82 yıl önce Anayasaya laiklik ilkesinin eklenmesinin yıldönümü nedeniyle basın açıklamamsı yapan Eğitim İş Sendikası Şube Başkanı  Hüseyin Yurtman, laikliğin özgürlük ve asla taviz verilemeyeceğini söyledi.

Laikliğin Atatürk’ün en önemli devrimlerinden birisi olduğunu vurgulayan Yurtman, “Ulusumuzu çağdaş düşünce sistemi ve evrensel bakış açısına kavuşturan Atatürk devrimlerinin büyük bölümü laik devlet düzenine geçilmesiyle sağlanabilmiştir. İnsanların inançlarına saygı gösterilmesi gerektiğini savunan Eğitim İş, Atatürk’ün söz konusu tanımını benimsemiştir ve devlet yönetiminde inançların öne çıkmasına karşıdır” dedi.

Laikliğin, Türkiye Cumhuriyeti’ne demokratik, sosyal hukuk devleti olma özelliğini kazandırdığını ifade eden Eğitim İş Sendikası şube başkanı Hüseyin Yurtman şunları söyledi:

“Her dine ve mezhebe  bağlı bireylerin eşit haklara sahip olduğu, insan haklarına saygılı bir toplum düzeni gerektirmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm kurumları ve kuralları, dine, etnisiteye göre değil, laiklik ilkesine göre şekillenmiştir ve bu yapı korunmalıdır.

Ancak bugün siyasi iktidar tarafından gerici düzenleme ve uygulamalar ile cumhuriyet devrimlerinin temeli olan laiklik ilkesine büyük darbe vurulmuştur. Hükümetin eğitim alanındaki uygulamaları, Cumhuriyet atılımlarını tasfiye etmeye, eğitimimizin temel niteliklerini değiştirmeye yöneliktir. Değiştirilen müfredat, hazırlanan programlar ve kitaplar bilimsellikten uzak, çağdaş ve laik ölçütlerden yoksundur. Eğitim yönetimi kadroları da bu anlayışla oluşturulmaktadır. Siyasi iktidar, ‘dindar ve kindar nesil’ yetiştirme hedefine uygun olarak dini eğitimi yaygınlaştırmaya hızla devam etmektedir.

Akılcı ve bilimsel düşünen, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, kişiliği gelişmiş, topluma karşı sorumluluk duyan; yapıcı, yaratıcı ve üretken bireyler yetiştirmek; Türk Milli Eğitimi’nin temel amaçları arasında yer almaktadır. Ancak siyasi iktidarın  hedefi, öğrencileri cemaatlerin ve tarikatların kucağına iterek, çağdaş, bilimsel, akılcı, laik eğitim sistemini ortadan kaldırmaktır.

Eğitim İş olarak, iktidara geldiği günden bu yana laiklikle kavgalı olan bu anlayışa karşı, Atatürk ilke ve devrimlerine, Cumhuriyetimizin kazanımlarına, çağdaş, laik, bilimsel, ulusal, kamusal, karma, parasız eğitime sahip çıkmaya devam edeceğiz ve bu kararlılıktan asla vazgeçmeyeceğiz.”

Editör: TE Bilişim