Demiryol iş Eskişehir Şube Başkanı Ramazan Uysal,  696 KHK ile kadroya geçen belediye işçilerine yapılan zammın enflasyon farklarının diğer illerde olduğu gibi ödenmesini istedi.

Demiryol İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Uysal, 696 sayılı KHK ile kadroya geçen belediye işçilerine yapılan zammın enflasyon farkının İstanbul, Bursa ve Kocaeli, Gaziantep ve diğer illerde olduğu gibi Eskişehir’de de belediyelerde işçilere de ödenmesini istedi.

Belediyelerde taşeron olarak çalışırken 2017 yılı sonunda yayımlanan 696 sayılı KHK ile kadroya geçen işçiler, 6 ayda bir yüzde 4 olmak üzere zam aldığı vurgulanan açıklamada şöyle denildi:

“ Geçtiğimiz yılın sonunda enflasyon yüzde 26’lara dayanırken, bu işçilere yapılan zam oranının düşük olması mağduriyet yaşatmaya devam etmektedir.

Özellikle Türk-İş’in girişimleri sonucu İstanbul, Bursa ve diğer bazı belediyelerdeki işçilere enflasyon farkı ödendi.

Eskişehir deki belediye başkanlarına seslenerek işçilere bu ödemelerin yapılmasını istiyoruz.

Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere tüm belediye başkanlarımıza sesleniyoruz. Seçimler bitti, şimdi hizmet zamanı. Hepinize Allah kolaylık versin. Ülkemizin önemli bir süreçten geçtiği ve ekonomik sıkıntıların had safhada olduğu bu dönemde işinizin kolay olmadığını biliyoruz. Belediyelerimizde sayıları küçümsenmeyecek bir işçi topluluğu çalışıyor. Belediye ailesinin parçası olan çalışan kardeşlerimizin büyük çoğunluğu taşeron olup, 2018 yılında çıkartılan 696 sayılı KHK ile kadroya geçmişlerdir. Yine 2018 yılında yüksek hakem kurulu tarafından belirtilen sözleşme şartlarında 2020 yılının 6. ayına kadar çalışmalarına devam edeceklerdir. Aynı KHK nın 112. Maddesine “çalıştırılan işçilerin mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere kamu toplu iş sözleşmeleri çerçeve anlaşma protokolü imzalanabilir. Bu protokol hükümleri geçerlilik süresi içinde bu madde kapsamındaki idareler ile taraf konfederasyona üye olan sendikalar için bağlayıcıdır.” denilmesine rağmen Bu kardeşlerimize ön görülen zam miktarı 6 ayda bir yüzde 4'tür. Kaldı ki 2018 yılında enflasyonun yüzde 26'lara kadar çıkması bu arkadaşlarımızın alım gücünü yerle bir etmiş, aileleri içinde büyük sıkıntı ve mağduriyet yaşatmıştır. Yani enflasyon yüzde 26 ama kendilerine öngörülen rakam yüzde 8'e mahkûm bırakılmıştır.

Sendikalar özellikle Türk-iş; Samsun'da, İstanbul da Kocaeli’nde seçilen belediye başkanlarına konuyu anlatmış ve aradaki enflasyon farkı işçilere 2019 yılında ödenmiştir. Türk-iş’in aynı zamanda Çalışma Bakanlığı nezdinde çalışmaları devam etmektedir.

Şimdi biz de Eskişehir deki tüm belediye başkanlarımıza sesleniyoruz. Taşerondan kadroya geçen çalışanların enflasyon farkını imkânlarınız dâhilinde ödeyiniz. Yapılacak bu ödeme Büyükşehir ve bağlı ilçe belediye sınırlarında ikamet eden işçilere bir hizmet olduğu biliniz. Bunu sizlerden çalışanlar ve bizler bekliyoruz.

Ayrıca seçim öncesinde ‘1 Ocak 2019'dan itibaren CHP'li belediyelerde asgari ücret net 2 bin 200 lira olacak’ diye yapılan açıklamaları hatırlatarak uygulamaya geçirilmesini çalışanlar ve sendikalar olarak beklenti içerisindeyiz.”

Editör: TE Bilişim