Eskişehir küçük Millet Meclisi toplantısında ‘Kent Meydanı’ tartışıldı. Emek Partisi İl Başkanı Hüseyin Öge, Saadet Partisi İl Başkanı Fesih Bingöl, bir çok demokratik kitle örgütleri yönetici ve üyeleri, EkMM gönüllerinin katıldığı toplantıda kent meydanı ile görüşlerini dile getirdiler.

Prof. Dr. Nadir Suğur, sergilenen proje ile ilgili bilgiler verdikten sonra, “Ticarileşme riski taşıyor. Şehir ışına proje yapıyorsa ticarileşme olabilir. Ama şehir merkezine koyuyorsa ticarileşme olmaz. Meydanın çevresine saçaklar, bunlar kiraya verilir. Park alanı yüzde 39 kapsıyor. Tasarımcıların saçaklarla desteklenmesini uygulanabilir olarak yorumlanıyor.

Meydanın altında 600 araçlık otopark yapılacağı söyleniyor, oysa daha önce 1200 araçlık otopark yapılacağı ifade edilmişti. Şimdi sayı giderek araç sayısı azalmış. Toprağın altı ile değil üstü ile ilgileniyor. Bursa’da Bursa’nın eski minibüs garajını meydan yapacağız diye halka anlatılmıştı, sonradan burası bizim Espark’tan daha büyük bir AVM koydular. Böyle yerlerden deneyim kazanmalıyız. Canlı ve diri tutmak lazım. Burayı yedirmememiz lazım. Uyanık olmamız lazım. Yapılaşmadan ve ticarileşmekten uzak tutmalıyız” dedi.

 

Eskişehir küçük Millet Meclisi toplantısında ‘Kent Meydanı’ konusunda görüşlerini şöyle ilettiler:

Hüseyin Öge (EMEK Partisi İl Başkanı):  Demokrasinin ayaklar altına alındığı bir dönemde geçiyoruz. Kent meydanı olayı var. Bu şehirde yaşayan insanların karar vermesi gerekiyor, ama atananlar bizim adına karar alıyorlar. Buralarının ne olması gerektiğini yüzlerce insan anlatmaya çalıştılar. Sayın Vali bunları dinlemeden karar vermeye çalışıyor. Halka sorulsun referandum yapılsın. Pati olarak referandum çağrısında bulunduk.  Sayın Vali siz karar vermeyin bu şehirde yaşayan insanlar karar versin. Bu şehrin iki üniversitesi var odalar var, karar verecek insanlar. Bu projeyi onlar beğenecek. Bizlere sorulması gerekiyor. Demokrasi fikrinin genişlemesi gerekir.  Bu tür projeler halka sorulur, hak karar verir. Bizim paramızla yapılacak bu projeler. Referandum yapılması konusunda çalışalım. Vali bu konuda karar vermemelidir. Halkın karar vermesi gerekiyor.

Fesih Bingöl (SP İl Başkanı): Eskişehir'de süreç böyle gelişmedi. Kent çalıştayında tartışıldı. Nasıl kent bir meydanı anlatıldı. Şu an oluşan proje o an tartışılan proje.

Nadir hocam ile tanım ile neyi kapsıyor ifade etsin. Eskişehir'de iki tane üniversite, mimarlar var, sivil toplum örgütleri var. Üniversitenin proje birincilik ödülü almıştır. Bu projeyi herhangi bir ülkeden veya herhangi bir şehirden proje yapılmalı. Nasıl kent meydanı düşündüklerini maket olarak yapılmalı. Oranın otopark yapılamayacağını yeraltı su seviyesinin 3,5 metre olduğunu biliyorum. Saçakların kaldırılmasını  savunuyorum. Bisiklet ve yürüme yolları. Kaygan ve paten pist olsun istemiştim. Oturma alanları, spor alanları.. Ticari alanı engellemek için saçak bölümü kaldırılsın. Meydana şehrin kimliğini yansıtır. O şehirde yaşayan insanların sosyal, kültürel, ekonomik anlamında yansır.

Bu projede herkes fikirlerini ortaya koymalıdır. Büyükşehir Belediyesi,  Osmangazi ve Anadolu üniversitelerine bir talebim var. Nasıl bir kent meydanı yapılması gerektiğini maket olarak yapıp göstersinler. Eskişehir’in o kent meydana ihtiyacı var.

Mahmut Makas (Arama Kurtarma Derneği): İşyeri olmasın. Afet olayında toplanma yeri yok, burası uygun olur. Bu civarı hem kent meydanı ve toplama yeri olarak olur. Sadece kent meydanı olabilsin.

Ayşe Yıldız (EkMM gönüllüsü): Kent meydana AVM yapılsın diyorlar, kent meydanı olursa trafik sıkışlığı olur, mahalle halkı rahatsız olur diyorlar. AVM olmasın. Kent meydanı olarak kalsın. Ticari olaya dökülmesin, halka uygun güzel şey olsun.

Ergün Çetin(Gönüllü): Kent meydanına neler yapılacağı stadyum gidecek ne yapılacak alışveriş merkezi mi yapılacak? Son olarak bizi yönetenler maket koydular bunu yapacağız dediler bunu kabul edeceksiniz dediler. Halk olarak biz bunu kabul ediyorsak sesimizi çıkarmayız. Halkı ilgilendiren kent meydanı yapılırsa ne olur? Eskişehir nere de kent meydanı yapılmalı? Kentin alt yapısı yapabilecek tesisleri kaldırabilir mi,trafiği kaldırılabilir mi? Bu maket uygulandığında tesisler yapıldığında şehir ne hale gelecek, trafik nasıl hale gelecek?

Kent meydanı yapılacaksa ne olur?  Topluma bunu bilgilerle, afişlerle toplantılarla anlatılmalı. Halkı harekete geçirilmesi gerekir.  Aramızda konuşularak her şey unutuluyor yönetilenler de istediklerini yapıyorlar. Çoğalmak lazım herkese anlatmam lazım, bilgilendirmek lazım.

İbrahim Akgün (İnşaat Mühendisi): Bu ilde yaşayan bir vatandaşım. Benim söz hakkım var. Bu şehirde yaşayan bir vatandaş olan ve birikimi olan bir insan. Bu alanda ne yapmak istiyorsunuz onu söyleyin? Kent meydanı olarak ifade ettik.

Bu şehirde yönetici olanlar burayla ilgili teknik çalışmaları yürüttüklerini söylediler. Biz niyetini çok iyi anlamalıyız. Bu niyet gerçekten kent meydanı yapmak mı yoksa kent meydanı altında ticari alanını yapacaklar?

Projeyi gördüğümüzde bazı şeyleri bize yutturmak istediklerini görüyoruz. Ticari şeyler yapmayı çalışıyorlar. Ben inşaat mühendisiyim. İnşaat mühendisi konusu değil. Bu işin teknik konuları var uzmanları var. İyi algılayıp gerçek bir kent meydanı projesi hazırlasınlar.

Asıl sorun oraya ne yapılacağı konusunda ısrarlı olmalıyız. O civar okullar bölgesi. Okulların şehir dışına aktarılacağı o alanlarında rant alanı yaratılacağı konusu var. Bu ilk adımda stadyumda atıldı. İleride yapabilirler. Bizim bu konuda söz sahibi olmalıyız. Biz ne yapmak konusu içinde ısrarlı olalım amacı konusunda ısrarlı olalım orasını, kamu alanı olarak kalmasını ısrarca olalım.

Editör: TE Bilişim