Büyükşehir Belediyesi Şubat ayı meclis toplantısı ikinci oturumu Başkan Yılmaz Büyükerşen başkalığında yapıldı.


Gündem dışı söz alan Başkan Yılmaz Büyükerşen merkez ilçe belediyelerinden kendilerine gelen 1/5000’lik planlarla ilgili konuşarak, “1 /25 binlik plan yaptık. Fakat o günden bugüne her iki belediye tarafından boyuna imar değişikliği geliyor. 1/25 binliğe uymayan yerleri 1/25 binliklere uydurmamız lazım. Bunun için Büyükşehir Belediyesi’ne yetki veriniz üniversitelere dağıtalım. Artık Eskişehir planlı düzene A’dan Z’ye kavuşmuş olsun. Bunu yapmamız lazım. Yapmazsak şehrin planı çarşamba pazarına döner. O zamana kadar belediyelerimiz kedilerine gelen mevzi planları kabul etmesinler. Biraz daha sabredin. Şehrin yarını için ortak akılı kullanalım” dedi.

RANT OLUR DEDİKODULARA YOL AÇAR

1/5000’lik ve 1/1000’lik planların üniversiteler tarafından bilimsel ortamda hazırlanmasını gerektiği aktaran Büyükerşen,  “Belediyeler yaparsa rant olur, dedikodulara yol açar. Etki altında kalınmasını istemiyorum” şeklinde konuştu. Büyükerşen ayrıca, “Ne zaman seçim yaklaşır bu tür istekler yağmaya başlar. Hiçbiri ret etmez hepsi oy alacaklar diye eğilim vardır. Yağmur gibi plan değişikliği yağacaktır.

ŞEHİR EKONOMİSİNE BALTA VURURSUNUZ

AK Partili Mustafa Önder ise konu hakkında söz alarak, “Planları durdurmanız kentimiz ekonomisine vurulacak balta olur. İnşaat sektörü iş yapamaz olur. Çok hoş karşılanmaz” diye konuştu. Büyükerşen ise, “Çarpık olmasına mı razı olacağız. Doğru dürüst plan yapmayacaksan bu sizin bileceğiniz iş” diyerek Önder’e yanıt verdi.

Daha sonra gündem maddelerine geçildi. Büyükşehir Belediyesi’ne ait tarla vasfındaki arazileri satışına AK Parti ret oyu verdi. CHP grubu ilgili maddeye muhalefet şerhi vererek, “49 adet arazinin tarla vasfı olması ve kiralama ihalelerin gerçekleşmemesi, izinsiz işgal ile kullanması, hukuken satışına engel bulunmaması ile kamu menfaatlerinden dolayı arazilerin satış yasal yollardan yapılması gerekir. Arsaların satılarak gelir edilmesi gerektiği için ret kararına katılmıyoruz” denildi.

DEVREDİLEN ARAZİLERİN ÇOĞU MEZARLIK

Başkan Büyükerşen ilçelerde büyükşehire devredilen  taşınmazların çoğunun mezarlık olduğunu ifade ederek, “855 tane arazi devredildi, 568 tanesi mezarlık. Yüzde 70’i mezarlık satılamaz hiçbir şey yapılamaz.14 tanesi türbe. Onun dışında değirmen ve bahçe verilmiş. Büyükşehir’e dağda, tepede ilçelerden uzak kıraç yerler düşmüş. Dolayısıyla satışını istemişsiz. Üç beş kuruş gelir elde edelim diyoruz. Bunun ret edilmesini kolay kolay anlamıyorum” dedi.

AK Partili Önder devredilen arazilerin parasal değerinin daha çok olduğunu ifade ederek, “Şehir hastanesinin oradaki 44 dönüm belediyeye verildi. İlçelere verilen 4 bin dönüm araziyi 40 defa satın alır” dedi. Önder’in bu sözleri mecliste tartışma konusu oldu.

BÜYÜKERŞEN VETO ETTİ

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ise, “Bu arsalar yasa gereği belediyelere geçti. Siz nasıl satıyorsanız dağ başında hiçbir işe yaramayan ekilmeyen, kiralanmayan birçok gayrimenkulun satılması doğaldır. Alpu’da çok satıldı. Odunpazarı’nda satıyoruz. Odunpazarı’nda satıyoruz da Büyükşehir’de niye satılmıyor. Demagoji yapılacaksa biz iyisi yaparız. 49 arazinin hangisini gezdiniz de bu satılmaz diyorsunuz” dedi. Daha sonra ilgili madde oylamaya sunuldu. Başkan Büyükerşen ilgili maddeyi veto etti.

AK PARTİ GRUBU: ASFALT KATILIM PAYI ALMAYALIM

Asfalt katılım ve tretuvar payı alınmaması konusunda komisyon raporuna CHP grubu hukuki olarak aykırı olduğu gerekçesiyle ret oyu verdi. İlgili madde konusunda söz alan Başkan Kurt söz alarak, “Daha önce yargılanma sürecinden geçti. Mahkeme alınması kararı verdi. Bu kararı bile bile alınmaması demek doğru değil. Kamu zararı oluyor. Vatandaşa gecikme zammı binerek külfet ile karşı karşıya. Vatandaş ve belediye için kayıptır. Bir daha düşünsünler” dedi. AK Parti Meclis Üyesi Ahmet Yapıcı ise, “4 yıldır bu konuyu tartışıyoruz. Söylenecek her şey söylendi. Tebliğ tarihi ile süreç başlar. Herhangi bir yük binmeyecek. Tebligat yapıldığı halde tahsis edilmeyenler var. Bundan kamu zararı doğmuyor mu?” dedi. Başkan Büyükerşen ise, “Benim korkum belediye tahsilini engellemekten zimmet çıkması. İnşallah o olmaz” diye konuştu. Daha sonra ilgili madde oylandı. Asfalt katılım payı alınması ret edildi.

Editör: TE Bilişim