GÜLÇİN ÖZDEN 
ESKİŞEHİR (İHA) - Eskişehir’de Türk Dünyası Kültür Başkenti tarafından “Kırım İçin Ortak Akıl Çalıştayı” düzenlendi. 
Hasan Polatkan Kültür Merkezi'nde düzenlenen çalıştay, İstiklal Marşı ve Kırım Milli Marşı’nın okunması ile başladı. Çalıştayın açılış oturumunda konuşan Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, dünyada sıkıntılı günler yaşandığını söyledi. Türk dünyasının kalbinin Kırım'da attığını kaydeden Vali Tuna, "Çok sıkıntılı günler geçiriyoruz. Aslında dünyada çatışmalar halen devam ediyor ama Türk dünyasının kalbi, şuanda Kırımla ilgili olarak atıyor. Kırım Türkleri için çok önemli bir merkezdeyiz. Bu zamana kadar yaptığımız çalışmalarda olduğu gibi bundan sonra da yapacağımız çalışmalarda Türk dünyasını hem acıda hem sevinçte birleştirecek çalışmalarda elimizden geleni yapacağız. Temennimiz, bugün yaşadığımız sıkıntıların bir an önce son bulması ama bize düşen, protestolarımızı yapmak ama öncelikle kendi birliğimizi ve beraberliğimizi muhafaza etmek, yeni yetişen gençlere bu şuuru nakledebilmek. Eğitim çalışmaları ve kültürel faaliyetler yapmak. Ülkeler arası diplomatik ilişkiler, dengeler bundan 20 sene sonra nasıl bir dünya sınırları olacağını kimse öngöremez ama her yönden güçlü olmak lazım. Bizim birbirimize destek olmaktan başka yapacağımız bir şey yok. Ekonomik anlamda da kültürel ve sosyal anlamda da birbirimize destek olmalıyız. Kırım bizim için çok önemli" diye konuştu.

"DÜNYADAKİ EN BARIŞÇI DAVA KIRIM TÜRKLERİNİN DAVASIDIR"
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel ise, konuşmasına, dün gece vefat eden Çorlu Kırım Derneği Başkanı İsmail Tonguç’a rahmet dileyerek başladı. Demirel, Kırım Türklerinin yaşadığı davanın dünyaya örnek olması gerektiğini belirterek, “Biz hepimiz Türk’üz. Biz hepimiz Kırım Tatar Türkleriyiz. Uzakta yaşayan soydaşımız, uzakta yaşayan dindaşımız, uzakta yaşayan kardeşlerimiz sizin davanızdır. Biz bu davaya hiçbir zaman başka insanlar gibi sokaklarda yakarak yıkarak güden insanlar olmadık. Dünyadaki en barışçı davadır Kırım Türklerinin davası. Hep derdin anlatıldığı, iğneyle kuyu kazılan davaydı. O küçük bedende taşınan gönüldür Mustafa Ağa gibi Kırım davası. O yüzden bu davaya dünya sahip çıkmalı. Dünyaya örnek bir davadır. Var olma mücadelesi, geleneğini ve göreneğini sürdürme mücadelesi, dilini yaşatma mücadelesi, örnek bir davadır. Bir tek silah, bir tek kurşun yoktur Kırım Türklerinde” dedi.

"HEDEF ORTAK AKILDA BULUŞMAK"
Eskişehir Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Evren Olcay ise konuşmasında, Eskişehir Kırım Derneği’nin faaliyetlerinden bahsetti. Olcay, tamamen dış kaynak kullanarak gerçekleştirilecek "Kırım Türküleri" albümünün çıkacağını söyledi. Geçen Şubat ayında Kırım'da yaşanan olaylara değinen Olcay, "Kırım’da geçtiğimiz Şubat ayında başlayan işgal süreci ve ondan sonra yaşananlar, geçmiş yıllar boyunca yapılmış tüm politikaları üretilmiş tüm fikirleri belirsizliğe sürüklemiştir. Bugün üstünde duracağımız diğer konu da Kırım’da bundan sonra neler olacağıdır. Bugün burada farklı görüşler ve öngörüler ortaya çıkacaktır. Bu fikirleri ve ortak akılda buluşmak, çalıştayımızın en büyük hedefidir. Çalıştayın diğer ana başlığı da bizlerin bundan sonra neler yapmamız gerektiği olacak. Ben inanıyorum ki, birlik ve beraberlik yolunda adımlar attığımızda, gelecekle ilgili doğru öngörülerde bulunduğumuzda, yapmamız gerekenler kendiliğinden ortaya çıkacak ve bunları layıkıyla yerine getirmenin de zor olmayacağı kanaatindeyim" şeklinde konuştu.

