Mahmudiye Belediyesi tarafından Mahmudiye’de Köy Enstitülerinin Kuruluşunun 77. Yılı’na özel bir program düzenlendi. Eskişehir’den gelen misafirler ve Mahmudiye’nin tüm mahallerinden etkinliğe katılan vatandaşlar keyifli bir gün geçirdi.


Mahmudiye Belediyesi Düğün salonunda yapılan etkinliğe Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan, İç Anadolu Belediyeler Birliği Birlik Müdürü Salim Çoruk, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Eskişehir Şube Başkanı Ayhan Türkseven, Eğit-Der Eskişehir Şube Başkanı Emin Dağlı, Emekli Öğretmenler Derneği Şube Başkanı Hilal Gürarslan, Enstitü mezunu duayen İlyas Küçükcan, Köy Enstitü mezunları ve dostları, öğretmenler, daire amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.


Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan’ın programda yaptığı konuşmada,“Enstitünün temelleri, 1936 yılında Mahmudiye Köy İlkokulu’nda açılan “Eğitim Kursu” ile atılmıştır. Bu eğitmen kursu, İsmail Hakkı Tonguç denetiminde “etkin ve yaparak öğrenme” eğitim modelinin ilk denendiği kurs olması dolayısıyla, yalnızca Mahmudiye Köy Enstitüsü’nün değil, tüm Köy Enstitülerinin temelini oluşturmuştur”  dedi.


Köy Enstitülerinin Anadolu’nun aydınlanma meşaleleri olduğunu vurgulayan Başkan Gündoğan, “Savaştan çıkan Türk halkının, köylümüzün okur yazar oranı yüzde 10 seviyesinde bulunmakta iken, köy enstitülerinin katkısı ile köylümüz aydınlatılarak eğitim seviyesi yükseltilmiştir. Kendilerine yeten toplumun ilk temelleri atılmaya başlanmıştır. Köy Enstitüleri tarımsal gelişmenin öncüsü olarak, tarımın ilerlemesinde liderlik yapmıştır. Bu açıdan önemli bir görev üstlenen köy enstitülerinin öneminin herkes tarafından çok iyi bilinmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu vesileyle köy enstitülerinde yetişmiş öğretmenlerimize minnettarız” dedi.


Köy Enstitüleri duayeni İlyas Küçükcan ise “Sevgili Mahmudiye Belediye Başkanımız İshak Gündoğan, Köy Enstitülerinin buraya kazandırdığı anlamı konuşmalarında çok güzel belirtti. Bizleri bir araya getirmeyi bir görev olarak benimseyen Sayın İshak Gündoğan’a her geçen gün saygım artıyor. Benim gibi Köy Enstitü mezunu olan arkadaşlarım 35 yıl boyunca her yıl mezunlar günü yapıyoruz. Ama 35 yıldır hasretle bir Belediye Başkanı bize sahip çıkar mı diye bekliyoruz? 3 yıl evvel Belediye Başkanım böyle bir düzenleme yapınca çok duygulandım. Bizler Sayın İshak Gündoğan’a ne kadar teşekkür etsek azdır. Çünkü ülkenin eğitim hayatı boyunca böylesine hizmet etmiş bu kurumların anısının yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması açısından böyle bir hizmeti yerine getiren Sevgili Başkanıma tüm Köy Enstitüleri mezunları olarak minnettarız. Sayın İshak Gündoğan’a bizlere değer verip unutmadığı için tüm Köy Enstitüsü mezunları adına çok teşekkür ediyorum” dedi.


Konuşmaların ardından, Belediye Düğün Salonunda gerçekleştirilen etkinlikte Köy Enstitülerinin Kuruluşunun 77. Yılı için hazırlanan video gösterildi. Etkinlikte ayrıca Eskişehir’in sevilen sanatçısı Mehmet Özel sahne aldı. Özel’in söylediği birbirinden güzel türküler sonrasında program sona erdi.
 
Editör: TE Bilişim