Mahmudiye Belediyesi tarafından Mahmudiye’de Köy Enstitülerinin Kuruluşunun 78. Yılı’na özel bir program düzenlendi. Eskişehir’den gelen misafirler ve Mahmudiye’nin tüm mahallerinden etkinliğe katılan vatandaşlar keyifli bir gün geçirdi.

Mahmudiye Belediyesi Düğün salonunda yapılan etkinliğe Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eski Milletvekili Mehmet Ali Arıkan, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Eskişehir Şube Başkanı Ayhan Türkseven, Belediye Meclis Üyeleri, Köy Enstitü mezunları ve dostları, öğretmenler ve daire amirleri katıldı.

Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan’ın programda yaptığı konuşmada,“Enstitünün temelleri, 1936 yılında Mahmudiye Köy İlkokulu’nda açılan ‘Eğitim Kursu’ ile atılmıştır. Bu eğitmen kursu, İsmail Hakkı Tonguç denetiminde ‘etkin ve yaparak öğrenme’ eğitim modelinin ilk denendiği kurs olması dolayısıyla, yalnızca Mahmudiye Köy Enstitüsü’nün değil, tüm Köy Enstitülerinin temelini oluşturmuştur”  dedi.

Köy Enstitülerinin Anadolu’nun aydınlanma meşaleleri olduğunu vurgulayan Başkan Gündoğan, “Savaştan çıkan Türk halkının, köylümüzün okur yazar oranı yüzde 10 seviyesinde bulunmakta iken, köy enstitülerinin katkısı ile köylümüz aydınlatılarak eğitim seviyesi yükseltilmiştir. Kendilerine yeten toplumun ilk temelleri atılmaya başlanmıştır. Köy Enstitüleri tarımsal gelişmenin öncüsü olarak, tarımın ilerlemesinde liderlik yapmıştır. Bu açıdan önemli bir görev üstlenen köy enstitülerinin öneminin herkes tarafından çok iyi bilinmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu vesileyle köy enstitülerinde yetişmiş öğretmenlerimize minnettarız” diye konuştu.

Belediye Düğün Salonunda gerçekleştirilen etkinliğin devamında Köy Enstitülerinin Kuruluşunun 78. Yılı için hazırlanan video gösterildi. Etkinlikte ayrıca Eskişehir’in sevilen sanatçısı Mehmet Özel sahne aldı. Özel’in söylediği birbirinden güzel türküler sonrasında program sona erdi.

Editör: TE Bilişim