Eskişehir Serbest Muhasebeciler, Mali Müşavirler  Odası, üyelerine E-Defter ve E-Fatura uygulamaları konusunda seminer yaptı.

Seminerin açılışını yapan ESMMMO Başkanı İlker Özokçu, bileşim teknolojilerindeki gelişmenin mesleklerini de yakından ilgilendirildiğini belirterek “Bir zamanlar muhasebe alanında hata ve yolsuzluklar sadece vergi incelemeleri ile ortaya çıkarılabilir iken, artık kamusal veri tabanlarının birbirine entegre olması nedeniyle defterler incelenmeden de ortaya çıkarılabilmektedir” dedi.

Artık fiziki ortamın yok olmakta olduğunu, yerini sanal ortamlara bıraktığını vurgulayan Özokçu, bir taraftan kamu yönetimleri denetimlerini yaratılan veri tabanlarından elde edilen bilgilere dayandırırken diğer tarafta da kendilerinin bu veri tabanlarına hızla entegre olmaları gerektiğini söyledi.

e-Fatura ile başlayan yolculuğun e-defter ile devam edeceğini belirten ESMMMO Başkanı İlker Özokçu şunları söyledi:

“Bugün bürolarımızda incelenmeyi bekleyen ve incelenmedikçe paylaşılmayan defter bilgileri e-Defter sistemi ile kamusal veri tabanlarına dahil olacaktır. Yani yaptığınız ve belki de hiç kimsenin göremediği o yevmiye defteri kayıtları ortak kamusal veri tabanlarında görülebilir ve incelenebilir hale gelecektir.

Sonuç olarak e-Fatura ve e-Defter sistemleri ile bürolarda ürettiğimiz muhasebe bilgileri kamusal alanda görülebilir ve kullanılabilir hale gelecek ve maliye politikaları daha etkin uygulama alanı bulacaktır.

Tüm meslek mensuplarımız ile her türlü gelişmeye açık olduğumuzu daha devlette yokken bilgisayar kullanan bizler göstermiş bulunmaktayız. Her alanda bilişim teknolojilerini en iyi şekilde kullanan meslek mensuplarımız e-Fatura ve e-Defter sisteminin gelişmesine de katkı da bulunacaktır. Beklentimiz her geçen gün daha fazla katkıda bulunduğumuz veri tabanlarının kamu tarafından daha etkin ve verimli kullanılmasıdır. Bilindiği üzere böylesine önemli bilgileri taşıyan kamusal veri tabanlarının siyasi politikalara alet edilmesi gibi vahim sonuçlarda ortaya çıkarabilir. Böyle bir şeyi de doğru bulmadığımızı belirtirken, her kesimi de aklı selim davranmaya davet etmek istiyoruz.”

Editör: TE Bilişim