TMMOB Eskişehir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Neşet Aykanat, “Gerici bir güruhun 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas’ta Madımak Oteli’ni kuşatarak yaktığı demokrat, toplumcu yazar ve ozanlarımızı sevgiyle, saygıyla anıyoruz” dedi.

Aykanata açıklamasını şöyle sürdürdü: “Madımak’ta aydın ve sanatçılarımızı yakan/yaktıran gerici faşist güçler, geçmişten bugüne, toplumun aydınlanma damarlarının kesilerek dogmatizmin karanlığının egemen olmasını amaçlamıştır. Türkiye’nin yakın tarihindeki 16 Şubat 1969 Kanlı Pazar’ı, 1 Mayıs 1977, 19 Aralık 1978 Maraş, 28 Mayıs–10 Temmuz 1980 Çorum, 2 Temmuz 1993 Sivas, 10 Ekim 2015 Ankara ve daha birçok katliam bu gerici geleneğin suçları arasında yer almaktadır. Emperyalizmin ve yerli işbirlikçilerinin kışkırttığı bu güçler toplu katliamlarla ülkemizi ve bölgemizi kana bulamıştır.

Cumhuriyet, demokrasi, laiklik ve emek düşmanlığı ile din, mezhep, inanma-inanmama farklılıklarını körüklemek, halk arasında düşmanlık ve çatışma tohumları ekmek, baskı ve sömürü düzeninin sürekliliğini sağlamak için başvurulan bir politikadır. Bu nedenle günümüz Türkiye’sinde laiklik, eşitlik, demokrasi ve adalet mücadelesi her zamankinden daha fazla önem taşımaktadır.

Ne yazık ki, aradan geçen 27 yılda, katliamı gerçekleştirenler hukuk önünde hak ettikleri cezayı almadıkları gibi, katliama zemin hazırlayan anlayışın temelleri de ortadan kaldırılamadı. Bu anlayış, toplumsal barışımızın, kültürel çeşitliliğimizin, bir arada yaşam arzumuzun üzerine karabasan gibi çökmeye devam ediyor.

Toplumun farklı kesimlerini birbirine karşı kışkırtan, farklı yaşam tarzlarını hedef gösteren bu tek tipçi anlayışa karşı mücadele etmek, huzurlu bir toplum ve aydınlık bir gelecek isteyen hepimizin görevidir. Dinci gericiliğin, faşizmiz ve ırkçılığın toplumumuzu sürüklediği nefret bataklığına saplanmamak için eşitlikçi, özgürlükçü ve demokratik bir ülke için mücadele etmeye devam edeceğiz.

TMMOB Eskişehir İl Koordinasyon Kurulu olarak 2 Temmuz 1993 Madımak katliamını ve gericiliği lanetliyor; demokratik ve laik başka bir Türkiye özlemini kamuoyu ile paylaşıyoruz.”

Editör: TE Bilişim