Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan, TJK Mahmudiye Pansiyon Hara Müdürü Yurdaser Saçlı’yı ziyaret etti.

Ziyarette Mahmudiye ilçesindeki atçılık hakkında karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu. Gerçekleşen ziyarette Mahmudiye At Yetiştiricileri Geleneksel At Sporları Gençlik ve Spor Kulübü Derneği (MAYAD) Başkanı Yenel Kaya’da katıldı.

 Mahmudiye de tarım ve hayvancılığın öncüsü şampiyon Arap atlarının yetiştiği, ülkemizin Arap atçılığının gen merkezi konumunda bulunan TİGEM Anadolu Tarım İşletmesi, Türkiye Jokey Kulübü Aşım İstasyonu ve pansiyon harası bulunduğunu hatırlatan Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan, “Mahmudiye de aynı zamanda Osmangazi Üniversitesi Mahmudiye Meslek Yüksekokulu bünyesinde bir uygulama merkezi ile atlı tedavi merkezi yer almaktadır. Mahmudiye Pansiyon Harası ilk hizmete girdiğinde çalışan kişi sayısı 100 civarındaydı. İlgisizlik ve verilen sözlerin yerine getirilmediğinden dolayı zamanla bu sayı şuan itibarıyla 28’e indi. Türkiye Jokey Kulübünün inşa ettirdiği Mahmudiye Harası 300 at kapasiteli ve Türkiye’nin en modern tesisi olma özelliğine sahip. Türkiye Jokey Kulübü ve TİGEM olmak üzere Mahmudiye'de 2 resmi ve 54 özel sektör işletmesinde toplam 2 bin 500 damızlık safkan Arap atı bulunuyor. Mahmudiye Pansiyon Harasına 9 milyon TL harcanarak at hastanesi yapıldı. Türkiye Jokey Kulübünün 2016 yılında aniden çark ederek Mahmudiye Harası’nı kapatması başta Mahmudiye ilçe halkını, Eskişehirlileri ve atçılığın temel taşlarını oluşturan yetiştiricileri derinden üzmüştü. Atçılığın ana merkezi olan ilçede, Türkiye'deki at yarışlarında sahalarda koşan atların yüzde 50'sini Mahmudiye'de yetiştirilen safkan Arap atları oluşturuyor. Bu atların başarı oranları ise yüzde 40 civarında” dedi.

 Türkiye’deki atçılığın merkezi olan Mahmudiye ilçesinin 250 yıllık atçılık geçmişi olduğunu söyleyen Başkan Gündoğan şunları söyledi:

“Osmanlı savaş zamanlarında ilçemizde at yetiştirmiştir. Mahmudiye Belediyesi atçılığın gelişmesi için Bin 752 dönüm üzerine kurulu araziyi Türkiye Jokey Kulübüne vererek 2 bin yılında hizmete girmişti. Hipodromun hem çim hem de kum pisti bulunmaktadır. Maalesef 2016 yılında Türkiye Jokey Kulübü Mahmudiye Harası kapatılmıştı. Sorulduğunda gerekçe olarak zarar edildiği söylenmiştir. Diğer haralar zarar etmiyor da burası mı zarar ediyor? Şuan da TJK 2017 yılında 7 aylık dönemsel açılmıştır. Üzüntümüz ilk açıldığında burada 100 kişi çalışıyordu. TJK’yı daha öncede sık sık ziyaret etmiştim. Şuan yapmış olduğum ziyaretimde de TJK’nın kapatılmaması gerektiğini Yurdaser Saçlı ile görüştük. Bunun için ortak çalışma yapıyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bu konuyu ileteceğiz. Yurdaser Bey ve ekibi gerçekten başarılı işlere imza atıyorlar. Şuan Mahmudiye Harası kar eden durumda. Atçılık sektörüyle ilgilenen kişilerinde bu işletmeye sahip çıkmaları gerektiğini düşünüyorum. Aynı zamanda TJK Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Kadri Ekinci ile bu konuyu defalarca konuştum.  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,  atçılığa sahip çıkarak ilçemizdeki güzel tesisi atıl vaziyette bırakmayacağını düşünüyorum.  Mahmudiye’deki tesislerin sürekli açık kalarak atçılık sektörüne hizmet vermesini bekliyoruz. Bizlerde bu konunun en büyük takipçisi olacağız. Böylece Eskişehir’in Mahmudiye ilçesi atçılığın cazibe merkezi haline gelecek, birçok kişiye istihdam kapısı açılacak. Eskişehir'in çiftçisi, turizmcisi, yatırımcısı bu sektörden para kazanacak diye bekliyoruz. Bu konuda belediye olarak taşın altına elimizi koyuyoruz. ”

TJK Mahmudiye Pansiyon Hara Müdürü Yurdaser Şaçlı ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, duygularını şöyle dile getirdi:

“ Öncelikle Sayın Belediye Başkanımız İshak Gündoğan’a ve MAYAD Başkanı Yenel Kaya’ya yapmış olduğu ziyaretten dolayı çok teşekkür ediyorum. Sayın Başkanımızın ziyareti ile onur duydum. Türkiye Jokey Kulübü 1953 yılından beri Kamu yararına Dernek statüsünde Ülkemizde At Yarışlarını icra etmekte, uzun yıllardır da yetiştiricilik ayağında zor şartlarda hizmet vermektedir. Her ne kadar görünen yüzümüz yarışçılık, hipodromlar olsa da, yarışacak kaliteli atları çıkarmak için işin mutfağı olan yetiştiriciliği de ihmal etmemiş, atçılarımıza daha kaliteli yetiştiricilik yapmaları için ön ayak olmuştur. Kulübümüz ilçeye yaptığı yatırım ve verdiği hizmetle her ne kadar ilçeye verdiği önemi gösterse de tek başına yeterli olmamaktadır. Mahmudiye’nin Safkan Arap Atı yetiştiriciliğinde bir merkez olmasına rağmen, bunun yeterince bilinmediği kanaatindeyim. Bunun için İlçedeki tüm atçıların bir araya gelip, Mahmudiye’nin öneminin fark edilmesini sağlamaları gerektiğini düşünüyorum. Bu yıl haramızda çok zengin aygır kadrosu ile hizmet vermekteyiz. 2009 yılında dünyada yılın Safkan Arap Atı seçilen Turbo, son yılların en iyi isimlerinden Baba Mevlüt, Arap Atlarının en büyük koşusu  Cumhuriyet Koşusunu iki defa kazanma başarısı göstermiş Gelibolu bunlardan bazıları. Bugüne kadar Ünitemizde gerçekleşen en yüksek aşım müracaat sayısına 544 aşımla bu yıl ulaşmış durumdayız. 544 aşımı yeniden yapılanma çerçevesinde az ama öz bir kadro ile gerçekleştirdik. Seyisi, Veteriner Hekimi, Veteriner Teknisyeni ve memuruyla 28 kişilik bir kadroyla 2017 aşım sezonundan alnımızın akıyla çıkmış bulunmaktayız.”

Editör: TE Bilişim