Eskişehir Türk Ocağının bu haftaki perşembe sohbetinde  Anadolu Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Fatih Temizel "Kripto paralar aracılığıyla yeni bir Dünya'ya geçiş" konusunu anlattı.

Genel Anlamda Kripto Para (günlük dilde yaygın olarak BITCOIN) ismi ile anılan para birimi değişen toplumsal beklentilere karşılık verme potansiyeli ile ilgi toplamayı başardığını ifade eden Doç.Dr. Temizel şunları söyledi:

“Popülaritesi öylesine artış göstermiştir ki, buzdağının daha büyük bir bölümünün (BLOKCHAIN) görünürlüğünü azaltabilmiştir.

Finansal Krizler ile değişen finansal mimari dünyanın tümünde ihtiyaçları karşılamakta yetersiz kalmaktadır. Yetersizlikler kimi zaman maliyet, kimi zaman sınırlı mahremiyet, kimi zaman süratli işlem, kimi zaman güvenlik açıkları, kimi zaman değer depolama kabiliyetinin yitirilmesi şeklinde ortaya çıkmaktadır. Finansal Sistemin kendini yenilemek ve beklentileri karşılayabilmek adına açılımlarından bir tanesi Kripto Paralar’dır.

Kripto Paralar yaslandıkları Blockchain teknolojisi ile yukarıdaki beklentilere son derece pratik çözümler sunabilmektedir. Yaygın kabul görmelerinde bu özelliklerinin önemli bir payı bulunmaktadır. Elbette spekülasyon ile elde edilen kazançlar da toplumun bir başka kesiminin bu piyasaya ilgi duymasını teşvik etmektedir. Sonuç 1BTC= 19.611 USD .

Bu kadar popülarite ve hızla kabul görmek, elbette bazılarını tedirgin edecektir. Tedirgin olanlar arasında Merkez Bankaları, Ticari Bankalar, Geleneksel Finansal Aracılar önde gelmektedir. Hatırlanmalıdır ki, Blockchain teknolojisi günlük yaşama sadece Kripto Paralar ile dokunmakla yetinmeyecektir. Sırada Tapu Kayıtları, Kimlik Bilgileri, Sosyal Güvenlik Sistemleri, Müşteri Sadakat Programları, Sigortacılık İşlemleri, Takas İşlemleri vb çok sayıda sürpriz sırasını beklemektedir.

Yaşanan süreçte toplumlar adına karar alıcıların tercihi önem kazanmaktadır. Seçeneklerden bir tanesi deve kuşlarını taklit etmek, diğeri ise pro-aktif bir tutum geliştirerek temsil edilen toplumun refahını artırmaktır."

Editör: TE Bilişim