ESTV’de sanatçı ve program yapımcısı Şinasi Kula’nın konuğu olan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu  

Kurt Eskişehir’de önemli sorunları başında sokak pazarı sorunu olduğunu belirtti. Özellikle Vişnelik’te kurulan Çar-Pa’nın büyük sorun olduğunu kaydeden Kurt, “Çar-pa ile ilgili çok şikayet geliyor. 6-7 sokak işgal eder hale gelmiş. Vatandaş evlerine dahi giremediklerinden şikayetçiler. Pazarcı esnafımız ile görüşmeler yapıyoruz. Yüksek sesle düşünüyoruz. Ne yapabilirizi düşünüyoruz. Esnafın zarar etmesi ne kazandırır. Daha çok para kazandırması için bir sistem oluşturuyoruz. Gökmeydan Pazar yeri alternatif olabilir. Üstünün kapatılması düşünülebilir. Eskişehir’de pazar sorununu çözmemiz lazım. Pazarcı esnafının sorunlarını da çözmeliyiz. Pazarcılık bir meslek olarak kabul edilmeli. Biz bütün işlerimizde birlikte karar almayı hedefliyoruz. Bütün pazarları kapalı Pazar haline getirmek istiyoruz.”

PARTİ İÇİ SORUN VAR MI?

Kula’nın geçtiğimiz günlerde CHP’li kadın kollarının Odunpazarı Belediyesi hizmet alanında bulunan Yeni Sofça köyüne giderek oradaki sorunları fotoğraflayıp basına yansıtmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu durum parti içinde sorun gibi algılandı. Bunun için nelersöylersiniz sorusuna Kurt; “Yapılan değerlendirmeleri bir bardak suda fırtına koparma olarak görüyorum. Biz demokrasi eşitliği savunan bir partiyiz. Kadın kollarımız Ak Parti’yi nasıl eleştiriyorsa, yanlış yaptığımız da bizi de eleştirebilir.

  Bizi CHP’li de eleştirmeli. Biz düzgün iş yapmak zorundayız. Vatandaş kirletecek biz temizleyeceğiz. CHP’li kadın kolları haber yapmadan bize bilgi verebilirdi. Telefon ile bilgi   Ancak onlar böyle bir yolu seçmiş. Bu olay ile   Chp’de patlak var  demek doğru değil.

Akp’de böyle bir şey olmaz. Çünkü faşizan bir yönetim var. Eleştirilmekten korkmayız.

Aynı yolda sonuç elde etmek için yürüyen insanlarız. Parti içinde mücadele günlük ve anlıktır. Hedef iktidar olmak.

Ben belediye başkanlığına aday olunca partide  dar ağacı kuranlar, daha sonra seçim çalışmasına katıldılar.

 Bu konuda kimseye kırgınlığım yok. Bunun üzerinde duranların özel bir amacı olduğunu biliyorum.

ATAÇ İLE SORUN VAR MI?

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ile aranızda sorun olduğu yönünde bir algı oluşturuluyor bunun için ne dersiniz sorusuna Kurt; “Hangi hareket ile böyle bir izlenim yaratmışız diye kendimden kuşkulanıyorum. Ahmet Ataç’tan akıl alıyorum. Deneyimlerinden almazsam eksiklik hissediyorum.

Ortak vezne kurduk. Ortak kasa oluşturacak kadar birlikte hareket eden belediye başkanlarıyız. Ahmet ağabeyin  önünden geçmem.”

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİNDE YAŞANAN BÜTÇE VE SU ZAMMI TARTIŞMASI

Kurt, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Ak Partili meclis üyelerinin oylarıyla kültür sanat bütçesinden 10 milyon TL’nin Fen işlerine aktarılmasına ve şebeke suyuna yapılacak su zammının iptali ile ilgili soruyu da yanıtladı.

Kurt şöyle konuştu: “Onların mantığı sanata karşı durmak. Milletvekilliği dönemimde hükümet vekillerine ‘6 tiyatro, 4 tane konser salonu olan, öğrencilerine 2 liraya tiyatro  izleten belediye sizden hiçbir şey istemez sizden. Siz devlet tiyatrolarının  biletlerini  10 liraya satıyorsunuz. Sizden birşey istemeyiz, gölge etmeyin yeter’dedim.

Yaşanan su ve bütçe tartışmaları için AKP İl başkanının açıklama yapması  baskıcı parti anlayışının göstergesidir.

Encümende bu bütçeye kim onay verdi. Encümenden geçip meclise gelen komisyonda kimler onay verdi. Belediye meclisinde niçin tıraşlandı. O zaman İl başkanı örgüt neredeymiş. Bunu kim yutar. Ak parti’de sağduyulu mantıklı arkadaşlar bu zamların bu bütçenin gerekli olduğunu biliyordu. Ak partili Plan bütçe komisyonu başkanı bütçeye baktığında tiyatro ve senfoni için ayrılan ödeneği gördü, anladı. Orada çalışanları ve yapılanları biliyor ve ona göre bütçe yaptı. 10 milyonu kesersen oradaki işler aksar. Sanata karşı bakış açısıdır bu. Bütçeyi aşağıya çekeceksiniz. Bilet fiyatı artıracaksınız. Bunu nasıl anlatacaksınız.

Hem izleyiciye hem de yönetime zarar verilecek. Bu durum sanata karşı bir duruş olarak değerlendirilmeli. Türkiye’de beklide en ucuz su Eskişehir’de.

Suya öngörülen zam normal bir zamdı. Vatandaşı düşünüyorsanız hükümetin yaptığı  zamları önleyin.

 Eskişehir belediyesi yatırım yapamasın diye zammı önlüyorsun. Hükümet 2015 yılına enfilasyon oranını yüzde 9.5 olarak belirledi.

Eskişehir belediyesi AKP’lilerin çoğunlukta olduğu komisyonda yüzde 8 kabul edildi. Mecliste ret edildi. Anlaşılır gibi değil.

Eskişehir’de halk otobüsçülerinin 65 yaş üstü vatandaşları ücretsiz taşımayacağız açıklamaları da değinen Kurt; “Ulaşım bir haktır. Seçim öncesi hükümet 65 yaş üstü insanları bedelsiz taşınması için bir işlem yaptı. Bazen bakıyorsun otobüs dolu bir kişi bilet kullanıyor. Bu başkasının sırtından kurban kesmek. Hükümet farklı bir çözüm bulmalı. Maaşlarına  ulaşım gideri gibi zam yapılabilir. Belediye ve halk otobüsçüleri zarar ediyor. Otobüsçüler tepkide geç kaldı. Gazla tomayla müdahaleden korkuyorlar. Chpli yerlerde tepki gösteriyorlar. Çünkü biz kızmıyoruz. Bu 65 yaş sorunu ile ilgili çözüm yeri belediye değil devlettir.”

Editör: TE Bilişim