Banka kredisi ile konut alan tüketicilerden alınan komisyon ücretlerini değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkanı Süleyman Bakal “Şartnamede olmayan hiçbir ücret tüketicilerden tahsil edilemez” dedi.

 Genel Başkan Süleyman Bakal, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 28 Mayıs tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, 28 Mayıs 2014 tarihinden önce kurulan tüketici işlemlerinde ise; eski 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerinin geçerli olduğunu aktardı. Bakal, Haksız Şartları düzenleyen Eski 4077 sayılı yasanın 6’ncı maddesinin; “Satıcı veya sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır. Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir” hükümlerini içerdiğini aktardı. Bakal, Tüketici Hakem Heyetleri’nin haksız şart uygulamalarını tüketici lehine sonuçlandırdığını, tüketicilerden kesilen dosya masrafları ve komisyon ücretlerinin tüketicilere iadesi yönünde kararlar verdiğini belirtti.

 

BAŞVURULAR ÜCRETSİZ

 

Eski kanunda yer alan bu hükmün 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 5. Maddesi’nde de korunduğuna dikkat çeken Bakal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüketiciler şartnamede yer almayan veya haksız şart niteliğinde olan hiç bir ücreti ödemeye zorlanamazlar. Tüketicilerden bu tür ücretler kesilmesi halinde;2000 TL altında uyuşmazlıklar için, İlçe Tüketici Hakem Heyeti’ne, 2000-3000TL arasında uyuşmazlıklar için İl Tüketici Hakem Heyeti’ne,3000TL üzerinde uyuşmazlıklar için Tüketici Mahkemesi’ne müracaat etmelidir. Tüketici Hakem Heyeti başvuruları ve Tüketiciyi Destekleme Derneği’nin her türlü desteği ücretsizdir.

 
Editör: TE Bilişim