Odunpazarı Belediyesi, Zonguldak Çatalağzı'ndaki termik santralleri inceleme ve gözlemleme gezisi düzenledi. Heyet termik santral bölgesinde incelemelerde bulundu.

Odunpazarı Belediyesi, Odunpazarı Kent Konseyi, Eskişehir Çevre ve Yaşam Platformu ile birlikte Eskişehirli gazeteciler, Ticaret Odası, Sanayi Odası, TMMOB, Lületaşı dernekleri, turizm dernekleri ve sendika temsilcilerinin katıldığı termik santralleri inceleme ve gözlemleme gezisi düzenledi.

İLK ZİYARET ZONGULDAK BELEDİYESİ’NE
Çatalağzı ziyaretinden önce, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir’i de makamında ziyaret eden Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’a, Mengen Belediye Başkanı Turhan Bulut, Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve Eskişehirli gazeteciler eşlik etti.

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ziyarette yapmış olduğu konuşmasında; termik santralin zararlarından halkın son derece kötü etkileneceğinden bahsetti ve Eskişehir halkının sonuna kadar direndiğini belirtti. Kurt, “Öncelikle Zonguldaklı hemşerilerimize saygılarımı sunuyorum. Hükümet Eskişehir’de bir termik santral yapımına karar verdi. Dolayısıyla Eskişehir halkı da bu termik santral yapılmasına itiraz ediyor. Bugün, Eskişehir’deki sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Kent Konseyi Başkanımız ve basın temsilcilerimiz ile birlikte 

Çatalağzı’nı ziyarete edeceğiz. Termik santralin çevreye verdiği zararları birebir inceleyeceğiz. Bu vesile ile de Belediye Başkanımızı ziyaret etmek istedik. Çatalağzı’nda yaşananları Eskişehirli gazeteciler birebir yaşayan halktan dinleyecek ve Eskişehirli vatandaşlarımıza anlatacaklar. Eskişehirlilerin direnişi avantajlı bir sonuç elde etti. 26 Nisan’da bir ihale yapılacaktı. Sabah aldığımız habere göre ertelenmiş. Muhtemelen seçimden sonraya bıraktılar. Biz Eskişehir’de termik santrali yaptırmamak için direniyoruz. Açtığımız davalardan biri lehimize sonuçlandı. Bundan sonrakilerinde öyle sonuçlanacağını düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

AKDEMİR: “DİK DURUŞUNUZDAN DOLAYI KUTLUYORUM”

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ise; Eskişehir’de yapılması düşünülen termik santralin hayata geçmemesini temenni ettiğini, Eskişehir halkının da termik santrale karşı durmuş oldukları bu dik duruşun, sonuna kadar devam etmesi gerektiğini ifade etti. Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un çalışmalarını takip ettiğini, bundan sonraki çalışmalarında da başarılarının devamını dilediğini belirtti. Konuşmaların ardından, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, günün anısına Başkan Akdemir’e lüle taşından yapılmış armağan, Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ise, madenci fotoğrafının yer aldığı tablo armağan etti. Ziyaretin ardından Eskişehir heyeti, Çatalağzı’nda incelemelerde bulunmak üzere Zonguldak Belediyesi’nden ayrıldı.

ÇATALAĞZI’NDA İNCELEMELERDE BULUNDULAR

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve beraberindeki heyet, Zonguldak Belediyesi’nden sonra Çatalağzı ilçesindeki termik santral bölgesine doğru hareket etti. Burada Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün ile bir araya gelen Başkan Kurt ve Eskişehir heyeti, bölgede incelemelere başladı. 

Heyete eşlik eden Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün, “Sizler termik santralle ilk defa karşılaşacaksınız. Sinop’tan geldiler, Kapaklı’dan, Çerkezköy’den… Bu anlamda burası bir laboratuvar. Burada gerçekleri görüp hareket etmek gerekiyor. ÇED raporlarında denildiği gibi değil. Maalesef Türkiyede yaşadığımız gerçekler bunlar. Devletin mekanizması ve bunu yönlendiren bürokratlar maalesef hiçbir zaman halktan yana olmuyor, güçten yana oluyor. Burada benim yaşam alanım var, yukarıdan adam geliyor kuruyor santrali. Herkesi zehirliyor. Nerede demokrasi ve insan hakları?” dedi.

Bölgede yaşayan halkın neredeyse yarısının göç ettiğini belirten Çatalağzı ilçesinde yaşayan vatandaşlar şunları söyledi: “Önce geldiler, burada işsiz genç kalmayacak dediler. Halkın aklını çeldiler. Sağlığa, tarıma, çevreye zararlarından söz edilmedi bile. Hatta ve hatta bunun çok iyi bir şey olduğu ifade edildi. Her mekanizma ellerinde. Kaç insanın kanser olduğu açıklanmıyor. Yoğun sigara kullanımından kanser olunduğu söyleniyor ama bu büyük bir yalan. Bu araştırma şirketlerini termik santrali kuran şirket fonluyor. 12 bin olan Çatalağzı nüfusu termik santrallerin ardından 7 bine düştü. Bir o kadar da işçi gelmesine rağmen nüfus neredeyse yarı yarıya azaldı. Herkes bırakıp gitmek istiyor ama doğup büyüdüğü yerden ayrılamıyor. İnsanlar pencerelerini açamıyor, çamaşırlarını asamıyor. Herkes temiz havaya hasret. Herkeste solunum yolu hastalığı mevcut. İşsizliği çözeceğiz dediler, herkes hala işsiz. Çocuklar başka şehirlere gidiyor çalışmaya…”

“BURADA KİMSE MUTLU DEĞİL. MEMLEKETİMİZİ BU HALE GETİRMELERİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”

İnceleme gezisinin ardından Eskişehir’de termik santrale karşı sonuna kadar direneceklerini ifade eden Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, “Hep birlikte gördük ki, buradaki olumsuzluk düşündüğümüzden de fazla. Hayat durmuş, çevre kirliliği hat safhada. Kimse 

mutlu değil. Neden? Sadece birileri para kazansın diye. Halkın sağlığını düşünen yok. İnsanlar hastalıktan kırılıyor, tarım bitmiş, nefes alınmıyor… Herkes memleketinden kaçmaya bakıyor. Ama öyle bir tezgah kurulmuş ki, sağlık durumlarını araştıran şirketi, doktorları, bilim adamlarını(!) bile enerji firmaları fonlar olmuş. Her şeyi güllük gülistanlık gibi göstermeye çabalıyorlar. Buna Eskişehir’de izin vermeyeceğiz. Sonuna kadar direneceğiz. Ben bu konuda hemşehrilerime güveniyorum. Asla pes etmeyeceğiz. Eskişehir’e termik santrali yaptırmayacağız!” dedi.


 

Editör: TE Bilişim