ESKO Birlik Başkanı Hasan Azmi Aka, 2’nci başkanlar; Mehmet Alp ve Engin Gültekin ile ortak basın açıklaması yaparak, Dünya Kooperatifçilik Günü’nü kutladı.

 

Açıklamasında; kooperatiflerin pek çok ülkenin ekonomik, sosyal ve politik amaçlarına ulaşmasında ve toplumsal kalkınmasında önemli katkısı olduğuna değinen ESKO Birlik Başkanı Hasan Azmi Aka, kooperatiflerin aynı zamanda uluslararası ortak sorunların çözüm aracı olduğunu belirtti. Kooperatiflerin bireye kazandırdıklarından söz eden Eskişehir ve Civarı Tüketim Kooperatifleri Birliği (ESKO) Başkanı Aka şunları aktardı: “Kooperatifçilik, işbirliği ve dayanışma kültürünü geliştirir. Demokratik katılımı sağlayarak yurttaşlık bilincini geliştirir. Gönüllülük, katılımcılık, paylaşımcılık ve eşitlik ilkesi ile kimlik bütünlüğü sağlar. Ortak aklı karakterize eder, gelecek kuşaklarda ortak aklın gelişmesini sağlar.”

 

ÖNEMİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

 

Kooperatiflerin ülke ekonomisine kazandırdıklarını da aktaran Aka bunları şöyle özetledi: “Başta tarım olmak üzere ekonominin her alanında faaliyet gösterir. Kayıt dışılığın önünde engeldir. Rekabet koşullarının iyileşmesine katkı koyar. Sermayenin gitmediği en ücra köşelere giderek yöre halkının gereksinimlerini karşılar. İş kooperatifleri vasıtasıyla fiziksel ve zihinsel özürlüler ile niteliksiz işgücünü istihdam ederek ekonomiye kazandırır. Kooperatifler diğer yandan kamu ve özel sektörün yanında, toplumsal kalkınmaya en önemli katkıyı sağlayan üçüncü sektör olma özelliğini taşımaktadır. Artan gıda güvenliği, giderek artan nüfusun karşısında gıda üretiminin artırılması, işlenmesi ve pazarlanması, rast gele yapılan üretimlerle artan çevre bozulması ve iklim değişikliğine karşılık kooperatiflerin bireyin gereksinimlerine göre üretim yapması vb. konularda kooperatiflerin önemi her geçen gün artmaktadır.”

 YASAL DÜZENLEMELER YAPILMALI

 Yaşanan küresel mali krizde, kooperatif bankacılık sistemi değerlerinin de öneminin ortaya çıktığını kaydeden Aka, “Artan ekonomik adaletsizlik, küreselliğin adil olmayan olumsuz etkileri, kayıt dışı ekonomilerde daha fazla hissedildikçe bu sektörlerde çalışanlar kendilerini hizmet kooperatifleriyle korumak zorunda kalmışlardır” dedi. Türkiye’de bu amaç için sadece ekonomik alanda değil, toplumsal yapıda da kooperatiflerin önemini ortaya çıkaracak yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğine dikkat çeken Aka, “Ama unutulmamalıdır ki, kooperatifçiliğin bir toplumda olumlu kabul görmesi tüketim kooperatifçiliğin varlığı ve başarısı ile olanaklıdır. Çünkü tüketim kooperatiflerinin bulundukları coğrafyadaki her kesime kapıları açıktır. Yani çoğulcu ve katılımcı demokratik bir yapıya sahiptirler” şeklinde konuştu.

 UYGUN FİYATLI KALİTELİ

Aka açıklamasını şöyle sürdürdü: “Tüketim kooperatifleri, halkın gündelik yaşamında hayat ve anlam bulan, toplum için mal ve hizmetleri en uygun fiyatla ve kaliteli bir şekilde temin etmek çabasındaki özel nitelikli girişimlerdir. Unutmayalım ki günümüzde toplumsal şiddetin, toplumsal kültüre dönüştüğü dünyamızda kooperatif kültürünün içerisinde var olan, barış, kardeşlik ve sevgi duygularının toplumun her kesimine ulaşmasına katkı sunan kurumlar kooperatiflerdir. Bu duygu ve düşüncelerle Dünya kooperatifçilik günümüzü kutluyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum.”

 

Editör: TE Bilişim