Maden işçileri Soma’da yaşamını yitiren arkadaşları için yürüdü, yürüyüş sırasında faciada yaşamını yitiren maden işçilerinin adı okundu ve “Burada” diye bağırıldı.

Eskişehir’de Türkiye Maden İşçileri Sendikası Kırka ve Havalisi Şubesi’ne bağlı maden işçileri Alaattin Park’tan Hamamyolu’ndaki Saatli Park’a yürüyerek Soma’da yaşanan maden faciasını protesto etti. Yürüyüş sırasında faciada yaşamını yitiren maden işçilerinin adı okundu ve “Burada” diye bağırıldı. Yürüyüş sonrasında açıklama yapan Türkiye Maden İşçileri Sendikası Kırka ve Havalisi Şube Başkanı Yılmaz Ayrancı, Soma’da yaşanan maden faciasına değinerek, “Artık bu üzüntüleri yaşamak istemiyoruz” dedi.

MADENCİ İŞVERENİN İNİSİYATİFİNDE

“Taşeronlaşma, hizmet alımı, esnek çalışma ve kölelik sistemi gibi modellerle sermayenin para kazanma hırsına hırs katmasını istemiyoruz” diye konuşan Ayrancı, madencilerin işverenin inisiyatifine bırakılarak, vahim tabloların oluşmasına izin verildiğini kaydetti. Ayrancı denetlemelerin insan faktörü birinci sırada gözetilerek yapılması gerektiğini belirterek, “İş kolumuz, bilgi, tecrübe ve deneyim isteyen iş koludur sık sık işçi çıkarılıp alınabilecek işyerleri olmamalıdır.

ÜRETİMLE BİRLİKTE GÜVENLİK DE ARTAMAZ MIYDI

Facianın meydana geldiği işyerinde geçen seneye oranla bu yıl üretimin yüzde 47 arttığının ve maliyetlerin düştüğünün bilgisini veren Ayrancı, “Üretime paralel olarak, güvenlik tedbirlerinde de artırıma gidilmesi çok mu zordu? Bu bir cinayettir, faciaya adeta davetiye çıkarılmıştır” şeklinde konuştu. İktidara ve muhalefet partisine seslenen Ayrancı, “İLO üzerindeki kuralların kanunlaştırılmamasına daha ne kadar ortak olacaksınız” diye sordu.

İLO İLE UYUMLU YASALAR

Ayrancı taleplerini ise şöyle sıraladı: “Taşeron sisteminin ortadan kaldırılmasını, özelleştirilmelere son verilmesini, güvencesiz çalışma şartlarının kaldırılmasını, madenleri denetleyenlerin de denetlenmesini, güvencesiz çalışma koşullarına son verilmesini, Yasaların İLO ile uyum içinde olmasını istiyoruz.” Ayrancı sözlerini şöyle sürdürdü: “İvedilik ve önlem gerektiren tüm bu konuların taleplerimiz doğrultusunda yeniden düzenlenmesi için şehitlerimizin ölümüne sebep olan sorumluların bir an önce adalete teslim edilmesi için tüm parlamentoyu, hakimleri, savcıları göreve çağırıyoruz. Şu bir gerçek ki madencilerimiz göçük altında kaldı, bizler sınıfta kaldık. Bu facianın sonuna kadar takipçisi olacağız, Allah bizlere bir daha böyle bir yaşatmasın tüm şehitlerimizin ruhu şad olsun.”

Editör: TE Bilişim