Köy Enstitülerinin kuruluşunun 78. Yıldönümü törenlerle kutlandı.

Yeni Kuşak Köy Enstitüsü Derneği, Eğitimciler Derneği, Türkiye Emekli Öğretmenler Derneği, Eğitim Sen, Eğitim İş’in ortaklaşa düzenledikleri törende Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu.

Sendika ve dernekler adına 1950 yılında Köy Enstitüsü Mezunu olan Hüseyin İpek konuştu. Köy Enstitülerinin tarihçesini ve içeriğini anlatan İpek, “14 yıllık süre içerisinde 17 bin öğretmen köyleri aydınlatmış, bin altıyüz sağlık memuru köylere hizmet vermiştir. Köy Enstitülerinin kapatılması ile çağdaş, laik, demokratik eğitimden uzaklaşılmış, İmam-Hatip okulu açma yarışına girilmiştir” dedi.

 Köy Enstitülerinin kapanması ile bu günkü bozuk düzenin temellerinin atıldığını belirten İpek,          "Ürünü para etmeyen, kendisine iş, çocuğuna okul bulamayan köylü, şehirlere göç ederek kenar mahallelerde varoşlar dediğimiz kesimi oluşturmuş ve ülkenin dokusu bozulmuştur.

Köy Enstitülerinde uygulanan laik, demokratik, çağdaş öğretimi yaparak öğrenmeyi, öğrenci ağırlıklı yönetimi, sevgi ve saygıyı bütün okullarda hayata geçirirseniz ve böylece bütün okulları Köy Enstitüsü yapabilirsiniz.”

Editör: TE Bilişim