Türk İş’e bağlı bazı sendikalar, DİSK ve KESK Şubeler Platormu, kıdem tazminatı ve BES ile ilgili ortak bir açıklama yaptı.

Türk Harb İş Sendikası’nda yapılan basın açıklamasında konuşan Türk Harb İş Sendikası Şube Başkanı Hasan Atak, tüm işçilerin 83 yıllık kazanımı olan kıdem tazminatını ortadan kaldırma planının siyasal iktidar tarafından yürürlüğe koyduğunu söyledi.

Hükümetin, Bireysel Emeklilik Sistemi(BES)ni zorunlu emeklilik sistemine dönüştürmek istediğini kaydeden Atak, “Sendikaların yıllardır karşı çıktığı Kıdem Tazminatı Fonu’nu oluşturarak iki sistemi bütünleştirmek istemektedir. Şayet yapılması planlanan değişikliklere dur denilmez ise görünen odur ki; BES tüm çalışanlardan kesilecek ödentilerle emeklilik sistemine dönüştürülecek. Kıdem tazminatının çalışılan işyeri işvereni tarafında değil, oluşturulacak Kıdem Tazminatı Fonu’ndan ödenmesi sistemini geçilecektir. Halen çalışan işçinin kıdem tazminatı hakları ile yeni işe giren işçinin kıdem tazminatı hakları arasında farklılık oluşturulacaktır. Kıdem tazminatına ulaşmak zorlaştırılacaktır” dedi.

Siyasal iktidarın yürürlüğe koymaya çalıştığı planın, kıdem tazminatı hakkını işlevsiz, etkisiz ve korumasız bir düzenlemeye indirgeme çabası içinde olduğunu öne süren Türk Harb İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Hasan Atak şunları söyledi:

“Daha doğrusu kıdem tazminatını ortadan kaldırma stratejisinin yeni bir boyuta taşımasıdır. İşçilerin iş güvencesi ve birikmiş emeğinin karşılığı anlamına gelen kıdem tazminatı hakkını açık biçimde ortadan kaldıracaktır; onları güvencesiz-korunmasız bırakacak, tutsak ve kölelik koşullarına mahkum edecek, buna karşılık işverenlere çok geniş bir serbestlik/özgürlük alanı açacaktır.

Kıdem tazminatı hakkının ‘işçi hakkı’ olduğunun bilincinde olarak sendikaların ve tüm demokratik kitle örgütlerin ortak ve birlikte mücadelesinin güçlü bir sese dönüşmesi için tüm olanakların sonuna kadar kullanılması zorunludur.  Tüm sendikaların görevi; bu tehlikeli yaklaşıma karşı kitlesel tepkilerini ortak, sürekli ve etkili olarak dile getirmektir. Bu onurlu tutum, tüm sendikalar için tarihsel bir görevidir, demokratik bir görevdir ve sınıfsal bir görevdir.”

DİSK’e bağlı Birleşik Metal, Genel İş, Emekli Sen, Türk İş Bağlı Harb İş, Kristal İş, TÜMTİS, KESK Şubeler Platformu 29 Haziran Cumartesi günü saat 13.00’da Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde ‘Son Kale Kıdem Tazminatı’ başlıklı bir panel düzenliyor. Panele; Erkan Aydoğanoğlu ve Murat Özveri konuşmacı olarak katılacak.

Editör: TE Bilişim