Şimdiye kadar Eskişehir genelinde 20, köylerde ve temsilciliklerde ise 12 okulda verilen "Enerji Verimliliği" seminerlerinin, Tepebaşı bölgesinde sonuncusu gerçekleşti.  Seminerde MMO Eskişehir Yönetim Kurulu Saymanı Neşet Aykanat ve Eskişehir Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Esra Turan, Nezihe Hanecioğlu Çevre Enerji Komisyon üyelerinden Ahmet Öngü, Yılmaz Yörü'nün  yanı sıra Tepebaşı İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Ömer Karaca da hazır bulundu.
Enerji verimliliği seminerini Makina Mühendisleri Odası Çevre ve Enerji Komisyonu’ndan Yılmaz Yörü verdi. İlk olarak Makina Mühendisinin çalışma alanları ile ilgili bilgi veren Yörü, “Örneğin, bir arabanın bütün mekanik aksamını Makina Mühendisi tasarlar. Bunun yanı sıra gemi gibi, hızlı tren gibi diğer araçların aksamını Makina Mühendisleri tasarlar. Bunun yanı sıra binalarımızda kalorifer tesisatı, ısıtma, soğutma, klima, havalandırma gibi tesisatları da Makina Mühendisleri yaparlar. Uzay mekiğinin içindeki birçok mekanik aksamı Makina Mühendisleri tasarlarlar” dedi.
Yörü, otomotiv, havacılık,  savunma sanayi, uzay teknolojileri, raylı sistem teknolojileri ve deniz araçları, petrol, doğalgaz, kömür santrali gibi yerlerde de makina mühendisinin çalıştığını sözlerine ekledi.
ODANIN ÇALIŞMALARI ANLATILDI
Makina Mühendisleri Odasını anlatan Yörü, “Makina Mühendisleri Odasına , sadece makina değil, endüstri,  işletme,  sanayi,  havacılık, makina tetkik metot, imalat üretim ve enerji mühendisliği gibi alanlardan mezunlarda üye olabilirler.   Odamız, “Mesleğe Hoş geldin” partisi gibi meslek tanıtımı ve meslekte yardımcı olmak gibi kolaylıklar sağlar. Bunun dışında odaya üye olan makina mühendislerine en son yenilikleri, kursları ve farklı sosyal etkinlikler yapıyoruz” şeklinde konuştu.
DÜNYAMIZ GÜNEŞE MUHTAÇ DURUMDA
Yörü daha sonra enerji verimliliğinden bahsederek, şöyle konuştu: “Dünyamız güneşe muhtaç durumda ve bu nedenle bütün enerjilerin kaynağı güneş oluyor. Enerji verimliliği nedir. Örneğin, 100 watt bir projeksiyon cihazını 50 watt bir projeksiyon cihazıyla değiştirirseniz, her saat görüntüyü değiştirmeden 50 watt tasarruf etmiş olursunuz. Bununla enerji verimliliği sağlamış olursunuz. Enerji tasarrufu ise gereksiz yere yanan bir şeyi kapatırsanız da enerji tasarrufu sağlamış olursunuz. Örneğin, ısıtıcılar saatte 3000 watt enerji tüketiyor. Bu da yaklaşık 300 tane tasarruflu lamba demek. Bu kadar önemli.”
YALITIMLA YÜZDE 40’TAN FAZLA ENERJİ TASARRUFU SAĞLANABİLİR
Ülkeler arası savaşı enerji ihtiyacından kaynaklandığını söyleyen Yörü, ülkemizin ise enerjide yüzde 75 oranında dışa bağımlı olduğunu dile getirerek alınacak önlemler ile ilgili şöyle devam etti: “Bu duruma karşı yenilenebilir enerji kullanmamız gerekiyor. Bunun için güneş enerjisi ve rüzgâr enerjisinden yararlanabiliriz. Evinizdeki elektrikli aletin gücünü iyi bilin, eski tip lambalarınızı değiştirin. Binalarda önce yalıtım gerekiyor. Çünkü yalıtımla yüzde 40’tan fazla enerji tasarrufu sağlayabiliyorsunuz. İçten de yapılabilir, örneğin peteklerin arkasına reflektör koyarak oda ısısını daha kısa sürede arttırabilirsiniz. Musluklara takılacak filtreyle de su tasarrufu sağlayabilirsiniz.”

Editör: TE Bilişim