"ÇALIŞTAY GELENEKSEL HALE GETİRİLMELİ"
"Kırım’daki soydaşlarımız, 70 yıl sonra tekrar geçmişteki acıları yaşama riski ile karşı karşıyalar" diyen Olcay, şöyle devam etti:
"Bugün baktığımızda yola başladığımız Abdul Cemil Kırımoğlu ve Meclis Başkanımız Refat Çubarov Kırım’a sokulmuyor. Kırım Tatarlarının temsil organı Kırım Tatar Milli Meclisi kapatılmaya çalışılıyor. Yabancılara kısıtlama getirilerek Rus vatandaşı olma zorunluluğu getiriliyor, çocuklar kaçırılıyor, haberleşme kuruluşları baskı altında ve korkarım yakında üniversitemiz de yakında çeşitli kısıtlamalara maruz kalacak. Bu şartlar altında Kırım konusunu gündemde daha sıcak tutabilmek ve kamuoyu oluşturmak adına Diaspora’da ortak çalışmalar yapmak önemli ve gereklidir. Bu çalışmamızın da doğru hedefe ulaşabilmek adına ilk hareket olması umudundayım. Bu çalıştayın bundan sonraki dönemlerde de düzenlenerek geleneksel hale gelmesi en büyük temennimdir."

MECLİS BAŞKANI ÇUBAROV
Çalıştaya katılan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov ise konuşmasında, son aylarda Ukrayna ve Kırım'da yaşanan olaylara değindi. Süreçle ilgili açıklamalarda bulunan Çubarov, Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın düzenlenmesinin ardından Ukrayna'da değişim adımını attıklarını, ancak Kiev'de başlayan olayların tüm süreci olumsuz etkilediğini öne sürdü. Geçen Şubat ayının, Kırım’a ve Kırım Türklerinin başına pek çok zorluklar getirdiğini vurgulayan Çubarov, Rusya'nın Kırım'ı işgal etmesinin üzerine, olayların Ukrayna’nın askerleri, ordusu, polisi ve diğer hizmetlerinin çok zayıfladığını ortaya çıkardığını ifade etti. Kırım’da yaşayan insanlara 10 gün içinde referandum hazırlandığını kaydeden Çubarov, "Hem istedikleri komisyonu kurdular, hem de referandumu geçirdiler. Bu bir şovdu. Gerçeklik yoktu. Bütün soydaşlarımız bu oyunlara hiç girmediler ve girmeye de düşünceleri yoktu. Bu kanunsuz ve adaletsiz çalışmalardı" diye belirtti. 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in işgale Kırım’dan başladığını ileri süren Çubarov, "Bütün Rusya’da meydanlarda çıkan olaylar yalan. Orada bir Rus’un burnu kanamadı, saçı bile dökülmedi ama biz Kırım’a gelip, Rusların haklarını savunarak, tarihteki talihsizliği silmek istedik" ifadelerini kullandı. 

"RUSYA'YA KARŞI BİR ŞEY YAPAMAYACAĞIZ"
Rusya gücüne karşı bir şey yapamayacaklarını söyleyen Çubarov, "Kırım’da yeni füze sistemleri kuruluyor, yeni tanklar getiriliyor. Bizim içimizden bazı arkadaşlarımız, kurultayımızı, Meclisimizin değiştirmeyi amaçlıyor. Onların düşüncesi böyle. Biz bu güce karşı bir şey yapmayacağız" şeklinde konuştu.
"Kırım’da olan değişimleri ve milletin korktuğunu anlamak için her gün orada yaşamak gerek" diye sürdüren Çubarov, şöyle devam etti:
"Kırım’daki durum konusunda ne kadar çok konuşsak da, ne kadar acılarını silecek olsak da anlamak lazım ki, esas sebep Rusya’nın haksız ve kanunlara karşı yaptıklarından çıkıyor. Kırım’da olan değişimleri ve milletin korktuğunu anlamak için her gün orada yaşamak gerek. Bizler Meclis olarak düşündüğümüz, yaptığımız ve yapacağımız adımlar artık farklı olacak. Ukrayna bize şimdi ne kadar destek verse de yardımcı değil. Dünya tarafından efektif mekanizma bulunmadı. Bulunacak mı hepimiz düşüncedeyiz. 300 bin Kırım Tatar toplumu bazı ülkeler için bir şey değil. Türkiye’nin etrafındaki zorlukları da biliyoruz, ama biz de yaşamak istiyoruz. Biz de milletimizin yok olabileceğini görüyoruz. Bir kez daha başımıza bela gelse milletimizin canlanamaz, o kadar potansiyelimiz yok. Putin'i durdurmak istiyoruz ve ondan Kırım Tatarlarını korumak istiyoruz."
Açılış oturumunun ardından Eskişehir Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma ve Spor Kulübü Derneği ile Eskişehir Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Spor Kulübü Derneği tarafında Valilik Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu.
Kurultayın, yarın sona ereceği bildirildi.

Editör: TE Bilişim