Vakıflar Genel Müdürlüğü, Eskişehir'in en önemli turistik merkezlerinden olan ve yüz binlerce turistin ziyaret ettiği, içinde 4 adet müzenin ve bir de cam atölyesinin bulunduğu Kurşunlu Külliyesi'nin tahliyesi için yeniden harekete geçti. AK Partili belediye zamanında kiralanan yapı atıl durumdan kurtarılmıştı. Daha sonra CHP’li belediye göreve geldikten sonra sürekli Külliyeyi geri almak için çaba sarf eden Vakıflar Genel Müdürlüğü, geçtiğimiz günlerde boşaltılması için bir yazı daha gönderdi.

 Odunpazarı Kaymakamlığı İlçe Hukuk İşleri Şefliği adına bir dilekçe yazan Kaymakam Cemal Şahin, Vakıflar Genel Müdürlüğü Kütahya Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün 22.02.2018 tarihli ve 26658 sayılı yazısını Odunpazarı Belediye Başkanlığı’na iletti. O yazıda, Kargir Mevlevihane ve müştemilatının boşaltılması gerektiği yazıyordu.

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ise Şahin’e 2 Mart’ta yazdığı cevap yazısında ise Kargir Mevlihane ve müştemilatında kiracı olarak başladık. Ortaklık 2015’ten itibaren problemlerle karşılaştığık. Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne karşı pek çok dava açtık. Kamu kurum ve kuruluşlarının hangi usul ve esaslar içerisinde olursa olsun yaptıkları bütün kira sözleşmelerinde bu hükmün uygulanacağı düzenlenmiştir. Bu düzenleme ile fesih işlemlerinde İdari Makamların değil, Adli Makamların görevli olduğu vurgulanmaktadır. Buna göre, Vakıflar Genel Müdürlüğü tahliye gerekçesini mahkemeler önünde kanıtlamalıdır. Müzelerde bulunan mevcut eserlerin boşaltılması, tahliyesi dahi aylar alacaktır. Bu eserleri aynı şekilde sergileme ve değerlendirme şansımız olmadığı takdirde milli servet ve milli kültürümüze yazık olacaktır. Bu nedenlerle, anlayışınıza sığınarak gereğini arz ederim.”

 Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, "Bizim seçilmemizden itibaren Vakıflar Genel Müdürlüğü her yıl bizi buradan atmak istiyor. Direniyoruz, anlaşmaya çalışıyoruz. Defalarca sayın bakana ve genel müdüre ulaşamaya çalıştık. Politik bir dürtüden haber bekliyor. O da hareketlenmediği için bizleri buradan çıkarıp atmak üzere tehdit ediyorlar" dedi.

Editör: TE Bilişim