Haber: Erdoğan Ekiner 
Türk-İş’e bağlı altı sendika tarafından düzenlenen panelde Anadolu Ünivesitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Özgür Oğuz kıdem tazminatını konusundaki yeni yasa tasarısı hakkında işçilere bilgi verdi.

ESMMO toplantı salonunda gerçekleşen panelde, Yrd.Doç.Dr. Özgür Oğuz, kıdem tazminatı konusunda getirelen yasatasarısının bazı olumlu maddelere karşın, tasarının aynen yasalaşmasının işçilerin hak kaybına uğramasına neden olabileceğini söyledi.

TASARI TBBM’DE DEĞİŞMEZSE HAK KAYBI YAŞANABİLİR

A.A öğretim Üyesi Yrd.Doç.Oğuz, etkinlikte işçilere yönelik konuşmasında, Ekonomik Koordinasyon Kurulu’na sevk edilen, yeni yasa teklifi konusunda şu bilgileri verdi: “Kıdem tazminatını yeniden düzenleyen yasa tasarısında işveren iflasetse bile işçilerin kıdem tazminatı korunuyor. Buna benzer bazı olumlu maddeler içeren tasarı işçiler açısından hak kaybı oluşturabilecek maddeleri de içeriyor...Şu an bir işyerinde 1 yıl çalışan biri kıdem tazminatı almayı hak ediyor. Yeni tasarı yasalaşırsa bu 3 yıla çıkacak. Tasarıya göre işçi işten ayrılıp başka bir işyerinde işe başlarsa, kıdem tazminatı için 5 yıl çalışması gerekiyor.. Konuya siyasi olarak bakmamak gerekli. Tasarı TBMM’de değişikliğe uğrayabilir. Ama bu biçimde yasalaşırsa, kıdem tazminatı yarıya inebilir. İşveren kesiminin, kıdem tazminatını etkileyen çalışma süresinin 15 güne indirilmesi talep ediyor. Bu durum kıdem tazminatının yarıya inmesine neden olabilir. Getirilmek istenen tasarı Avusturya modeli. Bu modele göre bir işyerinde 3 yıl çalışmazsanız kıdem tazminatı alamayacaksınız. Ayrıca işveren kesimi her yıl için 1 ay kıdem tazminatı almayı hak eden işçilerin, bu süresinin aşağıya çekilmesini istiyor. Yine, yeni tasarının aynen yasalaşması durumunda, işe yeni başlayan yeni tasarıya göre kıdem tazminatı alacağını, bunun yanı sıra halen çalışan işçilerin ise kıdem tazminatlarını alıp, yeni tasarıya tabi olacaklar. İşverenler bu kadar çok işçinin kıdem tazminatlarını bir anda nasıl ödeyecekler?”

GELİŞMİŞ ÜLKELERİN DURUMU BİZDEN FARKLI

iktidarların oy kaybetme korkusu ile kıdem tazminatı konusunda adım atmadıklarını vurgulayan Oğuz, kıdem tazminatının yalnızca beş ülkede varolduğunu belirterek “Avusturya gelişmiş bir ülkede. Orada kişi başına milli gelir bizden farklı. Çalışanların ücretleri bizdekinden daha yüksek. Kıdem tazminatını işçilerin yıpranma payı olarak görmek gerekli. İşçiler ülkemizde, batı ülkelerinden daha çok yıpranıyor. Yasa tasarısında kazanılmış hakların korunması gerekli. Ama tasarı yasalaştıktan sonra eski uygulama bitiyor” dedi. TBMM’de yasanın deşikliğe uğrayacağını düşünüyorum” dedi.

Çalışanların bilgilendirilmenin amaçlandığı panelde, solanun bir bölümünün boş olması dikkat çekti..

Editör: TE Bilişim