OSMAN AKIN - BURAK TÜRKER
BURSA (İHA) - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, kimsenin kendini kıyıda köşede hissetmemesi gerektiğini ifade ederek, “2008 yılından bu zamana kadar yerel katkılarla birlikte ajanslara ayrılan kaynak 2 milyar lirayı buldu. Türkiye genelinde toplam 32 bin 583 proje başvurusu aldık. Bunlardan 5 bin 726 projeyi de destekledik” dedi. 
Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı'nı (BEBKA) ziyaret eden Bakan Cevdet Yıldız, yetkililerden brifing aldı. Bugüne kadar 26 kalkınma ajansının merkezi bütçeden 1.3 milyar TL kaynak ayırdıklarını ifade eden Bakan Yılmaz, “2008 yılından bu zamana kadar yerel katkılarla birlikte ajanslara ayrılan kaynak 2 milyar lirayı buldu. Türkiye genelinde toplam 32 bin 583 proje başvurusu aldık. Bunlardan 5 bin 726 projeyi destekledik. Bu sene proje desteklerimiz pek çok yörede devam edecek. Sadece bu hibe programlarına tahsis ettiğimiz miktar 1.4 milyar lirayı buldu. Eş finansmanla birlikte harekete geçirdiğimiz yatırım 2.6 milyar liraya ulaştı. Bu uygulamalarımız da inşallah devam edecek. Şu anda Türkiye genelindeki ajanslarımızda bin 84 personel idame ettiriyoruz. Bunların büyük bir kısmı uzman kalifiye personeldir. Oldukça nitelikli bir yapı var. Yüksek lisansı doktorası olan en az bir dil bilen, bazısı birden fazla dil konuşabilen bir kadromuz var. Bu süreçte de yerelde gittikçe daha fazla tecrübe kazanıyorlar. Yerel kalkınma konusunda da Türkiye’nin geleceğine yönelik ciddi bir insan kaynağı oluşturmuş oluyorlar” diye konuştu.
Bursa’da, Eskişehir’de, Bilecik’te yatırım destek ofisleri kurduklarını ifade eden Yılmaz, “Bu ofislerde arkadaşlarımız, bu yöreyle ilgili temel bilgilere sahipler. Genel yatırımcıyı yönlendirebiliyorlar. Yatırımcının bürokrasideki işlemlerini de takip imkanları da var. Bu yatırım destek ofislerini çok önemsiyoruz. Batıda tek durak ofis diye nitelendirilen bir yapıya doğru da adım adım taşımaya çalışıyoruz. Ajansları bu şekilde çok yönlü olarak görmek gerekiyor. Yatırım destek ofislerimiz bu zamana kadar Türkiye genelinde 70 bin yatırımcıya danışmanlık hizmeti vermiş. 2 bin adet rapor, broşür, analiz hazırlamışız. 2 bin 700 yurt içi ve yurt dışı tanıtım ve organizasyonu gerçekleştirmişiz” dedi.
Kalkınmanın sadece ekonomiden ibaret olmadığını, bunun sosyal boyutunun da olduğunu kaydeden Bakan Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sosyal boyutu olmayan bir kalkınmanın sürdürülebilir olması mümkün değil. Sosyal içerme derken, kimse kendisini kıyıda köşede hissetmesin. Herkesi entegre eden, bütünleştiren birlik beraberlik içinde kalkınma sürecine dahil eden bir anlayış. Bu da son derece önemli. Toplam nüfusunun 3.6’sı sadece Bursa’da ikamet ediyor. Giderek daha fazla çeşitlenen nüfus da görüyoruz. Üniversite öğrenci sayısı 50 bini aştı. Hoca sayımız 2 bin 500 civarında. Yeni Bursa Teknik Üniversitesi ile birlikte bu daha da artacak. Yeni vakıf üniversiteleriyle daha da artacak inşallah. Bursa’nın istihdam ve işsizlik rakamlarında Türkiye’den daha iyi rakamlara sahip olduğunu görüyoruz. 2012 rakamlarına göre Bursa’nın iş gücüne katılım oranı yüzde 50.4, işsizlik oranı yüzde 7.1. Türkiye’de bu oran o tarihte 9.2’ydi. İstihdam oranı yüzde 46.8. Bunlar gerçekten Türkiye ortalamasından daha iyi değerler. 2013 yılında 245 teşvik belgesi alınmış. 3.6 milyar liraya denk gelen sabit yatırımdan bahsediyoruz. Bunlar da sevindirici hadiseler.”
Editör: TE Bilişim