TMMOB Eskişehir İKK Kadın Çalışma Grubu Başkanı Dr. Aydan Barut, 5 Aralık Türk kadınına seçme seçilme hakkının verilişinin yıldönümünde açıklama yaptı.

Dr. Aydan Barut, “Cumhuriyet’imizin ilanı ile kadınlarımız; eğitimde, sosyal hayatta ve iş hayatında yer almaya başlamışlardır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 5 Aralık 1934’te tüm dünyaya örnek olacak bir karara daha liderlik etmiş, kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkı için harekete geçmiş ve Anayasamızda ve Seçim Kanunu’nda yapılan değişikliklerle Türk kadınları milletvekili seçme ve seçilme hakkına kavuşmuşlardır” diye konuştu. Dr. Barut, Atatürk’ün Türk kadınına verilen bu hakkın ardından ulusa şöyle seslendiğini aktardı: “Bu karar; Türk kadınına sosyal ve siyasi hayatta bütün milletlerin üstünde yer vermiştir. Çarşaf içinde, peçe altında ve kafes arkasındaki Türk kadınını artık tarihlerde aramak lazım gelecektir. Türk kadını, evdeki medeni mevkiini selahiyetle işgal etmiş, iş hayatının her safhasında muvaffakiyetler göstermiştir. Siyasi hayat ile, belediye seçimleriyle tecrübe kazanan Türk kadını bu defa da milletvekili seçme ve seçilme suretiyle, haklarının en büyüğünü elde etmiş oluyor. Medeni memleketlerin birçoğunda, kadından esirgenen bu hak, bugün Türk kadınının elindedir ve onu selahiyet ve liyakatla kullanacaktır.”

8 Şubat 1935 seçimlerinde, ilk kez 17 kadının mecliste yer aldığını anlatan Dr. Aydan Barut, sözlerini şöyle sürdürdü: “1936 yılı başlarında boşalan vekillikler için yapılan ara seçimlerde, TBMM'deki kadın milletvekili sayısı 18’e yükselmiştir. Böylece; kadınlar meclisteki tüm milletvekillerinin yüzde 4,5’ini oluşturmuştur. O günlerden bugünlere geldiğimizde, ülkemiz nüfusunun yarısının kadın olduğundan yola çıkarsak, 600 vekilden sadece 103' ünün (yüzde 17) kadın olduğunu görmekteyiz. TMMOB Eskişehir İl Koordinasyon Kurulu Kadın Çalışma Grubu olarak; kadınlarımızın ülkemizde karar alma mekanizmalarında ve mecliste eşit sayıda yer almasını istiyor, seçme ve seçilme hakkını elde ettiğimiz 5 Aralık Günümüzü kutluyoruz.”

Editör: TE Bilişim