmalarını da bir kenara bırakmayarak, 12 mahallede toplam 28 bin ton asfalt attık. 20 bin metre kare alanda tretuvar asfalt, 25 bin metreküp de tretuvar bordür çalışması yaptık.

Odunpazarı Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü kapsamında tamir, tadilat, metruk binalarda güvenlik önlemleri ve yıkım çalışmaları da gerçekleştirdik. Ancak gerçekleştirdiğimiz bu çalışmalar içerisinde benim önem verdiğim projelerden biri Fen İşleri Şantiyesi’nde yer alan Kilit Taş Üretim Tesisi oldu. Tasarruf çalışmaları bünyesinde gerçekleştirdiğimiz çalışmalar ile daha önce kendi dubasını üreten, araçlarının bakımı ve takibini yapan Odunpazarı Belediyesi, artık kendi bordur, karo ve kilit taşını üretebiliyor.

Alpu Belediyesi ile Odunpazarı Belediyesi arasında, Alpu Belediyesine ait Beton Parke Kilit Taş Üretim Tesisinin Odunpazarı Belediyesi tarafından kullanılması için imzalanan protokol ise Belediyeler arası dayanışmanın ve tasarrufun en güzel örneklerinden biri. Protokole göre Odunpazarı Belediyesi Alpu Belediyesi’nin Beton Taş Kilit Taş Üretim Tesis ve ekipmanlarını kullanarak kilit taşı üretecek, karşılığında ise Alpu Belediyesi’ne kilit taş verecek. Odunpazarı

Belediyesi ve Alpu Belediye arasında imzalanan bu protokol 5 yıl geçerli olurken,  Beton Taş

Kilit Taş Üretim Tesis ve ekipmanları ise Odunpazarı Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü Şantiyesinde yer alıyor.

Odunpazarı Belediyesi’nin yönetimine geldiğimiz ilk günden beri ‘Sıfır Atık’ çalışmalarına önem verdik. Atık sorunun çözümlerinden birinin gençlerin ve çocukların eğitiminden geçtiğini biliyoruz. Bu nedenle de Odunpazarı Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü bünyesinde Odunpazarı Bölgesi’nde yer alan okullarda yaklaşık 2 bin 500 öğrenciye sıfır atık eğitimi verdik.  

Değerli Basın Emekçisi Dostlarımız,

Odunpazarı Belediyesi’nin üniversiteler ve demokratik kitle örgütleri ile iş birliği yaparak hayata geçirdiği “ARIKÖY Projesi”nde ilk dönem başarı ile sona erdi. 2019 yılı Ocak ayında Arıcılık eğitimi için başvurularının başladığı Arıköy’de noter huzurunda gerçekleştirilen kura

ile 220 kişi eğitim hakkını kazandı. 17 Kasım 2019 tarihinde yapılan kapanış programı ile de 167 kişiye katılım belgesi verildi.  2020 yılında Arıköy’de eğitim faaliyeti devam edecek.

Kıymetli dostlar; Odunpazarı Belediyesi olarak 31 Mart yerel seçimlerinden bu güne kadar geçen 8 ayda, sizlere seçim döneminde söz verdiğimiz çok sayıda projeyi hayata geçirdik ya da projelerin çalışmalarına başladık. Bundan sonraki dönemlerde de Odunpazarı Belediyesi’ni aynı yönetim anlayışı ile yönetmeye devam edecek ve 2019-2024 Vizyon Projeler Katalogunda sizlere söz verdiğimiz projeleri yine birlikte hayata geçireceğiz.

Editör: TE Bilişim