HABER : GÜLÇİN ÖZDEN 

ESKİŞEHİR (İHA) - Eskişehir’in Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 92’inci yılı münasebetiyle Valilik Meydanı’nda tören düzenlendi. 
Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törenin açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Jale Nur Süllü, Eskişehir’in, ilk çağlardan beri yerleşim yeri olarak Anadolu’da hep önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Eskişehir’in zafer ve başarılarla dolu bir tarihi olduğunu ifade eden Süllü, “Tarih boyunca Haçlı Savaşları bu ovada yapılmış, Bizanslılar, Arap orduları ve Selçukluların karşılaşmalarına bu topraklar ev sahipliği yapmıştır. Yine bu topraklarda bir uç beyliği olarak yükselen Osmanlı İmparatorluğu, 700 yıl 3 kıtada egemenliğini sürdürmüştür. Ne yazık ki atalarımızın kurduğu bu cihan devleti, 19’uncu yüzyıldan itibaren gaflet ve delalet içindeki yöneticilerin dış borca dayalı ekonomi ve yanlış siyasi yönetimiyle dış güçlerin politikalarına teslim olmaları sonucu yıkılıp parçalanırken, güzel yurdumuzun toprakları bir bir işgal edilmiştir. Batı Anadolu’daki pek çok şehir ile birlikte Eskişehir’i de işgal eden Avrupalı emperyalist ülkeler, bu topraklarda hiç beklemedikleri şekilde Türk insanının vatan, millet ve bağımsızlık sevgisinden doğan olağanüstü bir mücadele ile karşılaşmışlardır. Bu mücadele ile bu yöre ve şehrimizin şehir kanları ile sulanmış toprakları, yepyeni bir Türk devlerinin laik Türk Cumhuriyetinin doğuşuna da beşiklik etmiş topraklardır. Kuşkusuz zafer ve başarılarla dolu tarihimizle gurur duyuyoruz. 2 Eylül 1922 Eskişehir halkının hedeflerine ulaşması konusunda azim ve kararlılığının şartlar ne olursa olsun her türlü zorluğun üstesinden gelebileceğinin unutmamamız gereken örneğidir” dedi.
Ardından Hava Savunma Yüzbaşı Eray Üçer de günün anlam önemine ilişkin bir konuşma yaptı.
Törende bayrak taşıyan Fatih Anadolu Lisesi öğrencisi Selman Akmeşe baygınlık geçirdi. Bir anda yere yığılan öğrenciye 112 Acil Servis ekipleri müdahale etti.
Odunpazarı Halk Eğitim Merkezi halk oyunları ekibinin gösterisi ile sona eren törene, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Jale Nur Süllü, gaziler, yakınları ve vatandaşlar katıldı.
Editör: TE Bilişim