Haber: Gökhan Koçal

 Tepebaşı Belediyesi tarafında Gündüzler Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen toplantıda bölge halkının kömürlü termik santral konusunda görüşleri alındı. Gündüzler ve çevre mahallelerden katılan vatandaşlar termik santral istemediklerini yapılacak olan santralin intihar olduğunu ifade ettiler.

Tepebaşı ilçesine yapılması planlanan kömürlü termik santral konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirilmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü tarafından Tepebaşı Belediyesi’nin görüş ve önerilerini değerlendirilmek üzere İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’na yazılı olarak iletilmesi istendi. Söz konusu gelişme üzerine Tepebaşı Belediyesi düzenlenecek bir toplantı ile kömürlü termik santralin çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) raporu sürecinde bölge halkının görüşlerini aldı. Tepebaşı Belediyesi Gündüzler Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen toplantıda bölge halkının kömürlü termik santral konusunda görüşleri alındı. Toplantıya Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Eskişehir Çevre Platformu (ESÇEP), Gündüzler ve çevre mahalle sakileri katıldı.

REFERANDUM YAPILSIN

Toplantıya katılan vatandaşlar termik santralin Alpu Ovası’nı bitireceklerini söyleyerek, sadece Eskişehir değil Türkiye’ye ihanet edileceğini belirttiler.   Bazı kişileri kişilerin kendilerine rant sağladığını ifade eden vatandaşlar, ‘9-10 kişi Eskişehir için karar veremez. Referandum yapsınlar’ önerisinde bulundular. 

TERMİK SANTRAL İNTİHARDIR

Toplantıda konuşan Alpu merkezden katılan Muhterem Poyraz, “Alpu’ya kurulacak olan termik santral bir intihardır. Biz termik santral kurulmasını istemiyoruz” dedi.  Toplantıda söz alan bir vatandaş ise, “Gündüzler Mahallesi sakinleri ise intihar değil kafamıza resmen silah sıktılar” diye konuştu. Alpu’dan katılan Kemal Demirtaş ise, “Burada 1 milyon insanın sağlığı önemlidir. Gerekirse Cumhurbaşkanımıza gidelim. Bu Eskişehir’e değil Türkiye’ye yapılan ihanettir. Çaresiz insanlar burada ne yapacak. Emine hanımın gelmesini isterdim. Emine hanım bir anne. Biz çocuklarımızın ağlamasını istemiyoruz. Kol kola vereceğiz omuz omuza vereceğiz. Bu santrali yaptırmayacağız” dedi.

ALPU TÜRKİYE’NİN OVASIDIR

Toplantıda söz alan diğer vatandaşlar ise “Alpu Türkiye’nin ovasıdır. Zor şartlarda üretim yaparız bize çok az destek verildi. Çiftçinin çok fazla beklentisi yoktur. Biz üretim yapmazsak, burayı öldürdüğünüz zaman ekonomiye balta vurursunuz. Termik santral bizim ekonomimizi öldürecek. Kültür bitkileri bu ovadan kalkacak. 5 kişi rant sağlayacak bu ovayı nasıl katledirsiniz anlamış değilim. Bu ovadaki insanlar nereye gidecek. Termik santral yapamayacaklar, yapılmasına izin vermeyeceğiz” diye konuştular.

Katılımcılar, yerel altı sularının ne olacağını, santralden çıkan dumanın nasıl bertaraf edileceğini, çıkan külün ne olacağını ve insan sağlığına etkilerini merak ettiklerini ve hazırlanacak olan raporda yer almasını istediler. Konuşmaların ardından anket yapıldı.

Toplantıda bölge halkının kömürlü termik santral hakkında paylaştığı görüşler de dikkate alınarak hazırlanacak rapor, ilgili mercilere iletilecek.

Editör: TE Bilişim